Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες είναι πολύ σημαντικός.

Φιλανδοί επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 139 γυναικών που είχαν παρουσιάσει έστω και μία ουρολοίμωξη τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η έρευνά τους. Συγχρόνως ανέλυσαν τα στοιχεία από 185 γυναίκες, οι οποίες είχαν παρουσιάσει έστω και μία φορά ουρολοίμωξη τα τελευταία πέντε έτη πριν τη μελέτη.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν εντάξει τα προβιοτικά και τους χυμούς στην καθημερινή τους διατροφή διέτρεχαν το μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.

bigstock still life of dairy products 54507179

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που κατανάλωναν κάθε μέρα χυμό, και ειδικά χυμό από μούρα, είχαν 34% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν ουρολοίμωξη, ενώ οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα γιαούρτι και τυρί, είχαν 80% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν ουρολοίμωξη.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η αυξημένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών συνδυαζόταν με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης, ωστόσο, τροφές όπως το γιαούρτι και το τυρί που περιέχουν προβιοτικά βακτηρίδια παρέχουν αποτελεσματική βοήθεια στον οργανισμό. Σύμφωνα με του ερευνητές, τα προβιοτικά βακτηρίδια τροποποιούν τον πληθυσμό των βακτηριδίων του πεπτικού σωλήνα και των κοπράνων διώχνοντας τα επικίνδυνα παθογόνα βακτηρίδια.

Όπως επισημαίνουν, ο εμπλουτισμός της διατροφής των γυναικών με χυμούς και προβιοτικά (γιαούρτι και τυρί) γλιτώνουν τις γυναίκες από τις επώδυνες ουρολοιμώξεις προσφέροντάς τους καλύτερη λειτουργία του πεπτικού και ποιότητα ζωής.