-
Αρχική > Ελλάδα > Καρδιακή προσβολή: Ποιο άλλο όργανο μπορεί να επηρεάσει – Νέα έρευνα απαντά

Καρδιακή προσβολή: Ποιο άλλο όργανο μπορεί να επηρεάσει – Νέα έρευνα απαντά

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι μια καρδιακή προσβολή δεν επηρεάζει μόνο την καρδιά αλλά μπορεί να πλήξει και ένα ακόμη πολύ σημαντικό όργανο στο σώμα μας.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό έρχεται να αλλάξει αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζαμε για το πώς μια καρδιακή προσβολή επηρεάζει το σώμα μας. Στην ουσία, προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα, αφού όπως αποδεικνύεται δεν είναι μόνο ο μυς της καρδιάς που επηρεάζεται αλλά ενδεχομένως και ο εγκέφαλός μας και οι λειτουργίες του.

Τι βρίσκουν οι ερευνητές

Η εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology δείχνει πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των καρδιακών προσβολών και της μείωσης των γνωστικών λειτουργιών. Τα δεδομένα της μελέτης αντλήθηκαν από έξι μικρότερες μελέτες, με διαφορετικούς χρόνους διάρκειας, οι οποίες παρακολούθησαν συνολικά 30.465 άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν στοιχεία για τη γνωστική λειτουργία του κάθε ατόμου υπολογίζοντας μεταξύ άλλων τη μνήμη και τη νοητική τους ικανότητα.Κατόπιν, επανέλαβαν τις μετρήσεις στους συμμετέχοντες που υπέστησαν καρδιακή προσβολή.

Οι επιστημονικές ομάδες παρακολούθησαν για χρόνια τους συμμετέχοντες, με ένα χρονικό εύρος ανάλογα με τις έρευνες από 4,9 χρόνια ως 19,7 χρόνια, με μέσο όρο παρακολούθησης τα 6,4 χρόνια.

Στο διάστημα αυτό, στο σύνολο των συμμετεχόντων 1.033 άνθρωποι έπαθαν καρδιακή προσβολή. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι πως στους ανθρώπους αυτούς, οι νοητικές τους λειτουργίες είχαν σημαντικότερη μείωση συγκριτικά με την έκπτωση των διανοητικών λειτουργικών που θεωρείται αναμενόμενη με το πέρασμα του χρόνου.

Μία εκτίμηση στην οποία κατέληξαν έχει πολύ ενδιαφέρον: Μία καρδιακή προσβολή μπορεί να αντιστοιχεί σε “6 έως 13 χρόνια εγκεφαλικής γήρανσης” σύμφωνα με τον Dr. Percy Griffin, διευθυντή επιστημονικών ερευνών του αμερικανικού φορέα Alzheimer’s Association.

Πώς συνδέεται ο εγκέφαλος με την καρδιά

“Νομίζω ότι σε αυτή τη μελέτη αποδεικνύεται η σύνδεση καρδιάς-εγκεφάλου. Και θεωρώ ότι αυτή η σύνδεση πιθανώς σχετίζεται με την υγεία των αγγείων”, δήλωσε ο Dr. Daniel Muñoz, διευθυντής στο Vanderbilt Heart & Vascular Institute στο Nashville του Τενεσί.

“Από ιατρικής άποψης, μια υγιής καρδιά διακρίνεται από υγιή παροχή αίματος και υγιή αιμοφόρα αγγεία”. Και συνέχισε: “Ομοίως, ένας υγιής εγκέφαλος είναι αυτός που έχει, μεταξύ άλλων, υγιή παροχή αίματος και υγιή αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, η υγεία των αιμοφόρων αγγείων αφορά όλα τα όργανα – ιδίως την καρδιά και τον εγκέφαλο”/

Στην περίπτωση της καρδιακής προσβολής, η ροή του αίματος προς την καρδιά παρεμποδίζεται από διάφορα στοιχεία όπως π.χ η χοληστερόλη ή η αθηρωματική πλάκα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα, σημείωσε ο Muñoz, γεγονός που μπορεί να έχει ως συνέπεια γνωστικά προβλήματα στο άτομο, υπογραμμίζοντας ότι μια καρδιακή προσβολή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο πολλά μέρη του σώματος.

Ο ρόλος της φλεγμονής

Σύμφωνα με τον Dr. Eric Adler, καρδιολόγο και ιατρικό διευθυντή μεταμοσχεύσεων καρδιάς και μηχανικής υποστήριξης της κυκλοφορίας στο UC San Diego Health, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να σχετίζονται επίσης με τη φλεγμονή. Το σύστημα φλεγμονής του οργανισμού ενεργοποιείται μετά από μια καρδιακή προσβολή, εξήγησε, – “και είναι γνωστό ότι υπάρχουν βιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία”, συμπλήρωσε.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι με υψηλότερα ποσοστά φλεγμονής στον οργανισμό τους είχαν 7,8% μεγαλύτερη μείωση στη γνωστική τους λειτουργία συγκριτικά με εκείνους που με χαμηλότερη φλεγμονή. Όπως επισήμανε ο Adler, υπάρχουν κάποιες νέες θεραπείες για το Αλτσχάιμερ που στοχεύουν στη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στον εγκέφαλο, κάτι που υπογραμμίζει τη θεωρία που εξέφρασε ο Muñoz, ενώ εξετάζεται η επίδραση της φλεγμονής στις γνωστικές λειτουργίες.

Μετά από μια καρδιακή προσβολή: Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας

Η μελέτη αυτή βάζει ένα ερωτηματικό στο πώς μια καρδιακή προσβολή μπορεί να επηρεάσει εκτός από την υγεία της καρδιάς και τις γνωστικές λειτουργίες του ασθενούς.

Έτσι, εκτός από καλύτερες διατροφικές συνήθειες, συμμόρφωση στη θεραπευτική τους αγωγή και φυσική δραστηριότητα, θα μπορούσε μετά από μια καρδιακή προσβολή ο ασθενής να βάλει σε προτεραιότητα και τη “φυσική κατάσταση” του εγκεφάλου:

Παζλ και σταυρόλεξα, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ένα καινούργιο χόμπι, είναι στοιχεία που βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα και να διατηρεί τις γνωστικές του λειτουργίες.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks