Αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία «είναι κάτι πολύ ιδιόρρυθμο. Θα έλεγα ότι είναι ένα είδος υβριδικού πραξικοπήματος γιατί και η Βάγκνερ είναι μια υβριδική οργάνωση, δεν είναι κομμάτι των τακτικών ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση, την οποία ουσιαστικά ίδρυσε με έναν τρόπο ή ευνόησε την ίδρυσή της ο κ. Πούτιν, προκειμένου να τη χρησιμοποιεί ως το «μακρύ του χέρι» για να κάνει και βρώμικες δουλειές. Όταν λέω ένα μακρύ χέρι μπορεί να μπορεί να επιχειρεί σε περιοχές, όπου είτε δεν ήθελαν είτε δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», τόνισε από την αρχή μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. κ. Αντώνης Κλάψης.
«Είναι μια ένα όργανο στα χέρια του, το οποίο του έδινε μια πολύ μεγάλη ευελιξία γιατί ήταν πολύ πιο δύσκολο να στέλνει τακτικές ρωσικές δυνάμεις και για λόγους εσωτερικούς αλλά και για λόγους διεθνείς. Και επιπλέον θα μπορούσε να κάνει και πιο εύκολα μια πιο βρώμικη δουλειά» πρόσθεσε.
«Πώς το τέρας που εκτρέφει κάποιος, μετά γυρίζει και δαγκώνει το χέρι εκείνου που το τάιζε»
«Έγινε ένα υβριδικό πραξικόπημα διότι πάμε σε μια κατάσταση στην οποία ένας μη κρατικός θεσμός, όπως είναι η Βάγκνερ, να επιχειρεί να ανατρέψει την κρατική εξουσία, όποια είναι αυτή και να την αναλάβει εκείνη ή αν δεν την ανατρέψει, οπωσδήποτε να προσδιορίσει τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις. Νομίζω, όμως ότι έχουμε ένα κλασικό φαινόμενο, ένα κλασικό παράδειγμα του πώς το τέρας που εκτρέφει κάποιος μετά γυρίζει και δαγκώνει το χέρι εκείνου που το τάιζε. Διότι τι Βάγκνερ την γιγάντωσε το καθεστώς Πούτινκαι τώρα στρέφεται εναντίον του ο ίδιος ο επικεφαλής του».
«Όταν έχουμε προέλαση στρατευμάτων, εγκατάλειψη θέσεων σε ένα πεδίο μάχης και μετατόπιση τους στα μετόπισθεν προκειμένου να καταλάβουν ή να προωθηθούν προς την πρωτεύουσα μιας ολόκληρης χώρας, δεν μιλάμε για μια φιλική ειρηνική ενέργεια και μιλάμε για ένα μια επαπειλούμενη σύγκρουση. Όμως επειδή οι πληροφορίες είναι πολύ συγκεχυμένες και επειδή και τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε όλα αυτά τα περιστατικά έχουν ένα πολύ μακρό και βεβαρημένο παρελθόν από διάφορες πλευρές, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε πολλά πράγματα που θα μας εκπλήξουν στην πορεία. Δηλαδή εκείνοι που μέχρι χθες αγκαλιάζονταν και αλληλοεπαινούνταν, σήμερα να αλληλοκατηγορούνται ως προδότες και αύριο το πρωί να ξαναδούμε το ίδιο φαινόμενο. Με την ίδια ευκολία δηλαδή που οι παλιοί σύντροφοι και συναγωνιστές γίνονται σήμερα εχθροί και αντίπαλοι, μπορεί αύριο να ξαναβρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο. Επομένως θα σας έλεγα να κρατάμε γενικώς ένα πολύ μικρό καλάθι» εξήγησε ο κ. Κλάψης.
«Η ενέργεια του Πριγκόζιν δεν είναι κεραυνός εν αιθρία»
«Η ενέργεια του Πριγκόζιν δεν είναι κεραυνός εν αιθρία» τόνισε ακομη ο καθηγητής, ενώ συμπλήρωσε: «Υπενθυμίζω ότι πριν από μερικές εβδομάδες είχε και πάλι δημοσίως διαφωνήσει με τη ρωσική στρατηγική και καταφερθεί εναντίον των ηγετών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Είχε μιλήσει για διαφθορά, για προδοσία, για ανικανότητα στα ανώτατα κλιμάκια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Επομένως, είχε ήδη, με έναν τρόπο, προλειάνει το έδαφος προκειμένου να προχωρήσει στη σημερινή ενέργεια, η οποία βέβαια είναι πολύ πιο εντυπωασιακή από τις προηγούμενες προφορικές κατηγορίες. Τώρα πού θα καταλήξει αυτό, ποια είναι η πραγματική του στόχευση, αν ήταν μια κίνηση που έγινε εν θερμώ ή που έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη ευρύτεροι παράγοντες, αν είχε προετοιμαστεί στο παρασκήνιο,(…) εάν θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα ή αν είναι μια προσπάθεια να μπει σε μια είδους διαπραγμάτευση με το ρωσικό κατεστημένο, με τον Πούτιν ή με άλλους ανθρώπους στη Ρωσία και να μην υφαρπάξει ολόκληρη την εξουσία αλλά να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την όλη κατάσταση για να πάρει κάποια ανταλλάγματα, θα έλεγα ότι μένει να το δούμε.Τουλάχιστον στο δικό μου το μυαλό δεν είναι ακόμη σαφές», είπε καταλήγοντας.
Πηγή: ΕΡΤ