-
Αρχική > Ελλάδα > Στο ενοίκιο το 35% του εισοδήματος – Σε ποια περιοχή εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα

Στο ενοίκιο το 35% του εισοδήματος – Σε ποια περιοχή εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι οικονομικές “αντοχές” των ενοικιαστών που αναζητούν ακίνητο στην Αττική, ως αποτέλεσμα της ταχείας ανόδου των τιμών των ενοικίων τα τελευταία χρόνια κι ενώ οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό.

Όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση που επιμελήθηκε η εταιρεία Recognyte και επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, η µέση τιµή ενοικίασης στην Αττική διαµορφώνεται σε 684 ευρώ τον µήνα, ποσό που µεταφράζεται σε ετήσια δαπάνη ύψους 8.208 ευρώ. Την ίδια στιγµή, το µέσο κατά κεφαλήν δηλωθέν εισόδηµα των φορολογουµένων στην Αττική διαµορφώνεται σε 23.430 ευρώ, κάτι που σηµαίνει ότι ένας εργαζόµενος που νοικιάζει ακίνητο, χωρίς να επιµερίζεται το κόστος σε περισσότερα µέλη, θα πρέπει να καταβάλει το 35% των εσόδων του µόνο για να καλύψει το κόστος του ενοικίου. Με βάση την ορθή πρακτική διαχείρισης, το ενοίκιο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30% των εσόδων ενός νοικοκυριού.

Η συγκεκριµένη ηλικιακή οµάδα αριθµεί 907.430 µέλη. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν επιτακτική την αναζήτηση λύσεων, τόσο προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των τιµών των ενοικίων, µέσω και της αύξησης της προσφοράς κατοικιών προς ενοικίαση, όσο και προς την κατεύθυνση της αύξησης των απολαβών των εργαζοµένων. Παράλληλα, ήδη έχει καταστεί σαφές ότι για όσους έχουν τη σχετική επιλογή, η µετακίνηση σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας ίσως να αποτελεί µια περισσότερο βιώσιµη λύση, τουλάχιστον για κάποια χρόνια.

 

ΕΝΙΚΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks