Λανθασμένα πιστεύουν μερικοί ασθενείς ότι επειδή είναι επιφανειακοί, αποτελούν ασήμαντο και αθώο πρόβλημα.
Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι μια προχωρημένη μορφή φλεβικής ανεπάρκειας, με εμφανείς και διατεταμένες (πρησμένες) φλέβες, κυρίως από το γόνατο και κάτω.
Οι φλέβες μπορεί να έχουν μέγεθος «ρεβιθιού» ή να είναι ακόμα μεγαλύτερες. Παλαιότερα περιγράφονταν με τον όρο «εσωτερικός φλεβίτης». Ωστόσο η ονομασία αυτή δεν είναι πλέον αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα, διότι στους κιρσούς υπάρχουν πάντοτε εμφανείς φλέβες στις κνήμες ή και στο μηρό.
Οι κιρσοί είναι μία σοβαρή πάθηση, διότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης. Η θρόμβωση κυρίως είναι επιφανειακή, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και πνευμονική εμβολή.
«Οι κιρσοί είναι επιφανειακές φλέβες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «αθώες»». «Λανθασμένα μερικοί ασθενείς μεταφράζουν το «επιφανειακές» ως ασήμαντο και αθώο πρόβλημα. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι και οι επιφανειακές αυτές φλέβες, οι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, μπορούν να οδηγήσουν σε περιστατικά θρόμβωσης, ενίοτε σοβαρά».
Οι κιρσοί περιγράφονται επίσης συχνά ως «ανεπάρκεια μικρού βαθμού». «Εφόσον υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια στις σαφηνείς φλέβες και κιρσοί, τότε πρόκειται για νόσο. Συνεπώς ο χαρακτηρισμός «μικρού βαθμού» δεν σχετίζεται με την ύπαρξη ή όχι της παθολογίας, όπως εσφαλμένα πιστεύεται», τονίζει ο ειδικός.
Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά με τους κιρσούς και την αντιμετώπισή τους, είναι σημαντικό να απευθύνονται οι ασθενείς σε ειδικό αγγειοχειρουργό. Άλλωστε, μια θρόμβωση δεν είναι ποτέ «αθώα» ή «μικρή», προσθέτει.
Η αντιμετώπιση
Η θεραπεία των κιρσών έχει πλέον εξελιχθεί εντυπωσιακά. «Στις μέρες μας έχουμε στη διάθεσή μας ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, οι οποίες αφαιρούν τους κιρσούς κάτω από το δέρμα, επιτυγχάνοντας ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και ταυτοχρόνως καταργούν την ανεπάρκεια».
Οι κιρσοί των κάτω άκρων αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια των υπερήχων και τη χρήση σύγχρονων ενδαγγειακών τεχνικών με laser.
Η τεχνική που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια είναι η ενδαγγειακή αντιμετώπιση με laser. Προσφέρει στους ασθενείς εξαιρετικό όφελος και προστασία από τις θρομβώσεις, με πολύ απλό τρόπο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η επέμβαση «μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή/και μέθη, μιας και συνοδεύεται από ελάχιστο ως μηδενικό πόνο. Δεν επιβάλλει παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής μπορεί, πολύ γρήγορα, να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες».
Ευάγγελος Νικολόπουλος: Αγγειοχειρουργός
Iatropedia.gr