-
Αρχική > Τοπικά νέα > Θεόδωρος Γκαλίτσας : Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί την περίοδο αυτή, είναι η τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών (φωτογραφιες  ρεοπορταζ )

Θεόδωρος Γκαλίτσας : Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί την περίοδο αυτή, είναι η τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών (φωτογραφιες  ρεοπορταζ )

Ξεκινάει σιγά σιγά η συγκομιδή των κόκκινων μήλων στο Νόμο Καστοριάς όπου είναι και οι ποικιλίες με την μεγαλύτερη δυναμική στον νομό μας, ενώ έχει τελειώσει ήδη η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών Γκαλά, που είναι μια ανερχόμενη δυναμικής ποικιλία πρώιμων μήλων.

Μια σεζόν με πολλά προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, οπου έχει φέρει μειωμένη παραγωγή, λόγο παγετού και των παρατεταμένων άκαιρων βροχοπτώσεων κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

 

Ενώ στον κάμπο ακούγονται καλές τιμές στις πωλήσεις, είναι δύσκολο να καλύψει το κόστος παραγωγής της φετινής χρονιάς, αλλά και τις κακές τιμές της προηγούμενης χρονιάς, που δυσκόλεψαν τους παραγωγούς να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, παρά την γενναία (θα έλεγα) κρατική βοήθεια που δόθηκε για την περσινή καλλιεργητική χρονιά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί την περίοδο αυτή, είναι η τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών. Η μεγάλη φύγει των εργατών γης τρίτων χωρών που έφυγαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερα μεροκάματα.

Η μεγάλη φύγει νέων αλλά και μεγαλύτερων σε τουριστικές περιοχές για σεζόν, έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στους παραγωγούς για το αν καταφέρουν να συγκομίσουν εγκαίρως την παραγωγή τους, ώστε να μην χάσουν, ότι παραγωγή κατάφεραν να παράξουν, με όλα τα παραπάνω προβλήματα που προανέφερα λόγο κλιματικής αλλαγής.

Είναι πλέον ένα μείζον θέμα που ταλανίζει ολους τους αγρότες και πρέπει να λυθεί άμεσα ώστε να μην χαθεί ο κόπος τους και ένα εξαγώγιμο προϊόν που δίνει μια οικονομική ανάσα στο τόπο μας, που μέρα με την μέρα μαραζώνει.

Τα μεροκάματα έχουν ανέβει αρκετά, σχετικά με τις προηγούμενες χρονιές, παρά τις χαμηλές τιμές πωλήσεων και ζημιών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια, όπου δίνουν ένα μεγαλύτερο κίνητρο σε όσους έχουν ανάγκη να δουλέψουν και να έχουν ένα καλό εισόδημα, τον ένα περίπου μήνα που διαρκεί η συγκομιδή των μήλων όλων των ποικιλιών.

Είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να δώσει κίνητρα, οικονομικά, όπως δίνει και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ώστε να επιδοτηθεί η εργασία στην γη, με προγράμματα απασχόλησης όπου θα ενισχύουν το ασφαλιστικό κόστος και ένα επιπλέον χρηματικό πόσο στο ημερομίσθιο του εργάτη γης.

Πιστεύω έτσι θα ιδωθεί ένα μεγάλο κίνητρο σε πολλούς να επιλέξουν να εργαστούν ως εργάτες γης, αλλά και οι παραγωγοί να έχουν εργάτες για όλο τον χρόνο στα κτήματα τους, για όλες τις καλλιεργητικές εργασίες, χωρίς άγχος και ειδικότερο τώρα, αυτή την περίοδο που γίνεται η συγκομιδή των μήλων και χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια.

Θέλω να ευχηθώ καλή σοδιά και καλή συγκομιδή σε όλους τους μηλοπαραγωγούς χωρίς προβλήματα!

Θεόδωρος Γκαλίτσας Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπονίας και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Αλλαγή Τώρα Με Στρατηγική» του Υποψηφίου Δημάρχου Γρηγόριος Γρηγοριάδης

 

Top
Enable Notifications OK No thanks