Ακλόνητη θέση της Κυβέρνησής μας για αλλαγή σε επικρατούσες αντιλήψεις
και παγιωμένες νοοτροπίες ετών”
Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε πριν από λίγο η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου στο πλαίσιο του Νομοσχεδίου για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.
Τα κύρια σημεία της ομιλίας της Μαρίας Αντωνίου:
Το νομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης, με σαφή προσανατολισμό στην οικοδόμηση ενός πιο αποτελεσματικού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη. Άλλωστε αυτή ήταν και η «συμφωνία αλήθειας» ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία με τους Έλληνες πολίτες, που την επικύρωσαν με την ψήφο τους στις εκλογές του Ιουνίου: το αίσθημα ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, που οι πολίτες μπορούν να εμπιστευθούν, χωρίς αστερίσκους, παραπομπές και υποσημειώσεις. Ένα κράτος που σέβεται την αδήριτη και αδιαπραγμάτευτη ανάγκη και απαίτηση των πολιτών του για ποιοτική εξυπηρέτηση, για διαφάνεια, αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα.
Το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος ενός συνολικού κυβερνητικού σχεδιασμού με πυρήνα τις κομβικές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, σηματοδοτεί την ακλόνητη θέση της κυβέρνησής μας για αλλαγή σε επικρατούσες αντιλήψεις και παγιωμένες νοοτροπίες ετών και τολμά να συγκρουστεί με την πιο μεγάλη, ίσως, παθογένεια του ελληνικού κράτους: τη διείσδυση του βαθέως κομματικού μηχανισμού στη Δημόσια Διοίκηση.
Είναι το μεγάλο στοίχημα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής μας να κόψει τον ομφάλιο λώρο του Ελληνικού Δημοσίου με κομματικά συμφέροντα. Είναι η δική μας τολμηρή απόφαση, των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να επιλέξουμε να κρατήσουμε το ψαλίδι που θα τον αποκόψει και θα επιτρέψει στη δημόσια διοίκηση να αναπνεύσει αυτόνομα. Είναι η δική μας απόφαση, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο, να μπορούμε να κοιτάζουμε τους πολίτες στα μάτια, με καθαρό βλέμμα, ανοιχτά, χωρίς σκιές.
Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία
Άλλωστε αυτή ήταν και η «συμφωνία αλήθειας» ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία με τους Έλληνες πολίτες, που την επικύρωσαν με την ψήφο τους στις εκλογές του Ιουνίου: 01/11/2023
ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σ/Ν «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα,
ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις»
Το νομοσχέδιο που συζητούμε στη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος αποτελεί το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης, με σαφή προσανατολισμό στην οικοδόμηση ενός πιο αποτελεσματικού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη.
Το αίσθημα ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, που οι πολίτες μπορούν να εμπιστευθούν, χωρίς αστερίσκους, παραπομπές και υποσημειώσεις. Ένα κράτος που σέβεται την αδήριτη και αδιαπραγμάτευτη ανάγκη και απαίτηση των πολιτών του για ποιοτική εξυπηρέτηση, για διαφάνεια, αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα.
Το νομοσχέδιο για την επιλογή των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου σηματοδοτεί την ακλόνητη θέση της κυβέρνησής μας για αλλαγή σε επικρατούσες αντιλήψεις και παγιωμένες νοοτροπίες ετών για τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία οφείλει να βρίσκεται στην υπηρεσία του φορολογούμενου πολίτη.
Με μοναδικό γνώμονα αυτό, το εν λόγω νομοσχέδιο θεσμοθετηθεί ένα καινοτόμο, ευέλικτο και πιο στοχευμένο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα, το οποίο αποτελεί μέρος ενός συνολικού κυβερνητικού σχεδιασμού με πυρήνα τις κομβικές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση.
Κι αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη και ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εδράζεται στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα όχι ως αφηρημένες έννοιες, αλλά με συγκεκριμένο περιεχόμενο κι έμπρακτη εφαρμογή, μέσω της αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση ευθύνης σε δημόσιο οργανισμό, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες και της αξιολόγηση των διοικήσεων, ώστε να επιβραβεύονται οικονομικά αν επιτυγχάνουν τους στόχους τους και, αν όχι, να αντικαθίστανται.
Η κυβέρνησή μας είναι ανοιχτή στο διάλογο και στην ανταλλαγή απόψεων. Κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τις ενέργειες της αρμόδιας Υπουργού, της κ. Κεραμέως, η οποία ενσωμάτωσε τις αλλαγές, που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση, κι έκανε δεκτές βελτιωτικές ρυθμίσεις για το εν λόγω νομοσχέδιο.
Η Νέα Δημοκρατία, εξάλλου, στη στείρα αντιπολίτευση των λόγων, απαντά με υλοποιήσιμες προτάσεις. Δεν αναλωνόμαστε σε ευχολόγια και σε εκθέσεις ιδεών.
Και δεν είμαστε εμείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που μας χαρακτηρίζει η αναντιστοιχία λόγων κι έργων, όπως άκουσα να επικαλείται στην κριτική της η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ίδιον του δικού σας κόμματος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ!
Είναι τουλάχιστον κωμικό να μας ψέγετε, κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και να μιλάτε με στόμφο για σκληρό κομματισμό στην επιλογή των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων, όταν εσείς, το 2015 που είχατε τη διακυβέρνηση της χώρας, κινηθήκατε με απόλυτη αδιαφάνεια αφού ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μόρια των επιτυχόντων και των αποτυχόντων διοικητών (αν, βέβαια, υπήρξε ποτέ αξιολόγηση και είχε προκύψει η μοριοδότηση).
Το μόνο που δόθηκε στη δημοσιότητα τότε ήταν τα βιογραφικά των επιτυχόντων. Δεν δημοσιοποιήθηκε, όμως, ποτέ κανένας πίνακας μορίων επιτυχόντων και αποτυχόντων, ενώ το 2015 υπήρξαν περιπτώσεις διαμαρτυριών υποψηφίων που ποτέ δεν κλήθηκαν στη διαδικασία της συνέντευξης από την αντίστοιχη επιτροπή.
Ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε κανένα πρακτικό της επιτροπής που απλά εισηγήθηκε στους τότε Υπουργούς Υγείας κάποια ονόματα υποψηφίων, ενώ η επιλογή με κύριο κριτήριο την αφοσίωση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξαν δεκάδες συνδικαλιστικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διορίστηκαν διοικητές Νοσοκομείων.
Άκουσα τους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για ευνοϊκή μεταχείριση ημετέρων κατόχων κομματικής ταυτότητας και μέμφονται το κομμάτι της «προσωπικής συνέντευξης» στη διαδικασία της επιλογής των διοικητών των οργανισμών. Μάλλον, οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πάνε και πολύ καλά με τους αριθμητικούς υπολογισμούς!
Από τα 3.000 μόρια συνολικά που είναι το ανώτατο όριο που μπορεί να συγκεντρώσει ο αξιολογούμενος, μόλις τα 800 είναι για τη συνέντευξη. Αυτό σημαίνει, ότι τα 2.200 είναι για τα αντικειμενικά ή τυπικά κριτήρια (δηλαδή, το τεστ δεξιοτήτων, η εργασιακή εμπειρία, τα τυπικά προσόντα).
Εμείς, κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν κάνουμε λόγο για «αντικειμενικά κριτήρια», εννοούμε τα τυπικά προσόντα, όπως αυτά ορίζονται από το ΑΣΕΠ, την εργασιακή εμπειρία και το τεστ δεξιοτήτων κι όχι την εμπειρία που αποκτά κάποιος μόνο από τη θητεία του σε οποιοδήποτε συνδικαλιστικό όργανο ή από την κομματική του ταυτότητα. Απέναντι, δηλαδή, στο κομματικό φίλτρο, η κυβέρνησή μας αντιτάσσει τα μη κομματικά και α-πολιτίκ φίλτρα, τα φίλτρα της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και εν τέλει της λογοδοσίας, την οποία έχουμε υποχρέωση να κάνουμε στους πολίτες, στους οποίους και μόνο είμαστε υπόλογοι γιατί αυτοί και μόνο έδωσαν την ισχυρή εντολή στον Πρωθυπουργό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να προχωρήσει στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία μας και η χώρα.
Ειλικρινά, διερωτόμαστε για το αυτονόητο; Για τα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει η σύγχρονη διοίκηση; Αν, δηλαδή, πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία και αντικειμενικότητα, στοχοθεσία και αξιολόγηση, διαφάνεια και λογοδοσία, κίνητρα επίτευξης στόχων; Αν πρέπει να θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των ατόμων που διεκδικούν θέσεις αυξημένης βαρύτητας και ευθύνης σε καίριους δημόσιους οργανισμούς και φορείς;
Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα τολμά να συγκρουστεί με την πιο μεγάλη, ίσως, παθογένεια του ελληνικού κράτους: τη διείσδυση του βαθέως κομματικού μηχανισμού στη Δημόσια Διοίκηση.
Είναι το μεγάλο στοίχημα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής μας να κόψει τον ομφάλιο λώρο του Ελληνικού Δημοσίου με κομματικά συμφέροντα.
Είναι η δική μας τολμηρή απόφαση, των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να επιλέξουμε να κρατήσουμε το ψαλίδι που θα τον αποκόψει και θα επιτρέψει στη δημόσια διοίκηση να αναπνεύσει αυτόνομα.
Είναι η δική μας απόφαση, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο, να μπορούμε να κοιτάζουμε τους πολίτες στα μάτια, με καθαρό βλέμμα, ανοιχτά, χωρίς σκιές.