Μια ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε ο Guardian, διαπιστώνοντας ότι το 98% των κατοίκων της Ευρώπης δεν αναπνέουν καθαρό αέρα ενώ λόγω του εξαιρετικού μολυσμένου περιβάλλοντος υπάρχουν 400.000 θάνατοι ετησίως.
Σε συνεργασία με επιστήμονες ο Guardian, έδωσε στην δημοσιότητα, τον χάρτη των πιο βεβαρυμένων ατμοσφαιρικά περιοχών.
Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη, και με τις μετρήσεις που έγιναν, αναφέρονται τα PM2,5 – μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, μερικά από τα οποία μπορούν να περάσουν μέσω των πνευμόνων και στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε όργανο του σώματος.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ αναφέρουν ότι οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3).
Το απίστευτο είναι ότι η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι μόνο το 2% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε περιοχές εντός αυτού του ορίου!
Τι συμβαίνει στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Στις μεγάλες πόλεις της χώρας, βρίσκουμε την ποιότητα του αέρα να φυσικά σε επικίνδυνα σημεία.
Συγκεκριμένα, στην Αττική, υπάρχουν περιοχές που είναι στο “κόκκινο” όπως o Πειραιάς, Νίκαια, Περιστέρι, Αχαρνές και για όσες περιοχές βρίσκονται κοντά στο Λιμάνι του Πειραιά, η επικινδυνότητα είναι μεταξύ 16 εως 19.
Στο κέντρο της Αθήνας, η κατάσταση φαίνεται- σύμφωνα με τον Guardian- κάπως καλύτερη, με την ποιότητα του αέρα να είναι μεταξύ της τάξεως του 14-16.
Όσο κατεθυνόμαστε εκτός του οικιστικού ιστού της Αθήνας, βλέπουμε και την ποιότητα του αέρα να είναι λίγο καλύτερη, και να κυμαίνεται μεταξύ του 10-12.
Στο “κόκκινο” είναι Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Λαμία, Καρδίτσα – Καλύτερη η εικόνα στην Δυτική Ελλάδα.
H κατάσταση βέβαια σε αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκεται στο “κόκκινο” με περιοχές που βρίσκονται στον Θεσσαλικό κάμπο να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα η κατάσταση δείχνει επικύνδινη με τον δείκτη να βρίσκεται από το 16 εως το 19.
Όσο, ανεβαίνουμε πιο βόρεια, και ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης βλέπουμε πιο κόκκινα “δεδομένα” με τις περιοχές της Θεσσαλονίκης να είναι στο υψηλότερο σημείο επικινδυνότητας.
Στα αξιοσημείωτα είναι η κατάσταση που υπάρχει στην Δυτική Ελλάδα αλλά και στην Ήπειρο με την ποιότητα του αέρα να είναι σε πιο φυσιολογικά επίπεδα συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι και στις περιοχές γύρω από τον Κορινθιακό να βρίσκουμε το όριο στο 12-14. Με εξαίρεση την περιοχή της Πάτρας που πάλι η επικινδυνότητα του αέρα βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από 14.
Στο “κόκκινο” και αρκετά νησιά
Όμως και σε αρκετά νησιά της χώρας, βρίσκουμε την ποιότητα του αέρα να χτυπάει “κόκκινο”.
Συγκεκριμένα, στα νησιά: Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Λέρος, Χίος, Μυτιλήνη και Σάμο ο δείκτης είναι απογοητευτικός.
Ειδικά σε περιοχές Ρόδου, η επικινδυνότητα φαίνεται μεγαλύτερη και από το φυσιολογικό όριο που θέτει η έρευνα του Guardian.
Σχεδόν σε όλα τα νησιά, όπως βλέπετε και στον χάρτη, η ποιότητα του αέρα είναι προβληματική:
Σε ελάχιστα νησιά πιο καθαρός αέρας
Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Σε αυτές είναι η Σύμη, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Πάτμος, οι Φούρνοι, η Δονούσα που η ποιότητα του αέρα είναι η καλύτερη αλλά και η πιο καθαρή.
Οι περιοχές που είναι πάνω και από τον κίνδυνο
Υπάρχουν όμως και πόλεις που όχι μόνο είναι στο κόκκινο αλλά έχουν μαυρίσει! Εκεί, βρίσκουμε το Ηράκλειο, την πόλη της Μυτιλήνης, την πόλη της Ρόδου, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Έδεσσα, την Καστοριά όπου η επικινδυνότητα του αέρα είναι πάνω από το 19+.