-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Οι σημαντικές επεμβάσεις στην καστοριανή αστική οδοποιία Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Οι σημαντικές επεμβάσεις στην καστοριανή αστική οδοποιία Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

– • Μία από τις πλέον σταθερές και πάγιες απαιτήσεις, όλων των δημοτών, όλων των εποχών, διαχρονικά, είναι η διάνοιξη, η κατασκευή και η βελτίωση των δρόμων. Στην σημερινή ιδιαιτέρως εποχή των επαυξημένων μετακινήσεων και της διεκδίκησης μιας διαρκούς επαφικότητας, η επίλυση ή -έστω η βελτίωση- του συγκοινωνιακού, αποτελεί ένα ζήτημα που βρίσκεται πάνω-πάνω στην ατζέντα των Δημοτικών Συμβουλίων. Και υπάρχει λόγος που αποτελεί θέμα στο οποίο με τόσο μεγάλη προθυμία ενσκύπτουν οι δημοτικοί ταγοί. Σε σχέση με άλλα έργα, διαθέτει μερικά πολύ ιδιαίτερα -έως μοναδικά -χαρακτηριστικά.
• Πρώτον εντάσσεται στην κατηγορία των σοβαρών υποδομών και άρα, αδιαφιλονίκητα, παίζει ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Εάν ένας Δήμαρχος ερωτηθεί ‘και τι έκανες εσύ για την οικονομία αυτού του τόπου?’ ακόμη κι αν δεν έκανε το παραμικρό, ακόμη κι αν σε όλη του την θητεία πετούσε χαρταετό, μπορεί πάντοτε να αποστομώσει τον επιτιμώντα τον, απαντώντας ‘έκανα ένα δυο-τρείς δρόμους’.
• Η κατασκευή δρόμων βλέπετε, είναι πάντοτε ωφέλιμη για το πολιτικό πορτοφόλιο.
• Γι αυτό κι έχει τόσο αυξημένη βαρύτητα στην λίστα των αποτιμήσεων μιας δημοτικής θητείας όπως και στην λίστα των προεκλογικών υποσχέσεων για την επόμενη.
• Δεύτερον, η κατασκευή δρόμων αφορά τους πάντες. Από ένα δρόμο, αργά η γρήγορα, θα περάσουν όλοι. Οπότε όσο πιο καλοστρωμένος λείος και γυαλισμένος είναι αυτός, τόσο το καλύτερο. Τον εκτιμούνε και τον μετατρέπουν σε παράσημο στο στήθος του Δημάρχου/ κατασκευαστή.
• Τρίτον, η οδοποιία συνιστά έργο το οποίο έχει σχετικά απλές παραμετροποιήσεις και δεν απαιτεί ιδιαίτερες σπουδές, σκοτούρες και μελέτες. Παίρνεις κάτι, ήδη χαραγμένο, οριοθετημένο και στρωμένο και το σουλουπώνεις έτι περεταίρω. Σαν αυγό του Κολόμβου!!
• Τέταρτον -και σπουδαιότερον – το φτιάξιμο οδών είναι ένα έργο που έχει εξαιρετικά βραχύ ορίζοντα υλοποίησης. Προλαβαίνει άνετα να σχεδιαστεί, να κατασκευαστεί και να τακτοποιηθεί οικονομικά μέσα στα στενά πλαίσια μιας τετράχρονης δημοτικής θητείας. Από αυτή την άποψη αποτελεί ένα πανίσχυρο όπλο στην φαρέτρα των Δημάρχων. Δημιουργεί μια κατάσταση win-win που αφήνει τους πάντες ευχαριστημένους. ΚΑΙ οι δημότες εξυπηρετούνται, ΚΑΙ οι τοπικοί μικρο-εργολήπτες κερδίζουν τον μποναμά τους, ΚΑΙ το όλο πολιτικό κλίμα βελτιώνεται, ΚΑΙ ο Δήμαρχος κερδίζει πόντους που πάει μετά και τους εξαργυρώσει στις επόμενες κάλπες.
• Για όλους αυτούς τους λόγους Δήμαρχοι και πολίτες ψηφίζουν πάντα και ανενδοίαστα υπερ των δρομοκατασκευών.
• Οπότε δεν είναι καθόλου τυχαίο που φέτος (τον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της τρέχουσας δημοτικής θητείας) είχαμε στην πόλη την κατασκευή δυο μεγάλων , πολύ σπουδαίων κι εξυπηρετικών συγκοινωνιακών έργων:
• Του κόμβου της Νομαρχειακής και της διασυνδετικής οδού ‘Ορεστείων’.
• Ο κόμβος από την μια, έλυσε πραγματικά ένα χρονίζον πρόβλημα στο τουριστικό κέντρο της πόλης. Με έναν πολύ έξυπνο και προσεγμένο σχεδιασμό, εξαφάνισε οριστικά τις αναμονές και τους εκνευρισμούς των οδηγών. Η ροή ομαλοποιήθηκε, το συνηθισμένο μποτιλιάρισμα της περιοχής εξαφανίστηκε, η ασφάλεια των οδηγών και οχημάτων αυξήθηκε και η τοποθεσία αληθινά ομόρφαινε.
• Σε μια πόλη της οποίας ο πολεοδομικός σχεδιασμός για πάρα πολλά χρόνια παρέμενε ανύπαρκτος, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά καίριες αισθητικές παρεμβάσεις οι οποίες τροποποίησαν προς τα βελτίω το όλο αστικό τοπίο. Δημιουργήθηκε μία πρόσθετη νησίδα πράσινου, φάρδυναν –απίστευτα- τα πεζοδρόμια, τοποθετήθηκαν κάγκελα προστασίας των σχολιαρόπαιδων, κατασκευάστηκαν διάδρομοι καθοδήγησης των τυφλών, περάσματα για αναπηρικά καροτσάκια, έγινε -θα πρέπει να παραδεχθούμε- πραγματικά μια πολύ καλή δουλειά.
• Η οδός Ορεστείων πάλι, με τις νέες επεμβάσεις επ’ αυτής, έχασε τον τίτλο της οδού/καρμανιόλας. Για δεκαετίες ολόκληρες η διάσχιση αυτής της οδού ενέπιπτε στην κατηγορία των επικίνδυνων ρίσκων. Επανειλημμένα είχαν σημειωθεί σε αυτή σοβαρά τροχαία ατυχήματα με πολλά θύματα -και νεκρούς ακόμα.
• Οι επεμβάσεις που έγιναν σ’ αυτή, επίλυσαν πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα της
. • Οι κατολισθήσεις και οι καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα επικίνδυνα πρανή μπλοκαρίστηκαν με συρμάτινα δίχτυα. Η μεγάλη τυφλή στροφή της, στην διασταύρωση με τον περιφερειακό της Καλλιθέας, φαγώθηκε και η ορατότητα βελτιώθηκε σημαντικά. Ολόκληρο το κομμάτι του δρόμου που διέρχεται σύριζα από τα θεόρατα πλατάνια της παραλίας, ασφαλίστηκε με ατσάλινο στηθαίο.
• Κανένας φυσικά δεν μπορεί να προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον και κατά πόσο προσεκτικά ή νηφάλια θα οδηγούν οι καστοριανοί σε εκείνο το σημείο… Ωστόσο, τα περιθώρια συγχώρησης κάποιων -θανάσιμων κατά το παρελθόν- οδηγικών λαθών, μπορούμε, με σιγουριά να πούμε, πως αυξήθηκαν θεαματικά.
• Το γενικό συμπέρασμα λοιπόν που μπορεί να εξάγει κανείς, είναι εξαιρετικά απλό:
• Οι εκλογές βελτιώνουν σημαντικά τις παροχές και τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών.
• Κι αφού μας ωθούν στο να φτιάχνουμε και να βιώνουμε τόσο σωστά έργα, μακάρι να τις είχαμε και συχνότερα.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks