-
Αρχική > Πολιτισμός > Καστοριά :Σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου, δολοφονείται ο καπετάν Λάκης Νταηλάκης

Καστοριά :Σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου, δολοφονείται ο καπετάν Λάκης Νταηλάκης

Γεννημένος στο Βερνίκι της Βορείου Ηπείρου, έδρασε καθ’ όλη τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα σε πολλές περιφέρειες, συνελήφθη στις 10/12/1907, φυλακίστηκε στο Μοναστήρι, απελευθερώθηκε με το χουριέτ και συνέχισε τη δράση του ως αρχηγός ένοπλου σώματος από το 1909 μέχρι και το 1912-13.
Δολοφονήθηκε στις 5/10/1941 μεταξύ Κορομηλιάς και Λεύκης από βουλγαρική ομάδα που είχε οργανώσει ο ξακουστός για τη δράση του στο ΕΑΜ-ΣΝΟΦ Τερπόφσκι ή Ζησιάδης από το Δενδροχώρι. Οι ίδιοι στις 21/3/1943 σκοτώνουν τον αδερφό του Γιάννη Νταηλάκη. Την ίδια μέρα οι Ιταλοί, μετά από σύσταση των βουλγαροκομιτατζήδων (ΟΧΡΑΝΑ), συλλαμβάνουν στην Καστοριά τον γιο του Γιάννη Νταηλάκη Εμμανουήλ, μαθητή του γυμνασίου, μαζί με τον πρωτοξάδερφό του Ευστράτιο, γιο του Λάκη Νταηλάκη. Ο Ευστράτιος κατόρθωσε να δραπετεύσει και να σωθεί, ενώ ο Εμμανουήλ τουφεκίστηκε. Ακόμη, στις 15/8/1943 συλλαμβάνεται από το ΕΑΜ-ΣΝΟΦ ο δεύτερος γιος του Γιάννη Δημήτριος και τον σκοτώνουν φριχτά όπως τον πατέρα του.
Η χήρα Γιάννη Νταηλάκη πεθαίνει λίγο αργότερα από κακώσεις και κακουχίες. Μαρτύρησε όλη η οικογένεια, ενώ η χήρα Λάκη Νταηλάκη κατάφερε να ξεφύγει και να κρυφτεί στην Καστοριά με τα τρία παιδιά της και σώθηκαν.
Αιωνία η μνήμη όλων των μελών αυτής της ηρωικής οικογένειας, που αγάπησε έως θανάτου την Πατρίδα!!!
*Στη 2η φωτογραφία η προτομή του καπετάν Νταηλάκη, που έδωσε το όνομά της σε ολόκληρη περιοχή της Καστοριάς, το Νταηλάκι!!!

 

Της Σονιας Ευθυμιαδου ‼️
Top
Enable Notifications OK No thanks