39 χρόνια μία οικογένεια περιμένει να λάβει απαντήσεις και να μάθει την αλήθεια, για το τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο εκείνο πρωινό.
Ένας φάκελος παραμένει ανοικτός.
Θα καταφέρουν άραγε κάποια στιγμή οι Αρχές ή η Interpol να φτάσει στα ίχνη του παιδιού;
19 Αυγούστου 1981. Η δίχρονη Αννούλα Τριανταφυλλίδη δίεφυγε για λίγα λεπτά της προσοχής της μητέρας της και από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει αγνοούμενη.
Αποτελεί την πρώτη εξαφάνιση μικρού παιδιού που πήρε μεγάλες διαστάσεις και μεταδόθηκε σε πανελλήνια εμβέλεια από όλα τα μέσα της εποχής.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το Σκουτάρι ήταν ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό ανατολικά της Μάνης. Ο Τάσος και η Αρετή Τριανταφυλλίδη διατηρούσαν εξοχική κατοικία στην παραλία της Αγιάς. Το ζευγάρι, μαζί με τα πέντε παιδιά τους, έφευγαν με κάθε ευκαιρία από τον Πειραιά, όπου διέμεναν, και πήγαιναν στο Σκουτάρι για να περάσουν μερικές μέρες χαλάρωσης. Το σπίτι τους βρισκόταν πάνω στην παραλία. Μόνο η άμμος τους χώριζε από τα γαλάζια νερά του λακωνικού κόλπου. Έτσι, πολλές φορές η μητέρα Αρετή άφηνε τα μικρά να παίζουν μόνα τους πλάι στη θάλασσα, όσο η ίδια ασχολούνταν με τις δουλειές του σπιτιού.
Το χρονικό της εξαφάνισης
Το πρωινό της 19ης Αυγούστου ήταν σαν όλα τα προηγούμενα. Τα δύο αγόρια είχαν ανοιχτεί σε μια βαρκούλα στη θάλασσα, ενώ η μικρότερη κόρη της οικογένειας έπαιζε με την 4χρονη φίλη της στην άμμο.
Η Αννούλα μόλις δύο ετών, ήταν το νεότερο μέλος της οικογένειας Τριανταφυλλίδη. Η μητέρα της την επέβλεπε από το παράθυρο του σπιτιού ενώ της ετοίμαζε ένα αυγό για να την ταΐσει. Για λίγα λεπτά απέσπασε το βλέμμα της από το παράθυρο, έβαλε το αυγό σε ένα πιατάκι και κατέβηκε στην παραλία για να της το δώσει. Όταν έφτασε, είδε τη μικρή φίλη της κόρης της να παίζει μόνη της.
Η Αρετή πανικοβλήθηκε και άρχισε να φωνάζει το όνομά της. Καθώς δεν την έβρισκε πουθενά, κάλεσε άμεσα την αστυνομία. Τότε την ενημέρωσαν ότι οι αρχές δεν ήταν σε θέση να κάνουν τίποτα αν δεν περνούσαν τρεις ώρες. Όμως, δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο.
Ο πρόεδρος της κοινότητας χτύπησε τις καμπάνες και πολύ γρήγορα όλο το χωριό είχε σηκωθεί στο πόδι και αναζητούσε την Αννούλα. Η μόνη μάρτυρας που παρουσιάστηκε, κατασκήνωνε μερικά μέτρα μακριά από το σπίτι. Υποστήριξε ότι ενα παιδάκι που έμοιαζε με την Αννούλα είχε περάσει το πρωινό εκείνο έξω από το τροχόσπιτό της. Η γυναίκα βρισκόταν την ώρα εκείνη έξω με τα παιδιά της και πρόσφερε στη μικρή πορτοκαλάδα. Εκείνη αρνήθηκε και άρχισε να απομακρύνεται. Από κει κι έπειτα, δεν υπήρξε άλλο στίγμα της Αννούλας. Στο σημείο όπου κατευθυνόταν, υπήρχαν κι άλλες σκηνές και τροχόσπιτα, κυρίως Γερμανών παραθεριστών. Οι μέρες περνούσαν και οι έρευνες δεν απέδιδαν καρπούς. Εν τω μεταξύ, είχε φτάσει και η χωροφυλακή από την Τρίπολη, ομάδες εθελοντών δυτών να ερευνήσουν τον βυθό, εκπαιδευμένα σκυλιά και δημοσιογράφοι. Η φωτογραφία της μικρής Άννας άρχισε να δημοσιεύεται στις εφημερίδες.
Τότε δόθηκε το επόμενο στίγμα. Μια γυναίκα από τη Γερμανία, η οποία υπέγραφε ως “Λευκή”, έστειλε γράμμα στην οικογένεια. Ισχυριζόταν ότι είδε το παιδί στην αγκαλιά μιας μεσήλικης ξανθιάς γυναίκας στο Ντίσελντορφ. Της τράβηξε την προσοχή διότι το κοριτσάκι ήταν πολύ μελαχρινό και δεν έμοιαζε να έχει συγγένεια με την κυρία. Ύστερα, διάβασε για την εξαφάνιση στην εφημερίδα και αναγνώρισε την Αννούλα. Παρόλα αυτά, επέλεξε να μείνει ανώνυμη και δεν έδωσε άλλο στοιχείο επικοινωνίας.
Το πιο πιθανό σενάριο
Η εκδοχή του πνιγμού αποκλείστηκε γρήγορα. Το πτώμα θα είχε βγει στην επιφάνεια και θα ανασυρόταν με ευκολία. Το ατύχημα πάλι δεν θεωρήθηκε πιθανό σενάριο, καθώς, μετά τις εκτενείς και πολύχρονες έρευνες, το άψυχο κορμί της μικρής θα είχε βρεθεί. Για τις αρχές, τους κατοίκους και τους συγγενείς όλα έκλιναν προς το σενάριο της αρπαγής. Οι μαρτυρίες και οι εικασίες ότι Γερμανοί παραθεριστές απήγαγαν το κοριτσάκι οργίαζαν. Πολλοί αναφέρονταν σε συγκεκριμένη μεσήλικη γυναίκα, η οποία έμεινε σε τροχόσπιτο στην παραλία και ύστερα από την εξαφάνιση της Αννούλας χάθηκε και η ίδια μυστηριωδώς. Επιπλέον, κοντά στο σημείο που θεάθηκε από τη μοναδική μάρτυρα για τελευταία φορά το παιδί, βρέθηκαν ίχνη από ρόδες αυτοκινήτου.
Οι έρευνες δεν σταμάτησαν ποτέ. Αμερικανοί εγκληματολόγοι συνέθεσαν ψηφιακά σκίτσα με το πως θα έμοιαζε η Άννα στις ηλικίες των 17 και 28 χρόνων. Μάλιστα, το 2013 ανέκυψαν δύο ξεχωριστές περιπτώσεις γυναικών που ισχυρίζονταν ότι το παρουσιαστικό τους και οι ηλικίες τους συνέπιπταν με εκείνες του εξαφανισμένου κοριτσιού. Ωστόσο το DNA απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Μέχρι σήμερα, η οικογένεια Τριανταφυλλίδη πιστεύει ακράδαντα ότι η Άννα έχει απαχθεί και ζει σε χώρα του εξωτερικού. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να αγνοεί τις ρίζες τις, αλλά και τη μητρική της γλώσσα.
Ο Τάσος Τριανταφυλλίδης απεβίωσε το 2007 χωρίς να μάθει ποτέ τι απέγινε η κόρη του.
Ο προϊστάμενος του τμήματος εξαφανίσεων ατόμων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου, με εμπειρία στις εξαφανίσεις, κυρίως παιδιών το 2013 πραγματοποίησε στην Αθήνα εκπαιδευτικό σεμινάριο. Σε αυτό πήραν μέρος εκπρόσωποι των Αρχών για την αντιμετώπιση μιας εξαφάνισης που μπορεί να είναι και δολοφονία. Με αφορμή την παρουσία του στην Ελλάδα, το “Τούνελ” άνοιξε το φάκελο της Αννούλας.
Σε σχετική ερώτηση της Αγγελικής Νικολούλη, ο Αλέν Ρεμύ αναφέρθηκε στους “τρεις χρυσούς κανόνες”
α) Κάθε υπόθεση είναι διαφορετική και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ρουτίνα.
β) Οι πρώτες 24 ώρες είναι οι κρισιμότερες.
γ) Ποτέ μη λες ποτέ σε μια εξαφάνιση, δηλαδή μην αποκλείεις το παραμικρό. Να χρησιμοποιείς φαντασία και αν δεν γνωρίζεις πως χάθηκε ο αγνοούμενος να έρευνας πρώτα το χειρότερο σενάριο.
Ας ευχηθούμε να ξετυλιχτεί το κουβάρι της μυστηριώδης αυτής εξαφάνισης και να δοθεί με σιγουριά μία απάντηση.
Πηγές: mixanitouxronou.gr