-
Αρχική > Πολιτισμός > Με κάθε επισημότητα οι Εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας  στην Π.Ε. Καστοριάς.(Φωτογραφίες )

Με κάθε επισημότητα οι Εκδηλώσεις Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας  στην Π.Ε. Καστοριάς.(Φωτογραφίες )

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου,  με την υποδοχή της Τίμιας Κάρας της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας στον Ι. Ν. Αγίου Νικάνορος Καστοριάς, όπου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Έπειτα, την Κυριακή 17  Σεπτεμβρίου, έγινε όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικάνορος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου, καθώς και ιερό μνημόσυνο στη μνήμη όλων των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση  και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων (Πλ. Μακεδονομάχων) όπου τοπικοί φορείς, αρχές και  σωματεία της περιοχής απέδωσαν φόρο τιμής σε όλα τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη συνεισφορά των προσφύγων στην μετέπειτα πορεία του ελληνικού κράτους.

Την ομιλία για το ιστορικό της ημέρας  απηύθυνε ο εκπαιδευτικός-φιλόλογος  κ. Αλέξανδρος Μακρίδης, ενώ μέλη του Συλλόγου Απολλωνιαδιτών Καστοριάς και του Συλλόγου Μικρασιατών «Η Κύζικος» Άργους Ορεστικού», βρισκόταν παραταγμένα πλάι στο Μνημείο Ηρώων, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές.

101 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, φέρνοντας στους παλαιότερους μνήμες που δεν θα πρέπει να λησμονηθούν από  τους νεότερους, καθώς όλα τα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν αποτελούν πτυχές της ιστορίας μας,  που μας διακρίνουν ως έθνος.

 

γενοκτονία_Μικρασιατών

γενοκτονία_Μικρασιατών

γενοκτονία_Μικρασιατών

γενοκτονία_Μικρασιατών

 

Top
Enable Notifications OK No thanks