Οι επίλεκτοι της ειδικής ομάδας πολεμικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (NAVY SEALs) μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους, κατά μέσο όρο, για περίπου τρία λεπτά κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ασκήσεων υψηλής πίεσης που προσομοιάζουν σε περιβάλλον απειλής, αλλά ο μέσος Αμερικανός δεν χρειάζεται να υποβληθεί στις ίδιες αυστηρές εξετάσεις για να δει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές του.
Οι διαδικτυακές δοκιμασίες, αν και είναι πολύ λιγότερο επίπονες από τα τεστ που πρέπει να περάσουν επιτυχώς οι επίδοξοι κομάντο, αποδείχθηκαν εύκολες για μερικούς ανθρώπους, ενώ πολλοί άλλοι είπαν ότι «σχεδόν λιποθύμησαν», «γέλασαν» και «είδαν τη… γιαγιά τους στα μισά της διαδρομής».
Προφανώς οι δοκιμασίες στο TikTok είναι απλούστερες καθώς οι χρήστες δεν χρειάζεται ούτε να σηκωθούν από την καρέκλα του γραφείου τους. Απλώς εισπνεύστε βαθιά για περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα, – που πολλοί στο διαδίκτυο λένε ότι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι- και μετά κρατήστε την αναπνοή σας για 40 έως 50 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, κάντε μια μετρημένη εκπνοή.
Η δοκιμασία που κάνει τον γύρο των social media είναι εντυπωσιακά παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως το 1939 για τη μέτρηση της φυσικής κατάστασης ενός υποψηφίου στρατιωτικού.
Οι υποψήφιοι είχαν λάβει οδηγίες να κάνουν μια πλήρη εκπνοή ακολουθούμενη από μια βαθιά εισπνοή και στη συνέχεια να την κρατήσουν για όσο περισσότερο μπορούσαν, που ήταν περίπου 45 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο.
Παρόλο που το τεστ χρησιμοποιήθηκε κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι επιστήμονες άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι ήταν μια κακή μέτρηση της φυσικής κατάστασης, με έναν να λέει ότι μετρούσε μόνο την ικανότητα ενός ατόμου να αντέχει στη δυσφορία και όχι τις ικανότητες του σώματός του να προσαρμοστεί στην πιο αποτελεσματική χρήση του οξυγόνου.
Για κάποιον που κάνει αερόβια άσκηση τακτικά, μπορεί να είναι πιο εύκολο να κρατήσει την αναπνοή του επειδή οι πνεύμονές του είναι πιο δυνατοί, ενώ ένα άτομο που ατμίζει ή καπνίζει τακτικά πιθανότατα θα δυσκολευτεί περισσότερο.
Μια μελέτη του 2017 που διεξήχθη από γιατρούς στην Ινδία ανέφερε ότι οι καπνιστές μπορούσαν να κρατήσουν την αναπνοή τους για 34,85 δευτερόλεπτα, ενώ οι μη καπνιστές μπορούσαν να την κρατήσουν για 46,61 δευτερόλεπτα.
Όταν κάποιος κρατά την αναπνοή του, είτε προπονείται για να είναι στρατιωτικός είτε κολυμπά με φίλους στην πισίνα, το σώμα αντισταθμίζει την ξαφνική αποκοπή του οξυγόνου. Το να κρατάτε την αναπνοή σας, εμποδίζει την είσοδο οξυγόνου και επίσης εμποδίζει το διοξείδιο του άνθρακα να φύγει από το σώμα επειδή η εκπνοή έχει σταματήσει.
Αυτό το CO2, αντί να απελευθερώνεται, μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων και ιστών που χρησιμεύει ως προστατευτικό στρώμα που καλύπτει το εσωτερικό του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση της ευαίσθητης ισορροπίας του pH του αίματος. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος εκπέμπει ένα επείγον σήμα στους πνεύμονες για να εκπνεύσει αυτό το επιβλαβές CO2.
Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει κάποια οφέλη για την υγεία από την άσκηση τεχνικών συγκράτησης της αναπνοής. Μία από αυτές, το 2015, ανέφερε ότι το κράτημα της αναπνοής θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναγέννηση του εγκεφαλικού ιστού, αν και η μελέτη διεξήχθη σε σαλαμάνδρες.
Οι γιατροί μερικές φορές εκτελούν τις δικές τους δοκιμασίες για να μετρήσουν πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονες, αν και καμία από αυτές δεν ζητά από τον ασθενή να εισπνεύσει, να κρατήσει την αναπνοή του και να εκπνεύσει σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.
ΕΝΙΚΟΣ