-
Αρχική > Συνταγές > Ζακυνθινή φρυγανιά ή αλλιώς εκμέκ με φρυγανιά! Ένα υπέροχο εύκολο , γρηγορο , ελαφρύ και δροσερό γλυκό

Ζακυνθινή φρυγανιά ή αλλιώς εκμέκ με φρυγανιά! Ένα υπέροχο εύκολο , γρηγορο , ελαφρύ και δροσερό γλυκό

Υλικά

Για ένα πυρέξ
1 πακέτακι (φρυγανιές 15 περίπου φρυγανιές)
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια τη βραστή
7 φλ του τσαγιού γάλα
8 κ.σ κοφτές ζάχαρη
Κανέλα για πασπαλισμα
350 γρ κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντυγι
100 γρ αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμενο
Γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας για στολισμα

Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
1/4 κγ μαστίχα σκόνη
ή 1 κ.σ υποβρύχιο μαστιχα
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Μια μικρή σημείωση….αν πάρετε φρυγανιές κλασσικές τις μεγάλες από το φούρνο της γειτονιάς σας….θα είναι ακόμα καλύτερα!!!

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι σε μία κατσαρολίτσα.
Βάζω τη ζάχαρη και τη μαστίχα ανακατεύω καλά με ένα σύρμα και προσθέτω το κρύο νερό.

Ανακατεύω πάλι καλά να διαλυθεί η μαστίχα.
Σε δυνατή φωτιά ανακατεύω να διαλυθεί η ζάχαρη όχι να βράσει όμως το σιρόπι γιατι θα καεί η μαστίχα και θα κολλήσει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αντίστοιχα αν βάλετε υποβρύχιο μαστίχα βραζετε το σιροπι και προσθέτω το λεμόνι και το υποβρυχιο στο τέλος.
Στρώνω τις φρυγανιές στο πυρέξ και σιροπιάζω.

Αφού τραβήξουν το σιρόπι πασπαλιζω τις φρυγανιές με μπόλικη κανελα.

Σε μία βαθιά κατσαρολίτσα βάζω τα 6 φλ γάλα και τη ζάχαρη να κάψουν.

Διαλύω την άνθος αραβοσίτου στο 1 φλ γάλα που κράτησα.
Όταν πάρει βράση το γάλα στην κατσαρόλα ρίχνω την άνθος αραβοσίτου και ανακατεύω γρήγορα με χρι να πήξει η κρέμα.

Κατεβάζω από τη φωτιά και την απλωνω πάνω στις φρυγανιές.
Αφήνω να κρυώσει και το βάζω στο ψυγείο.

Χτυπάω 350 γρ κρύα κρέμα γάλακτος με 1 κ.σ κόφτη άχνη , σε σαντυγι και απλώνω πάνω από την κρέμα.
Στολίζω με γλυκό του κουταλιού κεράσι, νερατζακι και σύκο.
Πασπαλιζω με καβουρδισμενο αμυγδαλάκι και λίγη επιπλέον κανελιτσα

Η Συνταγή είναι από Τζέλα Αντωνοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks