Το καρπούζι αποτελεί ιδανική πηγή αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών χάρη στα οποία ενυδατώνει τον οργανισμό και τον προφυλάσσει από πλήθος προβλημάτων υγείας
Ρυθμίζει την πίεση
Η πλούσια θρεπτική σύσταση του καρπουζιού φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη συνολική ενίσχυση της υγείας, στη ρύθμιση της πίεσης, αλλά και της χοληστερόλης και της φλεγμονής στον οργανισμό. Μάλιστα σε μια μικρή μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν πως το εκχύλισμα καρπουζιού μείωσε την αρτηριακή πίεση αστραγάλου σε μεσήλικες ενήλικες με υπέρταση και παχυσαρκία.
Αντικαρκινική δράση
Χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει, του αποδίδεται αντικαρκινική δράση. Το λυκοπένιο είναι καροτενοειδές που χαρίζει το κόκκινο χρώμα στη ντομάτα, το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ και τη γουάβα. Το λυκοπένιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και του αποδίδονται αντικαρκινικές δράσεις. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία η πρόσληψη λυκοπένιου μπορεί να συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Υπολογίζεται ότι το ωμό καρπούζι περιέχει περισσότερο λυκοπένιο από την ωμή ντομάτα (αν και όταν η ντομάτα μαγειρεύεται π.χ. σε σάλτσα τότε η περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο αυξάνεται).
Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στη μάχη του κατά των μικροβίων και των λοιμώξεων. Σύμφωνα μάλιστα με την Κλινική Cleveland, η πρόληψη βιταμίνης C σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Φύλακας της όρασης
Τα θρεπτικά συστατικά του ζουμερού καρπουζιού αναδεικνύονται σε πολύτιμους συμμάχους για την όραση. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει θεωρείται ότι συμβάλλουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση εμφάνισης καταρράκτη, αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας.
Πηγή: ygeiamou