Ούτε οι θερινές εκπτώσεις έδωσαν ανάσα ζωής στις επιχειρήσεις
ΚΑΘΕ ΠΡΟ-ΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Μειωμένος κατά 30% ήταν ο τζίρος στην αγορά της πόλης της Καστοριάς στις φετεινές θερινές εκπτώσεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές από την οικονομική συγκύρια τους αποτρέπει από αγορές, ακόμα κι αν οι τιμές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, καθώς έχει απλωθεί ένα πέπλο αβεβαιότητας και αγωνίας στον κόσμο. Στη μέγγενη, ωστόσο, της οικονομικής κρίσης είναι οι επιχειρήσεις, καθώς βρίσκονται χωρίς ορίζοντα εξόδου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά λουκέτα.
Οι θερινές εκπτώσεις ήταν κατώτερες των προσδοκιών
Η κίνηση στην αγορά από τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων μέχρι και τη λήξη τους , σήμερα 31 Αυγούστου τελευταία ημέρα των εκπτώσεων ήταν υποτονική, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά μείωσης των τιμών ήταν πολύ υψηλά και άγγιξαν μέχρι και το 80%, ακόμα και σε μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα. Με τις γενναίες μειώσεις στις τιμές- τις μεγαλύτερες που είδε ποτέ η ελληνική αγορά- οι έμποροι προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την περίοδο των εκπτώσεων από τους αλλεπάλληλους γύρους των προσφορών που «τρέχουν» για δεύτερη συνεχή χρονιά. Όμως, το άσχημο κλίμα δε λέει να ανατραπεί.
Απογοητευτική εικόνα στον τομέα ένδυσης και υπόδησης
Για απογοητευτική εικόνα της αγοράς κάνουν λόγο οι έμποροι σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ στην τοπική μας αγορά η πτώση της κατανάλωσης ξεπερνά ακόμα και το 50%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ πτώση σημειώνει ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης, ο οποίος από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες της τάξης του 39,6%. Ακολουθούν οι κλάδοι των πολυκαταστημάτων με πτώση 25%, των επίπλων και των ηλεκτρικών με πτώση 24,9%, και των καλλυντικών με 18%.
Καθοριστικό 4μηνο
Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι το επόμενο τετράμηνο, από το Σεπτέμβρη δηλαδή μέχρι τέλος του χρόνου, είναι το πλέον καθοριστικό, για το μέλλον μικρομεσαίων και όχι μόνο επιχειρήσεων.Αν η κατάσταση δεν αλλάξει άμεσα, αν δηλαδή δεν υπάρξει το Συντομότερο δυνατόν ενίσχυση της ρευστότητας, τότε η πραγματική οικονομία θα βρίσκεται προ του γκρεμού και βεβαίως οι ίδιοι οι πολίτες θα υποστούν τις συνέπειες, καθώς ούτε αυτοί θα έχουν τα απαραίτητα χρήματα, για να πληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.
Θεοδώρα Κωτσοπούλου