-
Αρχική > Τοπικά νέα > Γιώργος Σιάτρας : θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές με τον συνδυασμό του Γιάννη Κορεντσίδη. (Συνέντευξη Δώρα Κωτσοπούλου )

Γιώργος Σιάτρας : θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές με τον συνδυασμό του Γιάννη Κορεντσίδη. (Συνέντευξη Δώρα Κωτσοπούλου )

Στην άψογη συνεργασία που υπήρξε  στα 3,5  χρόνια που είναι πρόεδρος  της κοινότητας Πενταβρύσου η οποία  απέδωσε καρπούς  χάρις στην σύμπνοια  και την αγαστή  συνεργασία ολών  των εμπλεκόμενων  φορέων που εδρεύουν στην περιοχή όπως  των 7 δραστήριων Συλλόγων που  λειτουργούν  των 3 σχολείων ,ο  Παιδικός Σταθμός Νηπιαγωγείο και Γυμνάσια αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο kastoria 365 o πρόεδρος  της  κοινότητα Πενταβρύσου και παλι υποψήφιος με τον συνδυασμό ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ του Γιάννη Κορεντσίδη Γιώργος Σιάτρας.

 Ο κ Σιάτρας  αναφέρθηκε  για το  βασικότερο αίτημα των κατοίκων της Πενταβρύσου  που είναι η ολοκλήρωση του  φράγματος  Νεστορίου.

 

Κ Σιάτρα είστε εδώ και τέσσερα χρόνια πρόεδρος  στην κοινότητα Πενταβρύσου ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία που  σας οδηγήσαν να διεκδικήσετε  αυτή την θέση ;

 

Κ Κωτσοπούλου η αγάπη για το χωριό και η αγάπη στους  οι συχωριανούς μου οι οποίοι , είναι κάτοικοι με μεγάλη και λαμπρή ιστορία, ηταν  η κινητήριος δύναμη  που με οδήγησε να συμμετέχω και εγώ στα κοινά του τόπου για να προσφέρω από την θέση αυτή. Βασικά η θέληση για προσφορά στον τόπο μου ήταν το κίνητρο για να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Πιστεύετε ότι έχετε προσφέρει  απο αυτή τη θέση που κατέχετε; 

 

Καταρχήν να τονίσω ότι η Κοινότητα διοικείται από το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Είχα την μεγάλη πολυτέλεια αυτό να πλαισιωθεί από συμβούλους με διάθεση για δουλειά, όρεξη για εθελοντισμό, ιδέες για δημιουργία και στήριξη πάνω από όλα στις αποφάσεις και ιδέες μου.

Πρέπει όμως να τονίσουμε κάτι σημαντικό ότι ο Πρόεδρος και το Κοινοτικό Συμβούλιο σήμερα δεν έχει εξουσίες, οι εξουσίες είναι στην κεντρική διοίκηση του Δήμου. Ο πρόεδρος αυτό που κάνει είναι να καταγράψει τις ανάγκες και τα ζητήματα, να τα προωθήσει στην κεντρική διοίκηση και βεβαίως να παρακολουθεί την πορεία τους.

Δεν μπορώ  αναλυτικά να αναφέρω ότι έχει συμβεί τα 3,5 αυτά χρόνια. Βασικό  όμως είναι, να τονίσω ότι η Πεντάβρυσος πλαισιώνεται από 7 δραστήριους Συλλόγους,  λειτουργούν 3 σχολεία, Παιδικός Σταθμός Νηπιαγωγείο και Γυμνάσιο. Νομίζω ότι υπήρξε συνεργασία και το όποιο αποτέλεσμα είναι της συνεργασίας του συνόλου.

Τα παιδιά στην Πεντάβρυσο έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν μιας καλά οργανωμένης Βιβλιοθήκης με δανειστικό τμήμα, δράσεις φιλαναγνωσίας παρουσιάσεις βιβλίων, τους   δίνετε η δυνατότητα να ασχοληθούν με την γυμναστική και τον αθλητισμό. Το ανοιχτό Αθλητικό Στάδιο Πενταβρύσου θεωρείται από τα καλύτερα του Δήμου μας, το Κλειστό γυμναστήριο Καχιασβίλη είναι απόλυτα λειτουργικό με οργανωμένα αποδυτήρια, γήπεδό μπάσκετ, βόλεϊ και χαντμπολ. Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο λειτουργεί πλήρες σύγχρονο οργανωμένο γυμναστήριο άρσης βαρών. Η  Πεντάβρυσο διαθέτει  ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ και το γήπεδο 5χ5.

Επίσης στην περιοχή του Προφήτη Ηλεία έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις ανάπλασης του χώρου, εργασίες συντήρησης και γενικότερα η περιοχή είναι ένα στολίδι για την Πεντάβρυσο. Είναι χώρος όπου μπορεί να περάσει ο καθένας όποια ώρα έχει την ανάγκη αυτή.

Τέλος ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Πενταβρύσου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο πραγματοποιεί συνεχόμενα δραστηριότητες τα αποτελέσματα να διαφαίνονται συνέχεια με πρωτιές του σχολείου και των μαθητών μας σε διαφόρους διαγωνισμούς.

Ήταν πρωταρχικός μου στόχος άλλωστε η κοινή συνεργασία όλων αυτών.

Πιστεύω έχουν γίνει πολλά πράγματα, όμως ταυτόχρονα  πιστεύω ότι άλλα τόσα δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Ποια είναι τα κυριότερα  αιτήματα των κατοίκων της Πενταβρύσου;

Το βασικότερο αίτημα των κατοίκων της Πενταβρύσου είναι να ολοκληρωθεί το φράγμα Νεστορίου. Πάγιο και σημαντικό αίτημα που για πολλά χρόνια δεν έχει πάρει τον δρόμο του. Είναι θέμα της πολιτείας, είναι θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και  δευτέρου βαθμού, είναι θέμα των βουλευτών μας, είναι θέμα ζωής και θανάτου για εμάς. Αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό. Η άρδευση αν δεν κάνω λάθος αφορά  75.000 στρέμματα και  θα δώσει τη δυνατότητα για αναδιάρθρωση των ξερικών καλλιεργειών με νέες δυναμικές με έμφαση στα οσπριοειδή και τα κηπευτικά της ευρύτερης περιοχής, παράλληλα το αρδευτικό του δίκτυο θα αλλάξει τον παραγωγικό χάρτη . Πιστεύω ότι μετά την κρίση στη γουνοποιία  θα ανοίξει νέες δυνατότητες για την αγροτική παραγωγή σε όλη την Καστοριά, όχι μόνο στην Πεντάβρυσο.  Ελπίζω και εύχομαι να το βλέπουν  έτσι.

Ένα άλλο ζήτημα είναι για παράδειγμα η  μελέτη για αγροτική οδοποιία. Η Πεντάβρυσος να σημειώσω κατέχει το 70 % περίπου των σκληρών σιτηρών στο νομό Καστοριάς, καλλιεργεί περισσότερα από 1000 στρέμματα ποτιστικά.  Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός χρησιμοποιεί τους αγροτικούς δρόμους άρα πρέπει να συντηρηθούν, να διανοιχθούν καινούργιοι, να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες. Τα προηγούμενα χρόνια  τα τρακτέρ ήταν μικρά περνούσαν άνετα από αυτούς τους δρόμους, σήμερα όμως οι αγρότες μας χρησιμοποιούν μεγάλες θεριζοαλωνιστικές μηχανές και πολύ μεγαλύτερα τρακτέρ και γενικότερα πολύ μεγαλύτερα  αγροτικά μηχανήματα. Άμεσα και σε πρώτη προτεραιότητα είναι η μελέτη Αγροτικής Οδοποιίας στην Κοινότητα Πενταβρύσου.

Τέλος το αρδευτικό της Πενταβρύσου λειτουργεί όπως λειτουργούσε και το 1975. Μετά από τόσα χρόνια οι κάτοικοι ποτίζουν τις καλλιέργειες τους με την “τσάπα”.  Εκτιμώ , πριν δέκα χρόνια περίπου ξεκίνησε , ότι  ολοκληρώθηκε η μελέτη του έργου Αρδευτικό Πενταβρύσου από την Αντιπεριφέρεια Καστοριάς και σύντομα θα έχουμε την δημοπράτηση του έργου. Να αισθανθούν και οι Πενταβρυσιώτες αγρότες  ότι έχουν συνθήκες, μέσα και εφόδια του 2023,  να καλλιεργήσουν την περιουσία τους.

Θα είσαστε υποψήφιος τις επόμενες εκλογές;

Οι συνθήκες δυσκολεύουν, σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, ο κάτοικος στην Πεντάβρυσο όπως και σε κάθε χωριό  δεν θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει τον Πρόεδρο που θέλει ξεχωριστά αλλά να το συνδυάσει αυτό με την Δημοτική αρχή, διότι οι Πρόεδροι και τα Κοινοτικά συμβούλια θα είναι κάτω από τον συνδυασμό  των Δημοτικών Συνδυασμών. Ουσιαστικά καταργείτε η αμεσότερη έκφραση στην επιλογή του Προέδρου και των Κοινοτικών Συμβουλίων.  Άρα αυτό από μόνο του έχει μία δυσκολία .

Παρόλα αυτά όμως  η αγάπη και η παρόρμηση των συγχωριανών μου σε συνδυασμό αφενός με την  επιμονή και υπομονή μου και αφετέρου με την αποτελεσματική συνεργασία με τον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη που είχα την προηγούμενη περίοδο δημιουργούν τέτοιες συνθήκες έτσι ώστε να αυξάνονται  οι ελπίδες να μπορώ να ανταποκριθώ όσο περισσότερο μπορώ στις ανάγκες, απαιτήσεις και προβλήματα της καθημερινότητας της Πενταβρύσου. Άλλωστε η κάθε μορφή συνεργασίας φαίνεται στην πράξη.  Ναι  θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές με τον συνδυασμό του Γιάννη Κορεντσίδη.

 

 Το μήνυμα που απευθύνεται στους  συγχωριανούς για να σας δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στις επικείμενες εκλογές  τις 8ης Οκτώβριου 

 

Πριν λίγα χρόνια ήμουν κάτοικος της πόλης της Καστοριάς. Όταν με αξίωσε ο Θεός να κάνω οικογένεια από κοινού και ομόφωνα, πήραμε μια απόφαση. Να εγκαταλείψουμε την πόλη και να μείνουμε μόνιμα στο χωριό. Οι άνθρωποι, ο τόπος, η ιστορία του, ο εθελοντισμός και αγάπη του κόσμου για το χωριό , η διαφορετική ερμηνεία της  έννοιας  του δήμου από τους ανθρώπους της Πενταβρύσου σε μία άλλη διάσταση ήταν στοιχεία που αγάπησα και πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τα κοινά. Στόχος μου ήταν πάντα  με γνήσιες  αξίες και αρχές να ισχυροποιήσω την κοινωνική συνοχή να ανασυντάξω το δυναμικό του χωριού και για να το πω απλά να ζωηρέψω το χωριό μου. Πιστεύω ότι ήμουν παρών όταν, σε όποιον και  όπου με χρειάστηκε. Ελπίζω  αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό να το έχω  πετύχει  όμως και  ταυτόχρονα   ελπίζω  να αναγνωριστεί αυτό.  Να ζητήσω ένα μεγάλο συγνώμη σε όλους όσους   δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και στις  ανάγκες τους και να τους υποσχεθώ ότι θα είμαι παρόν, αν μου δοθεί η δυνατότητα να υπηρετήσω και πάλι τον θεσμό του Προέδρου, την επόμενη θητεία. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δοθεί ξανά ζωή στην περιφέρεια. Πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό, μαζί με τους συγχωριανούς μου  θα το χτίσουμε αυτό. Το οφείλουμε πρώτα από όλα στα παιδιά μας. Ο τόπος μας δεν έχει πολλά να ζηλέψει από άλλες περιοχές. Ο τόπος μας έχει άξιους , αξιολογότατους ανθρώπους θα έλεγα.

Τους ευχαριστώ πολύ για την αγάπη τους.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks