-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Καστοριά : Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Τι να ελπίζουμε, τι να προσδοκούμε  (Δώρα Κωτσοπούλου )

Καστοριά : Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Τι να ελπίζουμε, τι να προσδοκούμε  (Δώρα Κωτσοπούλου )

Οι αυτοδιοικητικές  εκλογές απέχουν λίγες μόνο ημέρες και ο «σοφός» λαός καλείται να αποφασίσει τόσο για  την περιφέρεια , οσο για το δήμους  ποιους άρχοντες  θα εκλέξει, άρα και το πρόγραμμα πολιτικής που θα εφαρμόσει , αλλά και για τους αντιπροσώπους της τοπικής μας κοινωνίας

Σαν νομός, περιφερειακή ενότητα πιο σωστά πλέον, η Καστοριά κατέχει πολύ μικρό ποσοστό επί του εθνικού πληθυσμού και ακόμα μικρότερο, και μάλιστα συνεχώς να βαίνει μειούμενο, ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Παρόλα αυτά,  στον  μικρό μας τόπο  αυτή την φορά υπάρχει μια πολλή μεγάλη συμμετοχή από υποψήφιους και δημάρχους αλλά και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Σίγουρα όλοι τους  θα κάνουν  τις προσπάθειες τους όμως τελικά ο καστοριανός λαός θα είναι εκείνος που  με την ψήφο του  θα δώσει  και το τελικό αποτέλεσμα , φυσικά όλα θα κριθούν από τα κίνητρα και το πρόγραμμα του κάθε υποψήφιου.

Αραγε   στα αλήθεια, ποιους θα πρέπει  να επιλέξουμε;;

Η αλήθεια είναι ότι κανένας υποψήφιος  δεν πέφτει από τον ουρανό. Κανείς δεν ξεπηδάει από το πουθενά. Όλοι τους θα  εκλεχθούν από εμάς  και όλοι τους θα  κατέχουν  θέσεις  επειδή ψηφίστηκαν. Και θα ψηφιστούν  από εμάς τον κυρίαρχο και σοφό λαό, που μόλις κάνει την επιλογή του, αρχίζει να κρίνει, να μετανιώνει και να κατηγορεί. Το ίδιο έργο εδώ και χρόνια.

Ας ψηφίσουμε επιτέλους με γνώμονα το κοινό καλό, την δυνατότητα ευημερίας του τόπου μας και όχι μιας απλής εξυπηρέτησης μικροπολιτικής φύσης. Τι είναι τελικά αυτό που θέλουμε και έχουμε ανάγκη περισσότερο; , την ένταξη του άνεργού παιδιού μας σε κάποιο τρίμηνο ελεημοσύνης, την πίεση ακόμα και σε ιδιώτες για να πάρουν και να βολέψουν έναν «δικό» τους ή επιτέλους μια ελπίδα, μια δυνατότητα, μια προοπτική για ένα καλύτερο και πιο αξιοπρεπές μέλλον για όλους μας, ανάλογα φυσικά των δυνατοτήτων και θελήσεων του καθενός μας;

Δύσκολο φυσικά να συμφωνήσουμε όλοι σε κάποιο πρόσωπο. Όλοι μας θα κάνουμε τις διαφορετικές επιλογές μας και αυτό είναι φυσικό και θεμιτό. ΘΑ πρέπει όμως να αναλογιστούμε την ευθύνη της επιλογής μας και τις συνέπειες που θα επιφέρουν σε όλους μας. Και αυτό επιτυγχάνεται μονάχα αν σκεφθούμε κάποια βασικά κριτήρια ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων του κάθε συνδυασμού . Πλέον υπάρχουν δυνατότητες επιλογής σε κάθε συνδυασμό . Νέοι, γηραιότεροι, έμπειροι, ενθουσιώδεις, πετυχημένοι ή όχι, δοκιμασμένοι, νεοεισερχόμενοι, άνδρες, γυναίκες και ότι άλλο κριτήριο επιθυμεί ο καθένας. Το ερώτημα είναι τι μπορούν κα κάνουν για τον τόπο και τους ανθρώπους τους, ψυχρά και λογικά, πέρα από συναισθηματισμούς και άλλες σχέσεις εξάρτησης.

Για αυτό λοιπόν, ας φροντίσουμε πρώτα να δράσουμε εμείς οι ίδιοι υπεύθυνα και κατόπιν να απαιτήσουμε το ίδιο και από τους εκλεγμένους μας αντιπροσώπους, ποιον  οπότε ας προσέξουμε καλά ποιον θα επιλέξουμε αυτή την φορά να μας κατευθύνει, με γνώση και λογική, μακριά από μαγκιές και μικροπολιτικές  αντιλήψεις παλαιού τύπου …

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks