-
Αρχική > Ελλάδα > Εξωδικαστικός μηχανισμός: Tα «ψιλά γράμματα» που πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Tα «ψιλά γράμματα» που πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Για τις αλλαγές που έρχονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό  μίλησε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος. «Με την αίτηση στον εξωδικαστικό φέρνουμε νέο αλγόριθμο ούτως ώστε να διευρύνουμε τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επίσης σε όσους έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, δηλαδή σε όσους έχουν υποθήκη ένα σπίτι για παράδειγμα και έχουν ένα δάνειο και θέλουν να το εντάξουν στον εξωδικαστικό, να έχουν και μεγαλύτερο κούρεμα έως 28% από την υφιστάμενη κατάσταση. Επίσης πάρα πάρα πολύ σημαντικό και αφορά στους ευάλωτους δανειολήπτες και εκείνους φυσικά που έχουν πρώτη κατοικία και κινδυνεύει το σπίτι τους να πάει σε πλειστηριασμό από εδώ και στο εξής υποχρεώνουμε τους servicers, τις τράπεζες, την εφορία και το ΚΕΑΟ του ΕΦΚΑ να δέχονται το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού. Να καθίσταται υποχρεωτικό δηλαδή το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού για ευάλωτους δανειολήπτες» είπε ο  κ. Τσάπαλος και προσδιόρισε τους ευάλωτους πολίτες.

Οι ευάλωτοι δανειολήπτες σήμερα στη χώρα μας «είναι  εκείνοι οι οποίοι έχουν εισοδήματα από 7.000 ευρώ, αν μιλάμε για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυτό μπορεί να αυξάνεται κατά 3,5 χιλιάδες ευρώ για κάθε νέο μέλος του νοικοκυριού, με ανώτατο όριο τις 21.000 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν και κάποια περιουσιακά κριτήρια ακίνητης περιουσίας, όπου η ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και επίσης προστίθενται επιπλέον ποσά σε περίπτωση που υπάρχουν επιπλέον εξαρτώμενα μέλη. Είναι ο βασικός πάγιος κανόνας του ποιος είναι ευάλωτος δανειολήπτης στη χώρα μας » σημείωσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως «πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι θεωρούνται ευάλωτοι δανειολήπτες θα ευνοηθούν από τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό. Αίρουμε εμπόδια, μειώνουμε επιτόκιο επίσης πολύ σημαντικό για τον εξωδικαστικό. Μειώνουμε το επιτόκιο της δόσης που θα πληρώνει ο πολίτης από το 7% στο 3% και υπάρχει και η διαγραφή. Επιπλέον διαγραφή έως 28% από αυτήν, η οποία ήδη ισχύει μέχρι σήμερα σε περιπτώσεις δανείων με εμπράγματη εξασφάλιση».

Πώς θα πετύχει  κανείς κούρεμα δανείου έως και 50%

Μεταξύ άλλων εξήγησε πώς μπορεί να πετύχει κανείς κούρεμα δανείου μέχρι και 50%. «Όποιος ενταχθεί στον εξωδικαστικό δικαιούται κούρεμα. Δηλαδή ο αλγόριθμος στις περισσότερες περιπτώσεις βγάζει ένα κούρεμα που μπορεί να φτάσει μέχρι και 50%. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις για οφειλές που έχει στην ΑΑΔΕ για οφειλές που έχει στο ΚΕΑΟ και στα τραπεζικά δάνεια. Ειδικά τώρα για τα τραπεζικά δάνεια, μέσα από μια βελτίωση που φέρνουμε στον αλγόριθμο, προσφέρουμε επιπλέον κούρεμα του ήδη υπάρχοντος έως 28% για εκείνα τα δάνεια τα οποία έχουν εμπράγματη εξασφάλιση, δηλαδή για εκείνα τα δάνεια που έχουν υποθήκη ένα σπίτι. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί θέλουμε προφανώς να προστατεύσουμε περαιτέρω τον δανειολήπτη, εκείνον που κινδυνεύει η πρώτη του κατοικία ενδεχομένως και ο οποίος δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια πολύ υψηλή δόση. Το ύψος του αν θα είναι 10, 15 ή 28% προκύπτει από τον αλγόριθμο και είναι πολλές οι παράμετροι εκείνες που συμβάλλουν ούτως ώστε να καρπωθεί κάποιος το ανώτατο ύψος. Προφανώς παίζουν ρόλο στα εισοδηματικά του κριτήρια, παίζει ρόλο αν έχει άλλη ακίνητη περιουσία, παίζουν ρόλο όλες εκείνες οι παράμετροι προκειμένου να καταστεί κάποιος πιο ευάλωτος από καποιον άλλον».

ΕΝΙΚΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks