-
Αρχική > Ελλάδα > Έμφραγμα ή κρίση πανικού: Πως να τα ξεχωρίσετε – Συμπτώματα και τι να κάνετε στην κάθε περίπτωση

Έμφραγμα ή κρίση πανικού: Πως να τα ξεχωρίσετε – Συμπτώματα και τι να κάνετε στην κάθε περίπτωση

Τόσο στο έμφραγμα όσο και στην κρίση πανικού ο πάσχων νιώθει την καρδιά του να χτυπά γρήγορα και δυνατά, νιώθει σφίξιμο και πόνο στο στήθος και έχει δύσπνοια. Δεδομένου ότι τα δύο επεισόδια μοιράζονται κάποια κοινά συμπτώματα, τι πρέπει να γνωρίζουμε για να τα ξεχωρίσουμε;

Η διάκριση δεν είναι πάντα εύκολη και επίσης το στρες ή το άγχος που καθοδηγούν μια κρίση πανικού μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα.

Το σημαντικό είναι σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα εάν κάποιος βιώνει ένα επεισόδιο για πρώτη φορά, να καλέσει βοήθεια, καθώς το έμφραγμα αποτελεί επείγουσα κατάσταση και μια καθυστέρηση στην ιατρική παρέμβαση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Έμφραγμα

Το έμφραγμα αποτελεί «κυκλοφορικό» πρόβλημα, αφού προκύπτει λόγω περιορισμού της ροής αίματος σε κάποιο τμήμα της καρδιάς. Πρόδρομος του εμφράγματος είναι συνήθως η στεφανιαία νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από σταδιακή συσσώρευση πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών.

Εάν αποκοπεί τμήμα της πλάκας, σχηματίζεται στη συνέχεια θρόμβος που φράζει την αρτηρία και κατ’ επέκταση εμποδίζει την παροχή αίματος –άρα και οξυγόνου– στην καρδιά. Χωρίς επαρκή αιμάτωση και οξυγόνωση, το επηρεαζόμενο τμήμα της καρδιάς αρχίζει να πεθαίνει. Όσο καθυστερεί η παροχή βοήθειας στην περίπτωση αυτή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι βλάβες στην καρδιά.

Κρίση πανικού

Η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο φόβου και άγχους που συνοδεύεται από σοβαρές σωματικές αντιδράσεις.  Οι κρίσεις αυτές δεν απειλούν τη ζωή. Μπορούν όμως να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής και την ψυχική ευεξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι εκδηλώνουν τακτικά ή συχνά κρίσεις πανικού, ενδέχεται να πάσχουν από διαταραχή πανικού, ένα είδος αγχώδους διαταραχής. Ωστόσο όλοι μπορεί να παρουσιάσουν μια μεμονωμένη κρίση πανικού, ειδικά στις δύσκολες εποχές που περνάμε.

Υπάρχουν κύριες διαφορές σε μερικά βασικά σημεία:

  • Στη θέση του πόνου: Οι δύο καταστάσεις προκαλούν πόνο στο στήθος. Ωστόσο «όταν ένας άνθρωπος έχει έμφραγμα, ο πόνος του αντανακλά σε άλλα τμήματα του κορμού. Μπορεί λ.χ. να προσβάλλει και το σύστοιχο μπράτσο, τη γνάθο ή τον λαιμό. Αν πρόκειται για κρίση πανικού, ο πόνος συνήθως περιορίζεται στο στήθος.
  • Στην αίσθηση του πόνουΤο έμφραγμα προκαλεί πόνο που μοιάζει με πίεση στο στήθος, σαν να έχει καθίσει κάτι βαρύ πάνω σας. Μπορεί επίσης να προκαλεί μια αίσθηση σαν καούρα (ένα κάψιμο πίσω από το στέρνο). Αντίθετα, η κρίση πανικού συχνά προκαλεί έναν οξύ πόνο, σαν μαχαιριά (αυτός ο πόνος δεν είναι τυπικός για το έμφραγμα). Επιπλέον, οι ασθενείς με κρίσεις πανικού νιώθουν μια δυσφορία στο στήθος ή στον τρόπο που κτυπά ξέφρενα η καρδιά τους, που δεν μπορούν να περιγράψουν εύκολα.

Έμφραγμα ή κρίση πανικού: Ποια τα συμπτώματα σε κάθε περίπτωση

1. Έμφραγμα

  • – Αυξανόμενος πόνος στο στήθος που γίνεται πολύ ισχυρός μετά από μερικά λεπτά
  • – Συνεχόμενο αίσθημα πίεσης στην περιοχή του στήθους
  • – Πόνος ή δυσφορία που ξεκινά από το στήθος και ακτινοβολεί σε άλλες περιοχές, όπως τα χέρια, η κοιλιά, η μέση, οι ώμοι, ο αυχένας, ο λαιμός ή το σαγόνι
  • – Πόνος που προκαλείται έπειτα από προσπάθεια/σωματική καταπόνηση
  • – Δύσπνοια

2. Κρίση πανικού

  • – Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί
  • – Ισχυρός πόνος στο στήθος που διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα
  • – Πόνος που εκδηλώνεται μόνο τοπικά σε κάποιο σημείο
  • – Πόνος σε κατάσταση χαλάρωσης
  • – Πόνος που συνδυάζεται με αίσθημα άγχους
  • – Πόνος που υποχωρεί ή εντείνεται ανάλογα με τη στάση του σώματος
  • – Πόνος που εντείνεται όταν ασκείται πίεση στο πάσχων σημείο

Η άμεση μετάβαση στο κοντινότερο νοσοκομείο είναι απαραίτητη σε περίπτωση εμφράγματος, ενώ οι βαθιές αναπνοές είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης μιας κρίσης πανικού.

Το έμφραγμα είναι επείγον περιστατικό. Η κρίση πανικού όχι. Δεδομένου όμως ότι τα συμπτώματά τους αλληλοκαλύπτονται, το ασφαλέστερο είναι να μην ρισκάρετεΑν νιώσετε πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα ύποπτα για καρδιακό επεισόδιο, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, συνιστά η ειδικός

Top
Enable Notifications OK No thanks