-
Αρχική > Πολιτισμός > Παλιές φωτογραφίες

Παλιές φωτογραφίες

“Στάρα Ρέκα” ή «Παλαιο-πόταμος»
Το κολυμβητήριο του Μαυρόβου.
Αναμνήσεις του Γιάννη Ν. Πετκανά,
και του κ. Νίκου Πιστικού
🔸Πρόκειται για την πανέμορφη χερσόνησο –σχηματίστηκε από τις προσχώσεις του παρακείμενου «Παλαιο-ποτάμου» (απ’ όπου και το όνομά της) – στην ανατολική όχθη της λίμνης μας , μεταξύ Μαυροχωρίου – Πολυκάρπης. Πρόλαβα να κάνω μπάνιο και εγώ (έχω γεννηθεί στο Μαυροχώρι, το 1961) στην αμμώδη, αβαθή και πεντακάθαρη παραλία της Στάρα Ρέκας.
Θυμάμαι τα ιδιωτικά αυτοκίνητα αλλά και τα αστικά, γεμάτα από εκδρομείς, που κατέφθαναν – τις Κυριακές κυρίως – από όλο τον νομό της Καστοριάς στην περιοχή. Οι λουόμενοι, μετά το μπάνιο τους, απολάμβαναν την εκδρομή τους με πρόχειρο φαγητό και παιχνίδι στη σκιά των «καναδέζικων» λευκαδιών – έτσι τα έλεγαν – , τα οποία, καθώς υψώνονταν στις πλευρές της διαδρομής προς την παραλία, σχημάτιζαν αρμονική καταπράσινη αψίδα, ώστε να προϋπαντήσουν τον επισκέπτη και να τον προετοιμάσουν να απολαύσει την εκδρομή και το μπάνιο του.
Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν πισίνες και κολυμβητήρια, όπου θα μάθαιναν τα μικρά παιδιά κολύμπι πριν βουτήξουν στην λίμνη.
Συνήθως οι γονείς τα έδεναν έναν γκαζοτενεκέ στην πλάτη, που χρησίμευε σαν σωσίβιο για να επιπλέουν στα ρηχά της λίμνης!
*«Η Στάρα Ρέκα» (Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι) – του Γιάννη Ν. Πετκανά, Φιλολόγου
🔸Υπήρχαν όμως και οι πιο εύποροι, που έβαζαν τα παιδιά τους στο “μοτόρι” (καραβάκι) και τα πήγαιναν στην θέση “Στάρα Ρέκα” στο Μαύροβο όπου ήταν οι εκβολές ενός χειμάρρου στην λίμνη.
Εκεί υπήρχε μια μεγάλη αμμουδιά και τα νερά που κατέβαζε ο “Ξεροπόταμος” από το βουνό, ήταν πεντακάθαρα!
Αυτό μπορούμε να πούμε ήταν το πρώτο φυσικό κολυμβητήριο, όπου τα παιδιά των καστοριανών μάθαιναν κολύμπι.
Από εκεί όμως φόρτωναν την άμμο τα Καστοριανά Καράβια και την μετέφεραν στην πόλη, για να χτίσουν τα σπίτια των ανθρώπων.
……………………………………………………………………….
Η “Στάρα – Ρέκα” όμως για πολλά χρόνια ήταν το φυσικό κολυμβητήριο για τα μικρά παιδιά, που έπαιρναν τα πρώτα μαθήματα εκεί και στην συνέχεια κολυμπούσαν μόνα τους στις “αυγατές” της Καστοριάς.
Τα μεγαλύτερα παιδιά πήγαιναν εκεί που σήμερα είναι η “Σκάλα” και ρίχνουν τον σταυρό τα Θεοφάνεια, γιατί το νερό ήταν πεντακάθαρο και το κολύμπι γίνονταν απόλαυση!
*Απόσπασμα από μια αφήγηση του κ. Νίκου Πιστικού στην Καστοριανή Εστία.
📧https://www.kastorianiestia.gr/…/to-kolimvitirio…/…
./…

 

Top
Enable Notifications OK No thanks