Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με το πασίγνωστο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι “Δέκα μικροί Νέγροι”από τις Εκδόσεις Λυχνάρι.
Άγκαθα Κρίστι (1890-1976). Η βασίλισσα του εγκλήματος γεννήθηκε στο Torquay του Ντέβον της Αγγλίας με το όνομα Agatha Mary Clarissa Miller. Ο πατέρας της, Frederick Alvah Miller, ήταν ένας επιτυχημένος αμερικανός χρηματιστής και η μητέρα της, Clarissa Margaret Boehmer, κόρη αξιωματικού του βρετανικού στρατού. To 1914 παντρεύτηκε τον συνταγματάρχη Archibald Christie της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη, αλλά ο γάμος τους δεν ήταν ευτυχισμένος και τελικά χώρισαν το 1928. Είχε μεσολαβήσει μια σοβαρή κρίση κατάθλιψης της Άγκαθα, όταν έμαθε ότι ο άντρας της την απατούσε, αλλά και η έκδοση του πρώτου της μυθιστορήματος, “Το μυστήριο στο Στάιλς” (“The Mysterious Affair at Styles”), το 1920. “Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μπορούν να σου τύχουν είναι να έχεις χαρούμενα κι ευτυχισμένα παιδικά χρόνια”, λέει, αρχίζοντας τα απομνημονεύματα της που ξεκίνησε να γράφει το 1950 και τα ολοκλήρωσε δεκαπέντε χρόνια αργότερα. Έγραψε πολυάριθμα αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα που μεταφράστηκαν σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου και υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα. Με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δημιούργησε τον Ηρακλή Πουαρό, τον μικρόσωμο, πανέξυπνο ντετέκτιβ. Ο Πουαρό, η Μις Μαρπλ και οι άλλοι ήρωές της έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε κινηματογραφικές ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές, τηλεταινίες και θεατρικά έργα βασισμένα στα βιβλία της. Η Άγκαθα Κρίστι συμμετείχε επίσης σε πολλές αρχαιολογικές αποστολές που διοργάνωσε ο δεύτερος, κατά δεκατέσσερα χρόνια νεώτερός της σύζυγος, ο επιφανής αρχαιολόγος Sir Max Mallowan, στη Μέση Ανατολή. Το 1971 τιμήθηκε με τον τίτλο της Λαίδης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Dame Commander of the British Empire, DBE).
Περίληψη
Δέκα άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, θα λάβουν μια πρόσκληση που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τους και θα βρεθούν μια ορισμένη μέρα -στις 8 Αυγούστου- στο μικρό σταθμό του Όουκλαντ, με προορισμό το νησί του Νέγρου, σε μικρή απόσταση απ’ τις γραφικές ακτές του Ντέβον. Μια βενζινάκατος θα τους μεταφέρει στη μικρή προβλήτα του νησιού, που ένα σωρό φήμες, αόριστες και αντιφατικές, κυκλοφορούν γύρω από τον σημερινό ιδιοκτήτη του και ο οποίος αποφεύγει επιμελώς να εμφανισθεί. Η παράξενη αυτή τακτική θα θεωρηθεί σαν εκκεντρικότητα, που γρήγορα -πολύ γρήγορα, αλλοίμονο!- θα δώσει τη θέση της στην ανησυχία. Ο δικαστής Λώρενς Γουώργκρεϊβ και η συντροφιά του, όλοι άνθρωποι με ιδιόρρυθμο χαρακτήρα και με κάποιο μελανό σημείο στο παρελθόν τους, θα βρεθούν ξαφνικά αιχμάλωτοι μέσα σ’ αυτό το παγερό και σιωπηλό σπίτι, και απομονωμένοι απ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Άδικα θα περιμένουν τον Φρεντ Νάρακοτ και τη βενζινάκατό του. Άδικα θα ελπίζουν σε κάποια βοήθεια από τους κατοίκους του μικρού ψαράδικου χωριού στην αντικρινή όχθη… Δεν θα έρθει ποτέ! Και στη σειρά των παράξενων και ανατριχιαστικών γεγονότων που θα επακολουθήσουν, οι δέκα καλεσμένοι στο νησί του Νέγρου, θα βρεθούν γυμνοί απ’ τα κοινωνικά τους προσωπεία και αντιμέτωποι με έναν πανούργο μα πάντα αόρατο εχθρό!
Απόσπασμα
Και τώρα; Θα τελειώσω γράφοντας αυτές τις γραμμές. Θα το βάλω σε μιά μπουκάλα και θα την σφραγίσω και θα την πετάξω στη θάλασσα. Γιατί; Ναι, γιατί;…Η φιλοδοξία μου ήταν να επινοήσω ένα μυστήριο φόνου που κανένας δεν θα μπορούσε να λύσει. Κανένας καλλιτέχνης, όμως, όπως φτάνω τώρα να καταλάβω, δεν ικανοποιείται μόνο με την τέχνη. Υπάρχει μια έμφυτη δίψα για αναγνώριση που είναι αναμφισβήτητη. Έχω, επιτρέψτε μου να το ομολογήσω με κάθε ταπεινότητα, την αξιοθρήνητη ανθρώπινη επιθυμία να μάθει κάποιος πόσο έξυπνος υπήρξα…
Οι “Δέκα Μικροί Νέγροι” είναι από τα πιο πασίγνωστα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι, αφού έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα. Ποιος κάνει τους φόνους στο νησί και γιατί οδηγείται στο έγκλημα; Όταν ολοκληρώσει το βιβλίο ο αναγνώστης τότε λύνονται όλες οι απορίες του. Η αυλαία πέφτει με έναν εντυπωσιακό τρόπο, με την συγγραφέα να μας επιβεβαιώνει πως όταν η ευφυΐα, η ευστροφία και η φαντασία ενώνονται όλα μπορούν να συμβούν.