-
Αρχική > Ελλάδα > «Παράθυρο» διαγραφής οφειλών για χρέη προς την Εφορία για χιλιάδες φορολογούμενους

«Παράθυρο» διαγραφής οφειλών για χρέη προς την Εφορία για χιλιάδες φορολογούμενους

«Παράθυρο» διαγραφής οφειλών για χρέη προς την Εφορία για χιλιάδες φορολογούμενους – Ποιους αφορά© Newsbomb

Άνοιξε ο δρόμος για την διαγραφή μέρους των οφειλών προς την Εφορία για χιλιάδες φορολογούμενους.

Ανοίγει ο δρόμος για την διαγραφή μέρους των οφειλών προς την Εφορία για χιλιάδες φορολογούμενους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha το μέτρο θα αφορά σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

 διαδικασία είχε μπλοκάρει στο παρελθόν και ξεμπλόκαρε από τον Άρειο Πάγο.

Έτσι λοιπόν οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη από το 2016 μέχρι το 2021 θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Αλλάζουν οι φοροαπαλλαγές των επαγγελματιών

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» και όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, οι διάσπαρτες φορολογικές δαπάνες θα αναθεωρηθούν και σε αρκετές περιπτώσεις θα δημιουργηθούν «σταθερές» απαλλαγές, που θα ενισχύουν κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και τις επενδύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές (όχι μόνο των ελευθέρων επαγγελματιών) ανέρχονται στα 12,88 δισ. ή στο 26,7% των φορολογικών εσόδων. Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το προηγούμενο έτος ανήλθαν στο ποσό των 10,3 δισ. ευρώ, ενώ οι απαλλαγές ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, ακόμη και των εκπτώσεων που απολαμβάνουν οι 676.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Εκτός από τις φοροαπαλλαγές που αφορούν τους επαγγελματίες αυτοαπασχολουμένους και επιχειρήσεις, στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν τον φόρο ή απαλλάσσουν ολοκληρωτικά από τις φορολογικές υποχρεώσεις διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Απώτερος στόχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η καταγραφή ηλεκτρονικά όλων των φοροαπαλλαγών, έτσι ώστε να ελέγχονται ως προς το κόστος τους για τον προϋπολογισμό αλλά και το πόσους ακριβώς φορολογουμένους αφορούν. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, οι διάσπαρτες φορολογικές δαπάνες θα αναθεωρηθούν και σε αρκετές περιπτώσεις θα δημιουργηθούν «σταθερές» απαλλαγές, που θα ενισχύουν κυρίως τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και τις επενδύσεις.

Top
Enable Notifications OK No thanks