-
Αρχική > Ελλάδα >

Σάλο και αναβρασμό προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνι Γεωργιάδη, περί 16ωρης εργασίας ημερησίως, κάτι που τον οδήγησε στη συνέχεια σε αναδίπλωση της τοποθέτησής του.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για την οποία είπε ότι:

«Βασικός κορμός είναι η ενσωμάτωση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας, που αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Βέβαια, η αλήθεια είναι, ότι έχει ρυθμίσεις που μπορεί να μην αρέσουν ιδιαίτερα στους ανθρώπους της Αριστεράς, γιατί καμία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει και πράγματα που είναι περισσότερα φιλελεύθερα. Αλλά σε κάθε περίπτωση για την αγορά εργασίας είναι κάτι πάρα πολύ ωραίο.

Παραδείγματος χάρη, θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και αυτό είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του.

Θεσπίζουμε επίσης την περίοδο του δόκιμου εργαζομένου. Ένας εργαζόμενος εντός 6 μηνών, εργάτης σε μία επιχείρηση, μπορεί να λύεται η σύμβασή του αυτομάτως και αζημίως, σε μία περίοδο 6 μηνών» σημείωσε αρχικά ο υπουργός.

Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν στο εν λόγω νομοσχέδιο ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει έως και 16 συνεχόμενες ώρες μέσα στη μέρα, απάντησε: «αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση, όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν επιτρέπεται».

Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

«Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα!»
Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ προανήγγειλε κινητοποίηση την προσεχή Τρίτη έξω από το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας πως δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε εργασιακό μεσαίωνα.

«Μετά το έκτρωμα που εισήγαγε από την πίσω πόρτα την δουλειά μέχρι τα 74, η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού εργασίας Γεωργιάδη προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 16ωρη εργασία την ημέρα, επικαλούμενος οδηγία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, της Ένωσης δηλαδή των μονοπωλίων που θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό εργατικό «δίκαιο».

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα για όσο τους βαστάν τα πόδια τους! Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν προκειμένου να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την «ελευθερία» της επιλογής από τον εργαζόμενο. Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα φεύγεις πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται.

Ο υπουργός και η κυβέρνηση έρχονται να νομιμοποιήσουν την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, κατ απαίτηση αυτών των εργοδοτών που τάχα θα κυνηγήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες. Το νέο αυτό μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα» ανέφερε μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ.

«Μη διανοηθεί να φέρει τέτοιο νομοσχέδιο»
Τη σκυτάλη πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη του είπε «να μη διανοηθεί να φέρει νομοσχέδιο για 16ωρη εργασία» στη Βουλή.

«Ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους. Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες» τονίζουν από την Κουμουνδούρου.

Και προσθέτουν:

«Και αυτό – κατά τον κ. Γεωργιάδη – θα είναι «προσωπική απόφαση» του εργαζόμενου. Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται «επιλογή» την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας.

Να μην διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα. Δεν θα βρει απέναντι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας».

Η υπουργική αναδίπλωση
Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας, με δήλωση του επιχείρησε να… «αποσαφηνίσει» το τι ακριβώς εννοούσε.

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ουσιαστικά, αντί για 16 ώρες, ο υπουργός λέει ότι θα επιτρέπεται η εργασία μέχρι… 13 ώρες την ημέρα. Όχι Γιάννης… γιαννάκης.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του υπουργού

Top
Enable Notifications OK No thanks