Χρειαζόμαστε ψητές μελιτζάνες στο φούρνο.
Για να καπνίσουμε μελιτζάνες, χρειαζόμαστε είτε σχάρα με κάρβουνα από τζάκι ή γκάζι, είτε φλόγιστρο ή οποιαδήποτε άλλη ανοιχτή φλόγα (π.χ. γκαζάκι).
Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε σχάρα με κάρβουνα, αφήνουμε τη μελιτζάνα στη σχάρα, γυρίζοντας την τακτικά μέχρι να καψαλιστεί εξωτερικά και να μαλακώνει η σάρκα της.
Αν δεν έχουμε κάρβουνα ή τζάκι, σουβλίζουμε με μαχαίρι ή πιρούνι τη μελιτζάνα και την καψαλίζουμε εξωτερικά γυρίζοντας την γύρω γύρω με φλόγιστρο ή σε άλλη ανοιχτή φλόγα.
Αφού ολοκληρωθεί το καψάλισμα, την ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώνει. Κατατρυπάμε την σάρκα να δούμε αν μαλάκωσε.
Αφήνουμε λίγο τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι, χαράζουμε κάτω κάτω να στραγγίσουν τα υγρά τους γιατί κρατούν αρκετή υγρασία και αφού κρυώσουν λίγο τις σχίζουμε στη μέση και με κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα τους.
https://www.argiro.gr/recipe/melitzanosalata/