Αξιολογήθηκαν πάνω από 600 Έλληνες ασθενείς με μέτρια-σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας στην καθημερινή κλινική πρακτική
Ιδιαίτερα σημαντικά κι αισιόδοξα είναι τα ελληνικά κλινικά δεδομένα (RWEs – Real World Evidence) που παρουσιάστηκαν για το καινοτόμο φάρμακο Brodalumab, βιολογικός παράγοντας για τη θεραπεία της ψωρίασης, της χρόνιας φλεγμονώδους δερματικής πάθησης.
Η εμπειρία από την καθημερινή κλινική πρακτική κατά την διαχείριση ασθενών με μέτρια- σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας επιβεβαίωσε ότι η θεραπεία με Brodalumab προσφέρει ταχεία και πλήρη δερματική κάθαρση σε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ασθενών όπως αυτό καταγράφεται τόσο από τους κλινικούς δείκτες όσο και από τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής που αναφέρουν οι ίδιοι οι ασθενείς.
Ειδικότερα, αξιολογήθηκαν πάνω από 600 Έλληνες ασθενείς με μέτρια-σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας στην καθημερινή κλινική πρακτική. Αναδείχθηκε πως η θεραπεία με Brodalumab πρόσφερε σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δερματικής κάθαρσης ήδη από τον 1 ο μήνα θεραπείας, τα οποία συνέχισαν να διατηρούνται υψηλά ακόμα και μετά από 2 χρόνια θεραπείας, με πάνω από 80% των ασθενών να έχουν πλήρη δερματική κάθαρση (PASI 100).
Επιπλέον, το 84% των ασθενών παρέμενε σε θεραπεία με Brodalumab μετά από 2 χρόνια θεραπείας αναδεικνύοντας τόσο την υψηλή αποτελεσματικότητα και το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας του Brodalumab όσο και τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
«Είναι σημαντικό για τους ασθενείς και για τους Δερματολόγους, στην προσπάθεια για βέλτιστη διαχείριση της ψωρίασης να έχουμε στη θεραπευτική μας φαρέτρα σύγχρονες θεραπείες που να προσφέρουν υψηλό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης και περίπλοκη δερματική πάθηση, για την οποία σήμερα έχουμε και τη γνώση και τις θεραπευτικές επιλογές να τη διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά σε κάθε στάδιο και φάση της» σημείωσε κατά την παρουσίαση ο καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας,
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διευθυντής Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διοικητής Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», κ. Αλέξανδρος Στρατηγός.
Τα χαρακτηριστικά της νόσου και τις δυνατότητες που προσφέρει τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη νέων θεραπειών τόνισε ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΑΕ, κ. Ιωάννης Μπάρκης.
«Η ψωρίαση έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και υψηλότερη ψυχολογική επιβάρυνση από κάθε άλλη δερματολογική πάθηση, ενώ οι ασθενείς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συννοσηροτήτων, ιδιαίτερα αυτοί με μέτρια/σοβαρή νόσο.
Η καλύτερη γνώση της παθογένειας της ψωρίασης τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων θεραπειών που μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες ασθενών και θεραπόντων ιατρών, για πλήρη δερματική κάθαρση, γρήγορα και σε βάθος χρόνου με ασφάλεια» ανέφερε.
Τον μηχανισμό δράσης και τα κλινικά οφέλη του Brodalumab εξήγησε από την πλευρά του ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Δερματολογική Κλινική ΕΣΥ Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», κ. Παντελής Παναγάκης.
«Η ανάπτυξη όλων των πρόσφατων βιολογικών παραγόντων εστιάζει στο μονοπάτι IL-17/1L-23 αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της IL-17 στην παθογένεια της ψωρίασης. Όμως η IL-17 δεν είναι μια κυτταροκίνη αλλά μια οικογένεια 6 ισομορφών, 4 εκ των οποίων υπερεκφράζονται στο ψωριασικό δέρμα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ή τη διαιώνιση της φλεγμονής.
Το Brodalumab στοχεύει στην αναστολή της IL-17, αλλά με έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης, επειδή δρα σε επίπεδο υποδοχέα αναστέλλοντας έτσι όλες τις παθογόνες ισομορφές της οικογένειας της IL-17A από όποια πηγή και αν παράγονται.
Αυτή η λεπτομέρεια φαίνεται πως κάνει τη διαφορά και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, αλλά και σε επίπεδο ταχύτητας έναρξης δράσης και μακροχρόνια διατήρησης του οφέλους» εξήγησε ο ειδικός.
ygeiamou.gr