-
Αρχική > Ελλάδα > ΝΔ: Ποιους στηρίζει στις 13 Περιφέρειες & στους 4 μεγάλους Δήμους

ΝΔ: Ποιους στηρίζει στις 13 Περιφέρειες & στους 4 μεγάλους Δήμους

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και η στάση της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) σε αυτές ήταν το επίδικο των κλειστών και πυρετωδών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πειραιώς 62 εσχάτως.

Πέραν των περιφερειαρχών, η Πειραιώς θα γνωστοποιήσει και την στήριξή της στους υποψήφιους δημάρχους τεσσάρων πόλεων με ιδιαίτερη πολιτική σημασία: της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηράκλειου Κρήτης.

«Εξαίρεση»

Όσον αφορά στους περιφερειάρχες, ο φάκελος της ΝΔ χωρίζεται σε τρία μέρη. Στη λεγόμενη εξαίρεση, στους σίγουρους και σε αυτούς που αποτελούν ερωτήματα.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Το 2019, ο κ. Αρναουτάκης εξελέγη με ποσοστό 60,82% έχοντας στηριχθεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ. Η Πειραιώς δεν θα διακινδυνεύσει να κατεβάσει υποψήφιο έναντι ενός περιφερειάρχη με ευρεία και διακομματική αποδοχή και ως εκ τούτου αναμένεται να ανακοινώσει ότι τον στηρίζει και αυτή.

Οι σίγουροι
Σε οκτώ περιφέρειες, η ΝΔ αναμένεται να στηρίξει εκ νέου τους περιφερειάρχες που εξελέγησαν υπό τη σημαία της το 2019. Πρόκειται για τους Γιώργo Πατούλη (Αττική), Νεκτάριο Φαρμάκη (Δυτική Ελλάδα), Γιώργο Κασαπίδη (Δυτική Μακεδονία), Απόστολο Τζιτζικώστα (Κεντρική Μακεδονία), Κώστα Αγοραστό (Θεσσαλία), Γιώργο Χατζημάρκο (Νότιο Αιγαίο), Φάνη Σπανό (Στερεά Ελλάδα) και Αλέκο Καχριμάνη (Ήπειρο).

Τα ερωτήματα

Πού δυσκολεύει η περιφερειακή εξίσωση; Πέραν του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα ο οποίος -όπως έγραψε η Aftodioikisi- θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος αλλά η ΝΔ προτίθεται να υποστηρίξει τον Δημήτρη Πτωχό με αποτέλεσμα να δημιουργείται αλαλούμ, υπάρχουν ακόμα τρεις ιδιάζουσες περιπτώσεις.

Ο λόγος για τους Χρήστο Μέτιο (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), Κώστα Μουτζούρη (Βόρειο Αιγαίο) και Ρόδη Κράτσα (Ιονίων Νήσων). Σε αυτές τις τρεις περιφέρειες η Πειραιώς πραγματοποιεί και διαβάζει τις μετρήσεις που γίνονται προκειμένου να καταλήξει στις κατάλληλες υποψηφιότητες.

Εκκινώντας αντίστροφα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυρία Κράτσα σε μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα Ιόνια Νησιά η νυν περιφερειάρχης είναι στην τρίτη θέση, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν και παράπονα για ζητήματα ύφους και θεσμικότητας. Γι’ αυτό, όπως έγραψε το aftofioikisi.gr, προκειμένου να φύγει από το κάδρο η νυν περιφερειάρχης, αναμένεται να αναλάβει εκπρόσωπος της Ελλάδας στον διεθνή πολιτιστικό οργανισμό UNESCO.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ αναζητά γυναίκα υποψήφια για την θέση της κυρίας Κράτσα, με ένα εκ των σεναρίων να κάνει λόγο για πιθανή υποψηφιότητα της πρώην βουλευτού του ΠαΣοΚ και νυν προέδρου του ΕΟΤ, Άντζελας Γκερέκου.

Ο ζόρικος
Το 2019 έγινε το εξής στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου: Ο προερχόμενος από τη ΝΔ αλλά ανεξάρτητος στις εκλογές, Κώστας Μουτζούρης, επικράτησε της Χριστιάνας Καλογήρου που είχε την κομματική στήριξη της Πειραιώς.

Οι σχέσεις των δύο αποκαταστάθηκαν και από τη ΝΔ είχαν πρόθεση να στηρίξουν τον κ. Μουτζούρη στις προσεχείς εκλογές. Αυτός, ωστόσο, φαίνεται πως θέλει να συνεχίσει το αντάρτικο επιχειρώντας, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, να παρουσιαστεί ως «ευρύτερη πολιτική προσωπικότητα» της περιοχής του.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η ΝΔ να αναζητά υποψήφιο για να τον υποστηρίξει απέναντι στον Μουτζούρη, παρότι όπως παραδέχονταν ανώτατοι κομματικοί αξιωματούχοι πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα. Ο τοπικός βουλευτής (δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά) και έχων εξαιρετικές σχέσεις με τον Μουτζούρη, Χαραλάμπος Αθανασίου, αρνήθηκε επίμονα να κατέβει κόντρα στον νυν περιφερειάρχη και έτσι φαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα καταλήγει στην επιλογή του πρώην αρχηγού ΓΕΣ και υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Μέτιος
Για την περίπτωση του κ. Μέτιου η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Ανώτεροι κομματικοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν στην Aftodioikisi ότι η ΝΔ αναζητά νέο υποψήφιο για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στον αντίποδα, πηγές από την Θράκη διαβεβαίωναν την Aftodioikisi ότι ο νυν περιφερειάρχης θα είναι εκ νέου υποψήφιος και μάλιστα με «γαλάζια» στήριξη.

Πάντως, είναι γεγονός, ότι σε επίπεδο κομματικό, υπάρχουν παράπονα και δυσαρέσκειες για τον περιφερειάρχη. Η ανάδειξη των σχέσεων του κ. Μέτιου με τον τουρκικό παράγοντα στη Θράκη στο προεκλογικό γαϊτανάκι που ξέσπασε με αφορμή την υπόθεση Οζγκιούρ ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σημειώνεται ότι εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια ΑΜΘ θα είναι και ο “γαλάζιος” πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος το 2019 είχε χάσει για μόλις 3.500 ψήφους την εκλογή.

Δήμαρχοι
Στο πεδίο των υποψήφιων δημάρχων που θα ανακοινωθούν μαζί με τους περιφερειάρχες, τα πράγματα είναι πιο απλά. Οι Κώστας Μπακογιάννης και Κωνσταντίνος Ζέρβας, θα υποστηριχθούν από τη ΝΔ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Την μεγάλη έκπληξη, η Πειραιώς την κρατά για την Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Aftodioikisi, η ΝΔ σχεδιάζει να χτυπήσει την παντοδυναμία του κομμουνιστή δημάρχου Κώστα Πελετίδη κατεβάζοντας ως υποψήφιο δήμαρχο έναν βουλευτή της, με το όνομα του Ανδρέα Κατσανιώτη (που το 2014 ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας) να βρίσκεται στο τραπέζι. Επιπλέον, το χρίσμα της ΝΔ επιχειρούν να αποσπάσουν και οι Απόστολος Σβόλης και Πέτρος Ψωμάς, οι οποίοι έχει ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους.

Στην περίπτωση του Ηρακλείου φαίνεται πως δεν έχει κλειδώσει ακόμα ο υποψήφιος δήμαρχος. Πάντως, κομματικά στελέχη διέψευδαν μια πιθανή υποψηφιότητα του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ, στρατηγού Μιχάλη Καραμαλάκη. Τέλος, στην ΝΔ υπάρχει η σκέψη να εκφραστεί στήριξη στον Γιάννη Μώραλη για τον δήμο Πειραιά.

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks