-
Αρχική > Ελλάδα > Οι κίνδυνοι από τη μούχλα στο σπίτι μετά την πλημμύρα – Η αντιμετώπιση βήμα-βήμα

Οι κίνδυνοι από τη μούχλα στο σπίτι μετά την πλημμύρα – Η αντιμετώπιση βήμα-βήμα

Τι συνιστούν οι ειδικοί από το υπουργείο Υγείας του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία. Πότε να πετάξετε τα έπιπλα.

Οι πλημμύρες συνοδεύονται από ακραία υγρασία, που μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν μύκητες και μούχλα. Όταν μάλιστα πλημμυρίζουν τα σπίτια και τα κλειστά κτήρια, μπορεί να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού.

Όσοι έχουν γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι απίθανο να επηρεαστούν από τη μούχλα, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία. Η έκθεση σε αυτήν, όμως, μπορεί να έχει συνέπειες:

  • Σε όσους έχουν αλλεργία στη μούχλα
  • Στους πάσχοντες από άσθμα ή άλλη πνευμονοπάθεια
  • Στους ηλικιωμένους
  • Στους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Στους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως όσοι κάνουν θεραπείες για καρκίνο

Σε περίπτωση αμφιβολίας, μιλήστε με τον γιατρό σας. Και ζητήστε βοήθεια για να απαλλάξετε το σπίτι σας από τη μούχλα που καραδοκεί. Απαραίτητη προϋπόθεση: χρησιμοποιήστε όλα τα μέτρα προστασίας που συνιστώνται για την αφαίρεσή της.

Οι πρώτες κινήσεις

Μερικές φορές είναι εύκολο να τη δείτε, επειδή αλλοιώνει το χρώμα στους τοίχους, το ταβάνι και άλλες επιφάνειες. Άλλες, όμως, δεν φαίνεται: γίνεται αντιληπτή μόνο από τη δυσάρεστη μυρωδιά της.

Για να περιορίσετε την ανάπτυξή της όταν επιστρέψετε σε ένα σπίτι ή κτήριο που είχε πλημμυρίσει, ανοίξτε αμέσως όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Αν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά σε λειτουργία αποξήρανσης για να επιταχύνετε το στέγνωμα.

Όλα τα πορώδη αντικείμενα που δεν καθαρίζονται εύκολα και ήταν βρεγμένα επί περισσότερες από 2 ημέρες, πρέπει να απορρίπτονται. Αυτό ισχύει μεταξύ άλλων για αντικείμενα, όπως:

  • Στρώματα
  • Χαλιά
  • Δερμάτινα είδη
  • Μονωτικά υλικά οροφής

Οι επιδιορθώσεις

Απαραίτητο είναι να διορθώσετε γρήγορα όλες τις διαρροές νερού που τυχόν υπάρχουν (π.χ. τα υδραυλικά του σπιτιού, τις διαρροές από τη στέγη).

Για να βάψετε τους τοίχους ή άλλες σκληρές επιφάνειες που είναι επιρρεπείς στη μούχλα, προσθέστε στις μπογιές αντιμουχλικά διαλύματα ή χρησιμοποιήστε αντιμουχλικές μπογιές. Ρωτήστε τον μπογιατζή ή στο χρωματοπωλείο για λεπτομέρειες.

Να απομακρύνετε επίσης από τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού τα φυτά και τους θάμνους που ακουμπούν πάνω τους. Δυστυχώς κατακρατούν υγρασία και ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας.

Όχι στο τρίψιμο με βούρτσες

Μην τρίβετε τις επιφάνειες με σκληρές βούρτσες για να απομακρύνετε τη μούχλα. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται τα σπόρια των μυκήτων στον αέρα και μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο το σπίτι.

Υπάρχουν πολλά ειδικά προϊόντα που σκοτώνουν και απομακρύνουν τους μύκητες από τους τοίχους, τα πατώματα και τις άλλες σκληρές επιφάνειες. Τα οικιακά καθαριστικά και απολυμαντικά επίσης μπορεί να είναι αποτελεσματικά, αρκεί να τα χρησιμοποιείτε σωστά. Το ίδιο και τα διαλύματα καθαρισμού με λευκό ξύδι που έχει υποστεί ζύμωση.

Η χλωρίνη μπορεί να μην εξολοθρεύσει αποτελεσματικά τη μούχλα από τις πορώδεις επιφάνειες. Ωστόσο περιορίζει στο ελάχιστο άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, που μπορεί να έχουν γεμίσει το σπίτι σας λόγω των μολυσμένων υδάτων.

Να μην αναμιγνύετε καθαριστικά προϊόντα νομίζοντας ότι θα αυξήσετε την καθαριστική δύναμή τους. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν τοξικοί ατμοί (π.χ. αν αναμίξετε χλωρίνη με προϊόντα με αμμωνία).

Για το πλύσιμο

Τα αντικείμενα που μπορούν να καθαριστούν με σαπούνι και νερό (π.χ. λούτρινα παιχνίδια, κλινοσκεπάσματα) πρέπει να πλυθούν όπως συνήθως. Σε περίπτωση αμφιβολίας, δώστε τα στο καθαριστήριο ή πετάξτε τα.

Τα μη πορώδη αντικείμενα, όπως τα γυάλινα και μερικά πλαστικά, μπορούν να πλυθούν με καυτό νερό και διάλυμα χλωρίνης. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας απολυμαντικό και στεγνώστε τα στον αέρα. Αν θέλετε να τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, φροντίστε να το καθαρίστε και να το απολυμάνετε πρώτα (βάλτε το να κάνει μία πλήρη πλύση με καυτό νερό).

Προστατεύστε τον εαυτό σας

Όταν καθαρίζετε ένα μουχλιασμένο σπίτι και ξεδιαλύνετε μουχλιασμένα αντικείμενα, πρέπει να φοράτε καλής ποιότητας ελαστικά γάντια. Να φοράτε επίσης προστατευτικά γυαλιά στα μάτια σας.

Εάν η καθαριότητα αφορά ολόκληρο σπίτι ή πάσχετε από υποκείμενο αναπνευστικό πρόβλημα, να φορέσετε και μάσκα υψηλής προστασίας. Βεβαιωθείτε ότι θα καλύπτει και τη μύτη σας (όχι όπως με τον κορωνοϊό, που οι μισοί κυκλοφορούσαν με τη μάσκα στο πιγούνι). Να φοράτε επίσης προστατευτικά ρούχα που καθαρίζονται εύκολα ή είναι μιας χρήσεως.

 

Iatropedia.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks