-
Αρχική > Ελλάδα > Φρούτα: Πρωταθλήτρια στην πανευρωπαϊκή ακρίβεια η Ελλάδα

Φρούτα: Πρωταθλήτρια στην πανευρωπαϊκή ακρίβεια η Ελλάδα

Η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια των τιμών στα φρούτα, καθώς αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου. Οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν και κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, έχοντας ως αποτέλεσμα τα καρπούζια, τα πεπόνια, τα βερύκοκα και τα κεράσια να γίνονται είδος πολυτελείας για τα νοικοκυριά με μέσα και χαμηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και τον Ιούνιο, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά, φθάνοντας το 28,8%. Παρόλο που οι τιμές έχουν κάποια υποχώρηση σε σχέση με ένα 15νθήμερο, η ακρίβεια συνεχίζει να ασκεί πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, τα φρούτα πωλούνται αυτή τη στιγμή στις λαϊκές και στα σούπερ μάρκετ έως 1,09 ευρώ το κιλό, με τις τιμές να μπορούν να ξεκινήσουν από 0,60 ευρώ και να φτάσουν μέχρι το μισό ευρώ προς το κλείσιμο της ημέρας.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε για τα πεπόνια. Τον Ιούλιο, οι τιμές στη Λαϊκή Αγορά στο Χαλάνδρι κυμαίνονταν από 0,80 έως 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν μέχρι τα 1,30 ευρώ. Τον περασμένο χρόνο, οι τιμές στα πεπόνια στη χονδρική ήταν 40% χαμηλότερες σε σχέση με φέτος.

Οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος διαβίωσης, έχουν ως αποτέλεσμα μια προβληματική κατάσταση για τους καταναλωτές. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση φρούτων υποχώρησε εφέτος σε ποσοστό 8%.

https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/froyta-protathlitria-stin-paneyropaiki-akriveia-i-ellada/

Top
Enable Notifications OK No thanks