Την ανάγκη απαγόρευσης της εκτροφής και εκμετάλλευσης ανυπεράσπιστων ζώων για τη γούνα τους έφερε στη Βουλή η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Έλενα Ακρίτα, καταθέτοντας, μαζί με άλλους έντεκα συναδέλφους της βουλευτές από την αξιωματική αντιπολίτευση, σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με την ερώτησή της, η αναπλ. τομεάρχης και αρμόδια για θέματα Δικαιωμάτων & Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επισημαίνει ότι η θανάτωση ζώων για τη γούνα τους αποτελεί μια απαρχαιωμένη πρακτική που γεννά πολύ σοβαρά ηθικά ζητήματα και πλήττει βάναυσα και ανεπανόρθωτα την ευζωία τους. Στην ερώτηση επισημαίνεται πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο 20 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη απαγορεύσει πλήρως ή εν μέρει την εκτροφή γούνας, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, κάνοντας αναφορά στα πρόσφατα κρούσματα του Covid-19 και της γρίπης των πτηνών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να μάθουν ποια είναι η θέση της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στη σύγχρονη διεθνή τάση του πολιτισμένου κόσμου που τείνει στην κατάργηση των εκτροφείων γουνοφόρων και του εμπορίου γούνας, ρωτώντας ταυτόχρονα κατά πόσο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεσμευτεί για ένα σχέδιο υγιούς και βιώσιμης μετάβασης των εργαζομένων του κλάδου της γούνας σε τομείς αγροτικής ανάπτυξης ή άλλους τομείς που μπορούν να σέβονται την ευζωία των ζώων και να μην συμβάλλουν στη διάδοση του COVID19.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ερώτηση που κατέθεσαν οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μετά από τη σχετική πρωτοβουλία της Έλενας Ακρίτα, έρχεται μία μέρα μετά από αντίστοιχη κίνηση 23 ευρωβουλευτών οι οποίοι στη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση των εκτροφείων γούνας και της διάθεσης προϊόντων εκτροφής γούνας στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: Ηθικά απαράδεκτος και υγειονομικά επικίνδυνος ο βασανισμός ανυπεράσπιστων ζώων για τη γούνα τους
Είκοσι είναι πλέον οι Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία απαγόρευσης ή σταδιακής κατάργησης των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών, με πιο πρόσφατη τη Λιθουανία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από τον Ιούλιο του 2023 προειδοποιεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών μεταξύ των θηλαστικών αυξάνει τις πιθανότητες ο ιός να εξαπλωθεί πιο εύκολα στους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό οι ιολόγοι προτρέπουν τις κυβερνήσεις να «καταργήσουν» την εκτροφή γούνας, λαμβάνοντας υπόψη νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον πολλαπλασιασμό των μεταλλάξεων της ζωονοτικής νόσου Covid-19 μέσα στα εκτροφεία.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Φινλανδία και η Νορβηγία αντιμετωπίζουν φέτος ρεκόρ κρουσμάτων του στελέχους του ιού H5N1, ενώ στην Ισπανία τα πρώτα σημάδια εμφανίστηκαν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, όταν το ποσοστό θνησιμότητας εκτινάχθηκε σε φάρμα μινκ. Τα κρούσματα γρίπης των πτηνών όπως ήταν αναμενόμενο έχουν αναζωογονήσει τις εκκλήσεις για απαγόρευση της βιομηχανίας της γούνας, μιας ηθικά κατακριτέας αλλά και διαρκώς φθίνουσας οικονομικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, μετά από τρία χρόνια πανδημίας του κορονοϊού, και μολονότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προειδοποιεί για ενδεχόμενη Πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ εμμένει στην πολιτική της χρηματοδότησης νέων εκτροφείων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αντί να χρηματοδοτήσει τη δίκαιη μετάβαση αυτής της περιοχής σε άλλες βιώσιμες δραστηριότητες.
Επειδή :
Η Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 αναγνωρίζει ότι η παραγωγή γούνας διακυβεύει σημαντικά την καλή διαβίωση των ζώων αυτών και αυξάνει την ευαισθησία τους σε μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των ζωονόσων.
Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους, στο πλαίσιο της οποίας η Πολιτεία οφείλει, με γνώμονα την αρχή της προφύλαξης, να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης και την καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών που συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία
Η θανάτωση ζώων για τη γούνα αποτελεί εκτός των άλλων και ηθικό ζήτημα για ολοένα και περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Στις 1.502.319 έφτασαν οι επικυρωμένες υπογραφές που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI), «Για μια Ευρώπη Χωρίς Γούνες» η οποία στοχεύει στην επίτευξη απαγόρευσης σε ολόκληρη την ΕΕ της εκτροφής γούνας και της πώλησης προϊόντων γούνας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (WATERGATE Δισπηλιού Καστοριάς) και αποτελεί σοβαρή απειλή για την τοπική βιοποικιλότητα.
Κρίνεται άμεση η ανάγκη της παραγωγικής αναδιάρθρωσης των γουνοπαραγωγικών περιοχών
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Ποια η θέση της Κυβέρνησης απέναντι στη σύγχρονη διεθνή τάση του πολιτισμένου κόσμου που τείνει στην κατάργηση των εκτροφείων γουνοφόρων και του εμπορίου γούνας;
– Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να ενισχυθούν οι επαγγελματίες του κλάδου που επιθυμούν να στραφούν σε υγιείς και βιώσιμες δραστηριότητες;
– Έχετε προχωρήσει στον σχεδιασμό προγραμμάτων δίκαιης μετάβασης σε νέους κλάδους, με αειφορικές φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες για την εξασφάλιση βιώσιμης απασχόλησης στον πληθυσμό της Δυτικής Μακεδονίας; Γραφείο Τύπου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ακρίτα Έλενα
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Γιαννούλης Χρήστος
Θρασκιά Ουρανία
Κόκκαλης Βασίλειος
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού
Χρηστίδου Ραλλία