Ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή βρίσκεται ο κλάδος της γουνοποιίας, ο οποίος εξακολουθεί να πλήττεται από το εμπάργκο στις εξαγωγές στη Ρωσία που έφερε εδώ και ενάμιση χρόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Εκτός από το κυλιόμενο πλαίσιο αναστολών εργασίας για τους εργαζόμενους που παραμένει σε ισχύ, η κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες ώστε να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής γουνοποιίας, με βάση και τους όρους που καθορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι αυστηρές προϋποθέσεις που τέθηκαν άφησαν εκτός τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και αδιάθετο το 85% των διαθέσιμων κονδυλίων.
Οι αστοχίες του προγράμματος
Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, και η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου.
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις, εξαιτίας των αστοχιών στα προγράμματα, με τους κυβερνητικούς παράγοντες να δεσμεύονται για νέα μέτρα στήριξης.
Από την πλευρά της, η βουλευτής Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου, εξήγησε στη Voria.gr ότι από το πρώτο πρόγραμμα επιδοτήθηκαν μόλις 70 επιχειρήσεις, καθώς προϋπόθεση ήταν να φαίνονται εξαγωγές, οι οποίες όμως είχαν σταματήσει λόγω covid, ενώ πολλές επιχειρήσεις είναι μικρές και ασχολούνται με το φασόν, χωρίς να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα. «Γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε ένα μέτρο, στο οποίο να μπορούν να κουμπώσουν όλες τις επιχειρήσεις», τόνισε.
Τι ζητούν οι γουνοποιοί
Εκτός από την άρση των κυρώσεων για τον κλάδο της γούνας, που προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται πιθανό ενδεχόμενο, η ομοσπονδία ζητά τα εξής μέτρα:
- Nα διατεθεί με ταχύτατες διαδικασίες (με τον αλγόριθμο της επιστρεπτέας προκαταβολής), το υπόλοιπο ποσό του προγράμματος που έχει ήδη εγκριθεί για το 2022 και εκκρεμεί.
- Να δημιουργηθεί ένα νέο, μεγαλύτερο και πιο ευέλικτο πρόγραμμα ενίσχυσης, τουλάχιστον διπλάσιου ύψους από το προηγούμενο. Προτείνεται να εγκριθούν δύο προγράμματα επιχορήγησής. το πρώτο με τη μορφή του αλγόριθμού της επιστρεπτέας προκαταβολής και το δεύτερο με την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης βάσει εξόδων της επιχείρησης, με δυνατότητα για κάθε επιχείρηση να επιλέξει το πρόγραμμα, στο οποίο θέλει να ενταχθεί.
- Αποζημίωση όλων των γουνοποιητικών επιχειρήσεων, στο 70% της απογραφής των εμπορευμάτων που παρουσίαζαν την 31/12/2021.
- Όλες οι δόσεις δανείων προς τις τράπεζες να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα τύπου ΓΕΦΥΡΑ 2, διευρυμένο για όλους.
- Λύση στα ληξιπρόθεσμα δάνεια τα οποία είχαν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (η οποία πλέον δεν ισχύει)
- Όλες οι οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο να «παγώσουν», για όσο χρόνο διαρκούν οι κυρώσεις προς την Ρωσία.
- Δημιουργία ενός τριετούς προγράμματος εξωστρέφειας, με ενίσχυση 100%.
- Συνέχιση των αναστολών εργασίας και επέκταση του μέτρου για όλους τους εργαζόμενους που ήταν εγγεγραμμένοι το 2019 με αποζημίωση τον κατώτατο μισθό.