Οι άνθρωποι που εργάζονται σε πιο απαιτητικά σωματικά επαγγέλματα θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από άνοια, σύμφωνα με μια μελέτη που περιγράφεται λεπτομερώς στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

«Η εργασία μας υπογραμμίζει επίσης αυτό που ονομάζεται παράδοξο της σωματικής δραστηριότητας -δηλαδή τη σύνδεση της σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο με καλύτερα γνωστικά αποτελέσματα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η σωματική δραστηριότητα που σχετίζεται με την εργασία μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα γνωστικά αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Vegard Skirbekk, καθηγητής Πληθυσμού και Οικογενειακή Υγεία στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υγείας Columbia.

Ποια είναι τα πιο απαιτητικά σωματικά επαγγέλματα

Οι απαιτητικές εργασίες ορίστηκαν ως εκείνες που απαιτούν σημαντική χρήση των χεριών και των ποδιών και κίνηση ολόκληρου του σώματος, όπως αναρρίχηση, ανύψωση, ισορροπία, περπάτημα, σκύψιμο και χειρισμός υλικών.

Αυτά τα επαγγέλματα περιλαμβάνουν πωλητές, βοηθούς νοσηλευτών, αγρότες και κτηνοτρόφους. Οι δημοσιογράφοι, μέχρι στιγμής, είναι ασφαλείς από τη νόσο Αλτσχάιμερ που προκαλείται από την εργασία.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας την τροχιά της σωματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την εργασία στις ηλικίες 33-65 με κίνδυνο άνοιας και ήπιας γνωστικής εξασθένησης στις ηλικίες 70 και άνω. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν τα δεδομένα 7.005 συμμετεχόντων από τη Μελέτη HUNT4 70+, μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές μελέτες στον κόσμο για την άνοια.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 902 είχαν διαγνωστεί με άνοια αργότερα στη ζωή τους, ενώ 2.407 έπασχαν από ήπια γνωστική εξασθένηση (η οποία οι συγγραφείς σημείωσαν ότι δεν οδηγεί απαραίτητα σε άνοια).

Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι τα άτομα σε σωματικά απαιτητική εργασία είχαν περίπου 15,5% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με μόνο 9% στην άλλη περίπτωση.

Για ποιους λόγους τα πιο απαιτητικά σωματικά επαγγέλματα συνδέονται με την άνοια;

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπήρχαν αρκετοί λόγοι που να εξηγούν τα ευρήματά τους, δηλαδή τον όλεθρο που προκαλούν αυτά τα επαγγέλματα τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό.

Τα επαγγέλματα των νοσηλευτών και των πωλητών συχνά χαρακτηρίζονται από έλλειψη αυτονομίας, παρατεταμένη ορθοστασία, σκληρή δουλειά, άκαμπτες ώρες εργασίας, άγχος, υψηλότερο κίνδυνο εξουθένωσης και μερικές φορές άβολες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Αυτό μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους, καθώς η αυξημένη σωματική δραστηριότητα αργότερα στη ζωή έχει συνδεθεί με μικρότερο όγκο ιππόκαμπου και φτωχότερη απόδοση μνήμης», έγραψαν οι ερευνητές.

Από την άλλη πλευρά του φάσματος της εργασίας, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι λιγότερο απαιτητικές εργασίες μειώνουν την πιθανότητα γνωστικής έκπτωσης επιτρέποντας περισσότερα διαλείμματα και επομένως περισσότερο χρόνο αποκατάστασης.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ίδια θεωρία δεν ισχύει για τα υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο, τα οποία αντίθετα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Μια άλλη θεωρία για αυτή την σύνδεση, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι ότι οι μηχανικοί, οι εργαζόμενοι στη διοίκηση και οι δάσκαλοι, καθώς και άλλα «πιο διεγερτικά γνωστικά» επαγγέλματα πιθανότατα βοηθούν τους ανθρώπους να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο γνώσεων αργότερα στη ζωή τους.

Πράγματι, μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι ακόλουθες εργασίες συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας: διευθυντής, δάσκαλος, δικηγόρος, κοινωνικός λειτουργός, μηχανικός, φυσικός, γιατρός, οδοντίατρος και φαρμακοποιός.

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη παρακολούθησης ατόμων με υψηλή επαγγελματική σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια», κατέληξε ο Δρ. Skirbekk.

Πηγή: oloygeia.gr