-
Αρχική > Ελλάδα > ΣΥΡΙΖΑ: Η κούρσα της διαδοχής αρχίζει και επισήμως – Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και αναμονή για εκπλήξεις

ΣΥΡΙΖΑ: Η κούρσα της διαδοχής αρχίζει και επισήμως – Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και αναμονή για εκπλήξεις

Η ώρα των οριστικών αποφάσεων για χρονοδιάγραμμα και υποψηφιότητες έφθασε για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία που θα αποφασίσει εντός του καυτού διήμερου που ξεκινά σήμερα για όλα τα φλέγοντα θέματα που συνδέονται με τις εσωτερικές του εξελίξεις. Από το πότε ακριβώς θα γίνει η εκλογή Προέδρου, με ποιον τρόπο και πότε θα διεξαχθεί το Διαρκές Συνέδριο που θα προηγηθεί. Θεωρητικώς κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής που συνέρχεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Καραϊσκάκη θα αποκαλυφθούν όλες οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, εκτός εάν το συλλογικό όργανο αποφασίσει να παρατείνει τον χρόνο κατάθεσης υποψηφιοτήτων.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως θα την παρουσιάσει η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου προτείνει την διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στις 25 Αυγούστου και ακολούθως τις Κυριακές 3 και 10 Σεπτεμβρίου τη διενέργεια της διαδικασίας ανάδειξης του νέου αρχηγού. Ως προς τον οδικό χάρτη είναι γνωστό ότι έχουν διατυπωθεί ενστάσεις με διαφορετικές από τους περισσότερους οπτικές, όπως από τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Παύλο Πολάκη που θέλουν την εκλογή ηγεσίας μετά την διενέργεια του έκτακτου συνεδρίου και ασφαλώς μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης, έχει υπάρξει και μία ενδιάμεση πρόταση εκ μέρους του Ν. Παππά απλώς για μετάθεση της εκλογής Προέδρου προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να επικοινωνηθεί καλύτερα η διαδικασία στους πολίτες και να καταστεί “πολιτικό γεγονός”. Σήμερα πάντως θα φανεί εάν οι διαφορετικές προτάσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή.

 

Ο Νίκος Παππάς πάντως έχει προαναγγείλει πως σήμερα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στο σώμα των μελών της ΚΕ και αργότερα θα κάνει δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Γίνεται σαφές ότι θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του για το άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο αφού ήδη έχει πει πως “δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να επιλέξουμε τη ζεστή και ασφαλή φωλιά της ριζοσπαστικής αριστεράς, η οποία πανευρωπαϊκά οδηγεί τα κόμματα στα όρια της εκλογικής επιβίωσης.

 

Στον αντίποδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ανακοίνωσε επισήμως χθες την υποψηφιότητά του έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της επιμονής στην Αριστερά σημειώνοντας ότι στη δική του συνείδηση και οπτική “ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς” και τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί Αριστερά που δεν θέλει να κάνει άνοιγμα σε ευρύτερο χώρο”. Ομοίως και ο Ανδρέας Ξανθός που υποστηρίζει την κάθοδο του πρώην υπουργού είπε ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει περισσότερο για την Αριστερά απ’ ότι για το κέντρο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που στην αρχή της δήλωσής του έκανε λόγο και για “θολή ταυτότητα στις εκλογές” παρουσίασε επί τις ουσίας μία ολόκληρη πλατφόρμα για θέματα που απασχολούν την πολιτική και την διακυβέρνηση της χώρας, έκανε αναφορές στον κ. Μητσοτάκη με υψηλές δόσεις κριτικής και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τον ρόλο του στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της περιόδου 2015-2018 για να τονίσει ότι είχε την ικανότητα να συνθέτει ομάδες με αποτελεσματικότητα. Ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πλαισίωναν οι Ανδρέας Ξανθός, Χάρης Μαμουλάκης, Ειρήνη Αγαθοπούλου καθώς και ο Γιώργος Σταθάκης που επέλεξε να μην μιλήσει για να πάρει το λόγο ο κ. Μαμουλάκης ως βουλευτής που προέρχεται από τη διεύρυνση. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Συρμαλένιος, Αννέτα Καββαδία, Δημήτρης Βίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Βαγγέλης Αποστόλου.

Κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έχει ενδιαφέρον εάν θα πάρουν το λόγο οι υποψήφιοι για την αρχηγία και εάν η Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς καταθέσουν προς ενημέρωση των μελών τις ιδεολογικοπολιτικές τους πλατφόρμες.

https://www.ethnos.gr/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks