Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη λεύκη, το αυτοάνοσο που “προτιμά” τις γυναίκες.
Είναι πιθανό να γνωρίζεις λίγα πράγματα για τη λεύκη, δεδομένου ότι επηρεάζει μόνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με το Ψυχοδερματολογικό Κέντρο Αντιμετώπισης Λεύκης, το εν λόγω νόσημα πρόκειται για μία επίκτητη διαταραχή της μελάγχρωσης που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών κηλίδων στην επιφάνεια του δέρματος ή των βλεννογόνων σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής.
Ειδικότερα, ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα με γενετική προδιάθεση, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού στρέφεται εναντίον του. Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τη λεύκη, ωστόσο τα άτομα με λεύκη έχουν στα χέρια τους διάφορες επιλογές για να σταματήσουν τον αποχρωματισμό του δέρματος και να βοηθήσουν με την αποκατάσταση των περιοχών, όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.
Φυσικά, η εμπειρία της λεύκης για κάθε ασθενή είναι διαφορετική, δεδομένου ότι δεν ταιριάζουν όλες οι θεραπευτικές οδοί σε όλους, πράγμα που κάνει το “ταξίδι” να είναι αναμφίβολα μία πρόκληση. Η σωστή καθοδήγηση και ο χρόνος είναι τα χαρακτηριστικά που οφείλουν να διέπουν την πορεία σου, ώστε να βρεις τους τρόπους αντιμετώπισης που θα βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική σου υγεία.
Θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της λεύκης
Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα σχετικά με τις επιλογές που έχει το εκάστοτε άτομο που εμφανίζει συμπτώματα λεύκης, καθώς όπως προαναφέρθηκε δεν ταιριάζουν όλες οι θεραπείες σε κάθε ασθενή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας υπάρχουν τοπικές θεραπείες και αλοιφές αλλά και η φωτοθεραπεία. Από την άλλη, υπάρχει η επιλογή από του στόματος θεραπείας που εμπεριέχει τα κορτικοστεροειδή, ενώ η χειρουργική επέμβαση με μεταμόσχευση δέρματος ή κυττάρων είναι η αισχάτη των λύσεων, που επιλέγεται σπάνια.
Στη μακρά λίστα προστέθηκε μία νέα κρέμα για τη λεύκη που στοχεύει στον επαναχρωματισμό του δέρματος, καταστέλοντας την ανοσολογική απόκριση.
Ωστόσο, η επιλογή βρίσκεται στα χέρια σου και θα εξαρτηθεί από την ένταση των συμπτωμάτων, τη διάγνωση του γιατρού σου και φυσικά το πώς ανταποκρίνεσαι ο οργανισμός σου στην κάθε θεραπεία. Σύμφωνα με τη Cindy Wassef, βοηθό καθηγητή στην ιατρική σχολή Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, “οι ασθενείς με ήπια και πρώιμα συμπτώματα συνήθως προτιμούν τοπικές ή ελαφριές θεραπείες γιατί έχουν λιγότερες πιθανές παρενέργειες.
Με πιο εκτεταμένη ασθένεια ή λεύκη που επιδεινώνεται γρήγορα, μια θεραπεία από του στόματος συνήθως προτιμάται για να βοηθήσει να σταματήσει η εξέλιξη”.
Η επιλογή της μη θεραπείας
Και ενώ η καλύτερη θεραπεία είναι εκείνη που θα σε κάνει να νιώθεις καλά και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δέρματός σου, υπάρχει και η επιλογή της μη χρήσης θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια αρκετοί άνθρωποι με λεύκη φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την κατάστασή τους, νιώθοντας πως καμία θεραπεία δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.
“Μερικοί ασθενείς έχουν αποδεχθεί τη λεύκη τους και δεν επιθυμούν να κυνηγήσουν περαιτέρω θεραπείες”, δήλωσε η Vicky Zhen Ren, βοηθός καθηγητή δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Baylor College of Medicine. Και πράγματι πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στη χρήση makeup για να καλύψουν τις διαφορές στο δέρμα τους ως ένα προσωρινό μέτρο, επιβεβαιώνει και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.
Άλλωστε, το μοντέλο Winnie Harlow που πάσχει από λεύκη, έχει κάνει μεγάλο αγώνα για όλα τα άτομα με λεύκη να αποδεχθούν τον εαυτό τους όπως ακριβώς είναι, δείχνοντας πως δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι, ούτε είναι ένα γεγονός που θα σε εμποδίσει να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.
Το “κλειδί” βρίσκεται στην υπομονή
Όλοι οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που οφείλεις να έχεις κατά τη διάρκεια του “ταξιδιού” αυτού είναι η υπομονή. Ίσως θέλεις χρόνο για να αποδεχθείς την κατάσταση ή χρειάζεται καιρός για να λειτουργήσει η θεραπεία, σε κάθε περίπτωση πρέπει η υπομονή να περιβάλλει την προσπάθειά σου.
Σύμφωνα με τη δρ Wassef, “χρειάζονται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες για να εκτιμήσουμε αν μία θεραπεία λειτουργεί. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία”. Από την άλλη, η δρ Ren εξηγεί πως “οι αποτελεσματικές θεραπείες είναι διαθέσιμες, όμως απαιτούν υπομονή και συνέπεια και δεν είναι ομοίως αποτελεσματικές για όλα τα άτομα ή για όλα τα μέρη του σώματος”.
Παρ’όλ’αυτά, κάποιος που θέλει να περιορίσει τα συμπτώματα της λεύκης δεν πρέπει να το βάζει κάτω, δεδομένου ότι οι επιλογές είναι πολλές και ακόμα περισσότερες δοκιμάζονται στο εργαστήριο και είναι κατάλληλες για ανθρώπους που έχουν χρόνια λεύκη, που μπορεί να είναι ανθεκτική στις υπόλοιπες θεραπείες.
Σε κάθε περίπτωση οφείλεις να επικοινωνήσεις με τον δερματολόγο σου, ο οποίος εκτιμώντας την κατάσταση της λεύκης σου θα σε παραπέμψει στη σωστή για σένα θεραπεία.
Αν το έχεις ανάγκη, μη διστάσεις να ζητήσεις ψυχολογική υποστήριξη, ώστε να μπορέσεις να περάσεις το “ταξίδι” αυτό όσο πιο ήπια γίνεται, χωρίς να ξεχνάς αυτά που έχουν πραγματικά σημασία στη ζωή σου.