-
Αρχική > Τοπικά νέα > Εφυγε από την ζωή ο σύζυγος και πατέρας γνωστών ζωγράφων της περιοχής μας  

Εφυγε από την ζωή ο σύζυγος και πατέρας γνωστών ζωγράφων της περιοχής μας  

Εφυγε από την ζωή  ο Γιάννης Χαρίτωνος σύζυγος της γνωστής ζωγράφου Νινας   και πατέρας  της Δωροθέας Χαρίτωνος  περιοχής μας

Η εξόδιος ακολουθία θα γινεί την Παρασκευή το πρωί 11,30 στο Μητροπολιτικό ναό Καστοριάς…

Τα θερμά μου  συλλυπητήρια Νινα μου

Ιωάννης Χαρίτων, Πρωτοψάλτης, ετών 82.
……………………………………………………….
Απεβίωσε σήμερα Τετάρτη 6/9/2023 στην Καστοριά και θα κηδευτεί την ερχόμενη Παρασκευή ώρα 11.30 από τον Μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως τής Θεοτόκου τής ίδιας πόλης ο γνωστός και πολύ αγαπητός συμπολίτης μας Ιωάννης Χαρίτων. Ο αείμνηστος Γιάννης είχε γεννηθεί στην κωμόπολη Κολινδρός Πιερίας κι εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και ο πατέρας του ευσεβής ιεροψάλτης. Από την παιδική του ηλικία ανέβηκε στο αναλόγιο και διακρίθηκε ιδιαιτέρως για την καλλιφωνία και τα λοιπά ανάλογα προσόντα του. Αργότερα μετέβη στη Θεσσαλονίκη και διδάχτηκε τη βυζαντινή μουσική από τον επιφανή μουσικοδιδασκάλο τής συμπρωτεύουσας Αθανάσιο Καραμάνη, του οποίου ήταν ο καλύτερος μαθητής. Όταν ενηλικιώθηκε ήρθε στην Καστοριά και διορίστηκε πρωτοψάλτης στον Μητροπολιτικό ναό της, όπου υπηρέτησε επί 42 έτη με πολύ μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα εργαζόταν ως γουνεργάτης σε αντίστοιχα εργαστήρια της πόλης μας.
Όταν ήταν Μητροπολίτης Καστοριάς ο μακαριστός Γρηγόριος ο Β’, Μαΐστρος (1974-1985), ο αείμνηστος Γιάννης δίδαξε επιτυχώς επί αρκετό χρονικό διάστημα τη βυζαντινή μουσική στους μαθητές τής ανάλογης Σχολής που είχε ιδρύσει τότε στην πόλη μας ο αναφερόμενος μητροπολίτης. Αρκετοί απ’ εκείνους τους μαθητές τού Πρωτοψάλτη Γιάννη έγιναν κατόπιν άριστοι ιεροψάλτες, υπηρέτησαν δε και υπηρετούν και τώρα σε ιερούς ναούς της Μητροπόλεώς μας.
Στην Καστοριά ο αείμνηστος Γιάννης είχε παντρευτεί τη γνωστή ζωγράφο Κωνσταντίνα Χαρίτωνος και είχε αποκτήσει μαζί της δύο άξια τέκνα.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του άριστου Πρωτοψάλτη τής Καστοριάς Ιωάννη Χαρίτωνος. Ο Θεός να αναπαύσει την άκακη ψυχή του στον Παράδεισό Του και να δώσει παρηγοριά σε όλα τα μέλη τής πολυαγαπημένης του οικογένειας.

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks