-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά :Είναι ή δεν είναι κατάλληλη η Ορεστιάδα για μπάνιο ;Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Καστοριά :Είναι ή δεν είναι κατάλληλη η Ορεστιάδα για μπάνιο ;Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Όλο και συχνότερα ακούγεται στον αέρα η ερώτηση εάν είναι δυνατόν να κολυμπήσει κανείς για ψυχαγωγία στην λίμνη της Καστοριάς. Και την ερώτηση την υποβάλουν τόσο οι τουρίστες του Σαββατοκύριακου, όσο και οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης και των παραλίμνιων χωριών.
Θα ξέρετε βεβαίως πως ανεπισήμως η απάντηση είναι ΝΑΙ. Δεν θα σας έχουν ξεφύγει οι σχετικές στιχομυθίες των παντογνωστών του facebook… Επισήμως όμως, η απάντηση είναι κάπως πιο μπερδεμένη.
Πλησιάζει σε σαφήνεια τους στίχους εκείνου ανεκδιήγητου τραγουδιού του Χάρρυ Κλίν που σε κάθε φιλόμαθη ερώτηση έδινε την απάντηση ‘ουγκαγκαμπουμ μπουμ ρι ταμπαντού μπιρί γκαγκά’… Αλλοι λένε ‘ναι’ το κολύμπι επιτρέπεται, άλλοι λένε ‘όχι’ αφού την βλέπετε την λίμνη πόσο γεμάτη είναι από τοξικά κυανοφύκη κι άλλοι τέλος ακολουθούν μια πιο μεσοβέζικη οδό.
Καλά, λένε, πέσε πρώτος εσύ κι αμα ζήσεις ε τότε …. πέφτω και εγώ…
Το ζήτημα είναι πως για μία κουβέντα- σαν αυτή- η οποία επαναλαμβάνεται με μοναδική επιμονή τα τελευταία τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, ΚΑΝΕΝΑΣ (επαναλαμβάνω ΚΑΝΕΝΑΣ) επίσημος φορέας, ΚΑΜΙΑ επίσημη αρχή, δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να φέρει κάποιους ειδικούς να ελέγξουν τα νερά, να πάρουν δείγματα και να πραγματοποιήσουν εργαστηριακές μελέτες, έτσι ώστε να προκύψει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και οριστική απάντηση.
Είναι ή δεν είναι κατάλληλη τελικά η Ορεστιάδα για μπάνιο? Κι όταν λέμε ‘για μπάνιο’ δεν εννοούμε ατυχηματικό μπάνιο. Όχι να πέσει κανείς μέσα, από κάποια βάρκα ή από το πλοιάριο, ή γλιστρώντας σε κάποια ακτή και να χρειαστεί μετά να κολυμπήσει πίσω έως την όχθη.
Όταν λέμε ‘μπάνιο’ εννοούμε να φορέσει κανείς το μαγιό του και να πάει να μπει στο νερό επί τούτου. Μαμά πάω για πλίτσι- πλίτσι να φωνάζουν τα παιδιά και να τρέχουν ως την πλάζ, όπως τρέχαμε καλή ώρα παλιά κι εμείς.
Κι ακούγαμε από πίσω τις μάνες μας να φωνάζουν: ‘Το μαγιό σου μη ξεχάσεις!!!’
Μπανάκι μανάκι Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks