Υλικά
-125 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-120 γρ. ζάχαρη
-100 ml. σπορέλαιο
-1 αυγό
-1 κτγ. μπέικιν
-1 βανίλια
-αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 550 με 600 γρ.
Γέμιση
-4 μέτρια μήλα
-3 κτσ. ζάχαρη
-1 κτγ. κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, το λάδι, το αυγό να γίνουν μια ωραία κρέμα.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι και ζυμώνουμε.
Η ζύμη είναι αφράτη, εύπλαστη και δεν κολλά στα χέρια.
Από την ζύμη παίρνουμε ένα κομμάτι όσο ένα πορτοκάλι, το τυλίγουμε με μεβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα. Την υπόλοιπη την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Τρίβουμε τα μήλα στον τρίφτη, προσθέτουμε την ζάχαρη, κανέλλα και στο τηγάνι τα μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους.
Σε ένα ταψί 20 εκ. στρώνουμε στον πάτο λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα τοιχώματα. Στρώνουμε την ζύμη με το χέρι μας και την τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια με ενα πιρούνι.
Βάζουμε το μήλο σε όλη την επιφάνεια.
Βγάζουμε την ζύμη που έχουμε στην κατάψυξη και την τρίβουμε με τον τρίφτη και την σκορπάμε από επάνω να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη και απολαμβάνουμε.
Η συνταγή είναι από Μαρινα Μισαηλιδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.