-
Αρχική > Πολιτισμός > Ιεροπηγή 24 Αυγούστου  : Σήμερα εορτασμός της μνήμης του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Φωτογραφίες ).

Ιεροπηγή 24 Αυγούστου  : Σήμερα εορτασμός της μνήμης του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Φωτογραφίες ).

Ο Άγιος Κοσμάς κατά την 2η, 3η και 4η περιοδεία του στη Μακεδονία από το 1763 έως και το 1779 επισκέφθηκε 3 φορές το χωριό μου Ιεροπηγή Καστοριάς τότε Κοστενέτσι ή Κόσινετς.
Το Κοστενέτσι (Ιεροπηγή) αυτή την εποχή ήταν κεφαλοχώρι της περιοχής και προπύργιο του Χριστιανισμού.
Αποτελούσε πέρασμα από την Μακεδονία στην περιοχή της Βορ Ηπείρου καθώς απέχει τα ίδια χιλιόμετρα από την Κάστορια και την Κορυτσά. Κατά την επίσκεψη στην Ιεροπηγή μίλησε στους κατοίκους του χωριού κάτω από μια μουριά που υπάρχει ως σήμερα και έστησε ξύλινο σταυρό μέσα σε πέτρα.
Η πέτρα με την οπή του Σταυρού υπάρχει ως σήμερα κάτω από την Αγία τράπεζα του ιερού βήματος του ναΐσκου του Αγίου Κοσμά
.
Προφήτεψε την ακμή αλλά και την καταστροφή του οικισμού(θα πνίγει το βόδι στο αίμα στον τόπο ετούτο) καθώς και την επανακατοίκηση του από άλλους μακρυνούς όπως είπε ανθρώπους.Οι προφητείες υπήρχαν γραμμένες σε έγγραφο το οποίο κλάπηκε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης ο Άγιος Κοσμάς προέτρεψε να κτιστεί νέος μεγαλύτερος ναός επάνω στο σπήλαιο της πηγής της Αγίας Παρασκευής (την εποχή αυτή υπήρχε μικρότερος βυζαντινός σε άλλη θέση). Έως το 2000 υπήρχε ως κειμήλιο ασημένιο μυροδοχείο το οποίο ανέφερε το έτος 1776 και τα αρχικά ΚοΣ Ατωλ. Θεωρούνταν ως δωρεά του Αγίου στην Αγία Παρασκευή. Μετά το 2000 έχει μεταφερθεί στην Ι. Μ Καστοριάς.
Χρόνια πολλά στην Ιεροπηγή μας
Ο Άγιος Κοσμάς να μας ευλογεί!!!

Fotis Trasias II.

Top
Enable Notifications OK No thanks