Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια στιγμή έντονο κνησμό (φαγούρα) και ερυθρότητα στο δέρμα.
Η χρόνια φαγούρα στο δέρμα μπορεί να μην οφείλεται σε ξηροδερμία αλλά να συνδέεται με κάτι πιο σοβαρό.
Δείτε παρακάτω 11 καταστάσεις που συνδέονται με τη φαγούρα:
Νεφρική νόσος: Μια έντονη φαγούρα σε όλο το σώμα εμφανίζεται συχνά σε άτομα με νεφρική νόσο τελευταίου σταδίου ή σε πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Μελέτη έδειξε ότι το 42% των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν μέτρια έως έντονη φαγούρα. Δεν είναι σαφές γιατί η νεφρική νόσος προκαλεί φαγούρα, αλλά οι γιατροί εικάζουν ότι οφείλεται στις τοξίνες που υπάρχουν στο σώμα όταν τα νεφρά δεν μπορούν να απομακρύνουν τα απόβλητα από την κυκλοφορία του αίματος.
Ηπατική νόσος: Η φαγούρα μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα της ηπατικής νόσου. Αν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά για να αποτοξινώσει το σώμα, τα υποπροϊόντα όπως τα χολικά οξέα δημιουργούν βλάβες.
Παραισθητική νωταλγία: Πρόκειται για μια νευροπάθεια με επίμονες και έντονες δερματικές εκδηλώσεις, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν, υπονομεύουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών (συχνότερα σε γυναίκες) και, εκτός από τον επίμονο, ανυπόφορο κνησμό, μπορεί να προκαλέσει πόνο, ευαισθησία στο άγγιγμα (οι ασθενείς συχνά νιώθουν ενόχληση ακόμα και από τα ρούχα τους) ή ακόμα και ήπιο αίσθημα καύσου (κάψιμο).
Κοιλιοκάκη: Στα συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνεται και η ερπητοειδής δερματίτιδα. Άτομα που έχουν τα χρόνια δερματικά συμπτώματα, συχνά εμφανίζουν ασυμπτωματική κοιλιοκάκη ως πρωτοπαθή νόσο. Η ίδια η κοιλιοκάκη είναι συνήθως πολύ έντονη σε όσους επηρεάζονται. Η πάθηση εκδηλώνεται με κνησμώδες εξάνθημα με κηλίδες που συνοδεύεται από ερεθισμό και φλεγμονή, φουσκάλες και φυσαλίδες, κυρίως συμμετρικές επιμερισμένες σε όλο το σώμα. Ξεκινούν από το τριχωτό της κεφαλής, το μέτωπο, προχωρούν στο στήθος και εξαπλώνονται σε ώμους, βραχίονες, αγκώνες, πλάτη, γλουτούς και γόνατα.
Λέμφωμα: Η φαγούρα στο δέρμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη αιματολογικών διαταραχών, ενώ συχνά είναι το πρώτο σύμπτωμα του λεμφώματος Hodgkin ή μη Hodgkin. Υπάρχει επίσης συσχέτιση της νόσου με τη σοβαρότητα και την ένταση της φαγούρας, η οποία είναι έντονη, επίμονη και γενικευμένη. Η επανεμφάνιση της φαγούρας, μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποτροπής της κακοήθειας.
Υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός: Όταν ο θυρεοειδής είναι υπερδραστήριος ή υπολειτουργεί, μπορεί να προκαλέσει παράξενη αίσθηση στο δέρμα. Η αιτία παραμένει άγνωστη, εικάζεται όμως ότι οφείλεται στις αλλαγές στους ιδρωτοποιούς αδένες που προκαλούν ξηροδερμία.
Αλλεργίες: Πολλές δερματικές αλλεργίες χαρακτηρίζονται με το γενικό όρο δερματίτιδες, οι οποίες ενεργοποιούνται όταν έρχεστε σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο. Κάποια φυτά, το νικέλιο ή συστατικά σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής. Ο δερματολόγος θα σας υποβάλλει σε σχετικά τεστ για να εντοπίσει το στοιχείο που πυροδοτεί την αλλεργία.
Εμμηνόπαυση: Τα οιστρογόνα αποτελούν βασικό στοιχείο για την παραγωγή κολλαγόνου και η μειωμένη παραγωγή τους κατά την εμμηνόπαυση προκαλεί έλλειψη υγρασίας στο δέρμα και ξηροδερμία. Στο στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντική η ενυδάτωση της επιδερμίδας για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα.
Καρκίνος του μαστού: Η νόσος Paget του μαστού είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου μαστού, που υπολογίζεται σε λιγότερο από 5% όλων των καρκίνων μαστού, μιμείται την μαστίτιδα και αρχίζει από τους πόρους του μαστού και επεκτείνεται στο δέρμα της θηλής και της θηλαίας άλου γύρω από τη θηλή. Η φαγούρα είναι βασικό σύμπτωμα της νόσου.
Εγκυμοσύνη: Υπολογίζεται ότι μία στις 150 γυναίκες εμφανίζει κνησμό στην περίοδο της εγκυμοσύνης, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά και στα χέρια και τα πόδια. Ο έντονος κνησμός εμφανίζεται περίπου στην 22η εβδομάδα κύησης, όταν η κοιλιά της εγκύου αρχίζει να φουσκώνει. Πρόκειται για φυσιολογικό σύμπτωμα που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία και υποχωρεί από μόνο του.
Δερματογραφία: Η δερματογραφία ή γραφή του δέρματος, είναι η κατάσταση κατά την οποία, όταν κάποιος ξύσει ελαφρά το δέρμα του, κοκκινίζει και πρήζεται. Η αιτία της είναι άγνωστη και μπορεί να προκληθεί από απλές καθημερινές καταστάσεις, όπως η τριβή με τα ρούχα ή τα σεντόνια. Έχουν αναφερθεί ωστόσο περιστατικά δερματογραφίας μετά από λοίμωξη, συναισθηματική αναστάτωση ή φάρμακα, όπως η πενικιλίνη. Συνήθως αντιμετωπίζεται με αντισταμινικά για την ανακούφιση της φλεγμονής.
Με πληροφορίες από Reader’s digest