-
Αρχική > Ελλάδα > ΑΑΔΕ: «Φουσκώνουν» τα χρέη στην Εφορία, έρχεται νέα ρύθμιση;

ΑΑΔΕ: «Φουσκώνουν» τα χρέη στην Εφορία, έρχεται νέα ρύθμιση;

Φουσκώνουν τα χρέη και οι οφειλές στην Εφορία κάτι που οδηγεί το οικονομικό επιτελείο να σκέπτεται να ρύθμιση σε δόσεις για τους οφειλέτες.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση στον αριθμό των οφειλετών στην εφορία υπήρξε τον Μάιο εφέτος, ενώ, σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το νέο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο για τα δημόσια ταμεία υπερβαίνει τα 2,44 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα χρέη των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων προς την εφορία στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου ανήλθαν στα 2,8 δισ. ευρώ.

Αν και τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη υποχώρησαν στο τέλος του Μαΐου στα 104,8 δισ. ευρώ από 107,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ο αριθμός των «κόκκινων» φορολογουμένων αυξήθηκε στους 4.471.762 από 3.687.278 που ήταν πριν από έναν μήνα. Σημειώνεται ότι από τα 104,8 δισ. ευρώ, τα 26,2 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και το εισπράξιμο ποσό περιορίζεται στα 78,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 2,8 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,44 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2023 και νέων) έχει φθάσει τα 104,8 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 26,2 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 78,5 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4,8%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.

Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3,6 εκατομμύρια. Μάλιστα, σε 1,4 εκατομμύρια έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Από το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο: 

28,1% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.)

22,7% αφορά άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος, φόροι περιουσίας κ.λπ.)

2,7% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Έρχεται νέα ρύθμιση;

Υπό το πρίσμα αυτό, το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει από την αρχή το πλαίσιο της πάγιας ρύθμισης των 24 – 48 δόσεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και βελτιώσεων ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους οφειλέτες του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι στις ρυθμίσεις για χρέη στο Δημόσιο έχουν ενταχθεί συνολικά μόλις 38.400 οφειλέτες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην υποβολή αιτήσεων καλώντας τους οφειλέτες να ενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023 που λήγει η σχετική προθεσμία, κερδίζοντας ευεργετήματα όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο για μια σειρά από παρεμβάσεις στην πάγια ρύθμιση, αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ότι η σχετική συζήτηση και η λήψη αποφάσεων, δεν είναι απλή υπόθεση, από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται υπό το άγρυπνο μάτι των αγορών, εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Οφειλέτες: Ποιοι θα βγαίνουν στα «μανταλάκια»
Εν τω μεταξύ, όσοι δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους ή δεν προσφύγουν στα δικαστήρια, θα δουν το όνομά τους στη λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών.

Επίσης, σήμερα και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας η ΑΑΔΕ θα αποστείλει ακόμη δύο ειδοποιητήρια στους οφειλέτες.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι δεν ενταχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα σε Ταμεία και εφορία, θα δουν τα ονόματά τους να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, εφόσον έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Η πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία των οφειλετών έγινε το 2017, ενώ η διαδικασία «πάγωσε» το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η σχετική λίστα δεν δημοσιοποιήθηκε και το 2022.

Στις εν λόγω καταστάσεις που θα δημοσιοποιηθούν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον E-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης. Αντίστοιχα ισχύουν και για τους οφειλέτες της εφορίας.

• Οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.

• Οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

• Οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης.

• Οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων.

• Οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομ

 

https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/aade-foyskonoyn-ta-chrei-stin-eforia-erchetai-nea-rythmisi/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks