-
Αρχική > Ελλάδα > Μακροζωία: Πόσο πρέπει να περπατάς κάθε μέρα ανάλογα με την ηλικία σου

Μακροζωία: Πόσο πρέπει να περπατάς κάθε μέρα ανάλογα με την ηλικία σου

Στον αντίποδα, όμως, όσο περισσότερα βήματα κάνει κάποιος, τόσο περισσότερο ωφελείται. Ποιος είναι ο μέγιστος ωφέλιμος αριθμός; Ίσως και διπλάσιος από τα 10.000, λένε οι ερευνητές!

Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο πως η καθιστική ζωή σχετίζεται με φτωχή υγεία. Έως τώρα, όμως, δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο δραστήριοι πρέπει να είμαστε για να την διαφυλάξουμε. Ειδικότερα, παραμένει ασαφές πόσα βήματα χρειαζόμαστε καθημερινά ή αν υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο, πέρα από το οποίο είναι μηδαμινά τα πρόσθετα οφέλη στην υγεία.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας (EJPC). Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο κίνδυνος θανάτου άρχισε να μειώνεται:

  • Από τα 2.337 βήματα, όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Από τα 3.967, όσον αφορά όλες τις αιτίες

Όσο περισσότερο βάδιζαν οι εθελοντές, όμως, τόσο μεγαλύτερο όφελος αποκόμιζαν. Στην πραγματικότητα, με κάθε 1.000 πρόσθετα βήματα την ημέρα, ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία μειωνόταν κατά επιπλέον 15%. Αντίστοιχα, με κάθε 500 επιπλέον την ημέρα ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια μειωνόταν κατά 7%.

Τα βήματα ανά ηλικία

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως στις νεότερες ηλικίες, τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρούνται σε όσους κάνουν μεταξύ 7.000 και 13.000 βήματα ημερησίως. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, η υγεία ως φαίνεται ωφελείται περισσότερο με 6.000 έως 10.000 την ημέρα.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν πως «όσο περισσότερο περπατά κανείς, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Maciej Banach, καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Lodz στην Πολωνία και πρόσεδρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στις ΗΠΑ.

Πηγή: iatropedia

 

Top
Enable Notifications OK No thanks