-
Αρχική > Συνταγές > Το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων που τρώγεται όλες τις ώρες

Το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων που τρώγεται όλες τις ώρες

 ΥΛΙΚΑ

500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
250 ml Νουνού (125 ml γάλα + 125 ml νερό)
250 ml νερό
120 – 150 ml πορτοκαλάδα με ανθρακικό ( αυτή τη φορά έβαλα 100 ml σόδα αναψυκτικό και 1 σφηνάκι μαστίχα Χίου)
18 γρ ξηρή μαγιά
2 κ σ κοφτά ζάχαρη
1 κ γλ κοφτό αλάτι
4 κ γλ ελαιόλαδο
2 καψουλάκια βανίλια
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Μέλι και κανέλα ή νουτέλα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα το νερό την πορτοκαλάδα τα 120 ml ( όχι όλη με τη μία, θα δούμε αν χρειάζεται όλη όταν προσθέσουμε το αλεύρι), τη μαγιά τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το 1/3 από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε πάντα με το σύρμα. Προσθέτουμε το αλάτι το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά μέχρι να πάρουμε έναν ωραίο όχι πολύ πηχτό χυλό ( σε αυτή τη φάση αν ο χυλός μας είναι πολύ πηχτός προσθέτουμε και την υπόλοιπη πορτοκαλάδα πάντα σταδιακά). Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα για να ενεργοποιηθεί η γλουτένη.

Ζεσταίνουμε και κατσαρολάκι το ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Με την αριστερή μας παλάμη παίρνουμε ποσότητα από τη ζύμη και πιέζουμε τη γροθιά μας ώστε ο χυλός να βγει από τον αντίχειρα. Με τη βοήθεια βρεγμένου κουταλιού κόβουμε την ποσότητα που βγήκε και τη ρίχνουμε στο κατσαρολάκι μας. Τους γυρίζουμε συνέχεια με το πιρούνι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές. Με την Τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τους λουκουμάδες μας και τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να φύγει η περίσσεια του λαδιού.

Μπορείτε να τους κάνετε και αλμυρούς παραλείποντας τη βανίλια, γεμίζοντας τους με πικάντικη φέτα με ελαιόλαδο και γαρνίροντάς τους με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης.

Για τη γέμιση της φέτας
200 γρ πικάντικη φέτα
50 γρ ελαιόλαδο
Τα χτυπάμε στο μουλτι να ομογενοποιηθούν και με τη σύριγγα της ζαχαροπλαστικής γεμίζουμε τους λουκουμάδες μας

Για τη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης
2 πιπεριές Φλωρίνης σε κομματάκια
1/3 από ένα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κ σ ελαιόλαδο
1 σφηνάκι κόκκινο γλυκό κρασί ή και μαυροδάφνη
1 σφηνάκι νερό
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τις πιπεριές το κρεμμυδάκι και το αλάτι να βγάλει τα πολλά νερά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σιγοβράζουμε για 10′ και μετά με το ραβδομπλέντερ ή στο μουλτι χτυπάμε για να κάνουμε τη σάλτσα

Η Συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks