-
Αρχική > Τοπικά νέα > Καστοριας : Ιεροπηγη το κούρεμα προβάτων : Για να θυμούνται οι ”παλιοί” να μαθαίνουν οι ”νέοι”… (φωτογραφίες)

Καστοριας : Ιεροπηγη το κούρεμα προβάτων : Για να θυμούνται οι ”παλιοί” να μαθαίνουν οι ”νέοι”… (φωτογραφίες)

Η ολική κουρά γίνεται για να «ξαλαφρώσουν» τα ζώα και να μην υποφέρουν από την καλοκαιρινή ζέστη.

Το κούρεμα των προβάτων είναι μια μεγάλη γιορτή άρρηκτα δεμένη με τον κτηνοτροφικό τρόπο ζωής. Είναι, όπως λέγεται, η «γιορτή των προβάτων».

.

Είναι μια από τις εντυπωσιακές γιορτές που λαβαίνει χώρα κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, στα πλαίσια της οποίας κάθε κτηνοτρόφος προσκαλεί φίλους και συγγενείς να τον βοηθήσουν στο δύσκολο αυτό έργο και μετά τους κερνά και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι και φαγοπότι και το γιορτάζουν για τα καλά! Η νοικοκυρά έχει ζυμώσει μια καλή φουρνιά ψωμί και αναλαμβάνει το φαγητό και το

.

 μεσημέρι που τελειώνει και η δουλειά, είναι πραγματική απόλαυση

Το κούρεμα είναι μια διαδικασία δύσκολη, αφού χρειάζονται πολλά χέρια με τεχνική, ενώ τα πρόβατα πολλές φορές είναι δύστροπα. Προηγείται το κωλοκούρισμα (το κούρεμα στην ουρά και στα πίσω πόδια) στην αρχή της Άνοιξης, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού, τον Ιούνιο, γίνεται η ολική κουρά. Από μέρες πριν έχουν ετοιμαστεί τα ψαλίδια («προβατοψάλιδα»), που το τρόχισμά τους γίνεται με μαλακό ακόνι. Έχει γίνει γνωστό ποιές μέρες θα κουρέψει καθένας και η βοήθεια από άλλους τσοπάνηδες είναι δεδομένη, αφού και οι ίδιοι υπολογίζουν στη δική του. Είναι οι λεγόμενες «δανεικαριάς», που τις σέβονται όλοι και που η χρηματική συναλλαγή δεν έχει εδώ καμία θέση.
Πριν πιάσουν το ψαλίδι, γυρίζουν κατά την ανατολή και κάνουν το σταυρό τους. Κουρεύουν πρώτα οι μεγαλύτεροι που ξέρουν καλύτερα και οι νεότεροι βλέπουν και μαθαίνουν. Από την αρχή μέχρι το τέλος τα αστεία και τα πειράγματα έχουν και αυτά «πρώτη θέση» και η ώρα περνάει πολύ ευχάριστα. Μικροτραυματισμός ζώου από τα κοφτερά ψαλίδια, αντιμετωπίζεται με… στάχτη, που πρέπει να είναι έτοιμη πριν ακόμα ξεκινήσουν.

Κούρος 2023 ας ευχηθούμε καλό καλοκαίρι σε όλους του συναδέλφους με την προοπτική ότι η ευχή μας θα πραγματοποιηθεί!!!!Kakkos Brother’s Farm 💪💪🤜🤛 Δύναμη Εγγύηση Σταθερότητα Ποιότητα!!!!!

http://www.hxwsarakatsanwn.gr/component/k2/item/346-kourema
Top
Enable Notifications OK No thanks