Η καρδιαγγειακή νόσος έχει παράγοντες κινδύνου που είναι καλά τεκμηριωμένοι. Πρόκειται για την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή LDL χοληστερόλη, τον διαβήτη, την έκθεση στο κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη μη ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική αδράνεια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Τώρα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) προσθέτει ακόμη έναν παράγοντα.
Γιατί έχει σημασία
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, 1 στους 3 ενήλικες έχει τρεις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, μεταβολικές διαταραχές ή/και νεφρική νόσο. Λόγω της αλληλεπικαλυπτόμενης φύσης του καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικού συνδρόμου, περιλαμβάνει πολλά συστήματα του σώματος και επηρεάζει σχεδόν κάθε σημαντικό όργανο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών και του ήπατος.
Αυτό το καθιστά εξαιρετικά κρίσιμο και απειλητικό για τη ζωή στα μεταγενέστερα στάδια. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο είναι προοδευτικό και ξεκινά νωρίς στη ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαγνωσθεί νωρίς.
Εξαιτίας αυτού, η νέα συμβουλευτική υπογραμμίζει τη σημασία οι γιατροί να ελέγχουν κάθε άτομο για να το εντοπίσουν σε αρχικό στάδιο -ακόμα κι αν το στάδιο είναι 0, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου. Κάθε προοδευτικό στάδιο -από 1 έως 4- αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Ο Chiadi E. Ndumele, πρόεδρος της επιτροπής που πρότεινε αυτήν τη συμβουλευτική και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο τμήμα καρδιολογίας στο Johns Hopkins University, δηλώνει ότι το επίκεντρο αυτής της συμβουλευτικής είναι ο εντοπισμός ατόμων στα πρώιμα στάδια του καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικού συνδρόμου.
«Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για νεφρική και μεταβολική νόσο θα μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε νωρίτερα τις προστατευτικές θεραπείες για την αποτελεσματικότερη πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και την καλύτερη διαχείριση της υπάρχουσας καρδιακής νόσου», ανέφερε ο Δρ. Ndumele και πρόσθεσε:
«Τώρα έχουμε αρκετές θεραπείες που αποτρέπουν τόσο την επιδείνωση της νεφρικής όσο και της καρδιακής νόσου. Η συμβουλευτική παρέχει καθοδήγηση για τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με το πώς και πότε να χρησιμοποιούν αυτές τις θεραπείες και για την ιατρική κοινότητα και το ευρύ κοινό σχετικά με τους καλύτερους τρόπους πρόληψης και διαχείρισης του συνδρόμου CKM».
Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι ενήλικες που εμπίπτουν σε επίπεδο παράγοντα κινδύνου σταδίου 0 να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο κάθε τρία έως πέντε χρόνια για την αξιολόγηση της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων, της HDL χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα και ετησίως για την αξιολόγηση της περιμέτρου μέσης και του Δείκτη Μάζας Σώματος.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά το «Life’s Essential 8» ως πλαίσιο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για την πρόληψη ασθενειών. Οι τομείς στους οποίους εστιάζει περιλαμβάνουν συμπεριφορές υγείας -ισορροπημένη διατροφή, σωματική δραστηριότητα, διακοπή του καπνίσματος και υγιής ύπνος και μεμονωμένους παράγοντες υγείας όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, χοληστερόλης, σακχάρου στο αίμα και αρτηριακής πίεσης.
Απλές διατροφικές τροποποιήσεις για τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό συνδρόμου περιλαμβάνουν την πρόσληψη φυτικών ινών από μια ποικιλία δημητριακών, φρούτων και λαχανικών ολικής αλέσεως, τη μείωση της πρόσληψης νατρίου, τη μείωση της πρόσθετης κατανάλωσης ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης της άφθονης άπαχης πρωτεΐνης και την αύξηση της πρόσληψης ακόρεστων λιπαρών. Η Νέα Μεσογειακή διατροφή καλύπτει όλες αυτές τις απαιτήσεις.
Το συμπέρασμα
Η προσθήκη της νεφρικής νόσου στη σειρά των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο έχει νόημα, καθώς υπάρχει τόσο μεγάλη επικάλυψη μεταξύ καρδιαγγειακής νόσου, νεφρικής νόσου, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας. Το σημαντικό είναι να είστε προνοητικοί στις προσπάθειες πρόληψης.
Επισκεφτείτε τον γιατρό σας και υποβληθείτε σε έλεγχο. Κάντε βιώσιμες τροποποιήσεις στο διατροφικό σας μοτίβο για να το βοηθήσετε να υποστηρίξει καλύτερα την υγεία της καρδιάς και των νεφρών σας. Εάν δεν είστε ήδη ενεργοί σωματικά, κινηθείτε με τρόπους που σας αρέσουν. Εάν τα μοτίβα ύπνου σας είναι ασυνεπή, προσπαθήστε να προσδιορίσετε το γιατί και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές.
Διαχειριστείτε αυτό που σας αγχώνει και μιλήστε με έναν επαγγελματία εάν χρειάζεστε βοήθεια. Ενώ η γενετική παίζει ρόλο στους παράγοντες κινδύνου για ασθένεια, υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να ζήσετε μια μακρά, υγιή ζωή.
Πηγή: oloygeia.gr