Ελάχιστο ποσό φόρου 1.102,4 ευρώ, ανεξαρτήτως του τι εισοδήματα δηλώνουν, θα πληρώνουν εφεξής ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι: Με τεκμαρτό φόρο – ανάλογο εκείνου που πληρώνουν ιδιωτικοί υπάλληλοι με βασικό μισθό- επιχειρεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να «πλήξει» την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Και αν αυτή η κίνηση είναι το «μαστίγιο» υπάρχει και το … «καρότο», που δεν είναι άλλο από το «κούρεμα» του τέλους επιτηδεύματος, υπό προϋποθέσεις.
Μίνιμουμ ποσό φόρου αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς επτά στους δέκα δηλώνουν σήμερα κέρδος κάτω από τα 10.000 ευρώ, την ώρα που εμφανίζονται να ξοδεύουν ως και 4πλάσια ποσά από αυτά που βγάζουν. Για να «χρυσωθεί το χάπι» πάντως θα «κουρευτεί» το τέλος επιτηδεύματος (που κυμαίνεται από 650 έως 1.000 ευρώ) κατά το ήμισυ, αλλά με προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ύψους 10.920 ευρώ για τους επαγγελματίες που έχουν έξι χρόνια λειτουργίας, το οποίο θα φθάνει τα 14.196 ευρώ στα 12 χρόνια λειτουργίας, θα
φορολογούνται από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μάλιστα αυτά τα ποσά θα κλιμακώνονται και προσαυξάνονται για όσους έχουν εργαζόμενους ή καταβάλλουν υψηλότερους μισθούς (από τον κατώτερο) στους εργαζόμενους.
Το τεκμαρτό εισόδημα με βάσει αυτά τα δεδομένα μπορεί να φτάσει ως και τα 50.000 ευρώ. Έτσι σήμερα ένας παλαιός επαγγελματίας με περισσότερο από 12 χρόνια λειτουργίας, εάν πληρώνει σήμερα για φορολογητέο εισόδημα 1.500 ευρώ το ποσό των 785 ευρώ (135 ευρώ φόρος και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος). Με τις αλλαγές που επέρχονται το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τα 14.196 ευρώ και ο φόρος μαζί με το τέλος επιτηδεύματος στα 1.038 ευρώ
Θα υπάρχουν όμως και μειώσεις στα ποσά του τεκμαρτού εισοδήματος που θα υιοθετηθούν. Συγκεκριμένα:
- Έκπτωση 100% κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του επαγγελματία, η οποία μειώνεται στο 67% το δεύτερο έτος και στο 33% στο τρίτο έτος. Από το έκτο έτος το τεκμαρτό θα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ.
- Οσοι έχουν αναπηρία θα έχουν μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50%
- Όσοι δραστηριοποιούνται σε χωριό ή σε νησί κάτω των3.100 κατοίκων επίσης θα έχουν μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50%.
Ελάχιστο εισόδημα και ελάχιστος φόρος θα είναι μαχητά, που σημαίνει πως εφόσον ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αποδείξει με στοιχεία πως το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο, θα μπορεί να φορολογηθεί σε αυτή τη βάση. Αγρότες και αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» εξαιρούνται των ρυθμίσεων.
«Κούρεμα» στο μισό του Τέλους Επιτηδεύματος
Το «αντίδοτο» σε αυτές τις παρεμβάσεις είναι η μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος κατά 25% και το … «τυράκι» για όσους οικειοθελώς δηλώνουν υψηλότερα ποσά του κατώτατου αποδεκτού εισοδήματος, θα είναι το «κούρεμα» του τέλους κατά 50%. Σήμερα, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο επιβλήθηκε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, διαμορφώνονται ως εξής:
- 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
- 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
- 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
- 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.
Επισημαίνεται δε ότι ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια»,
δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση μέχρι με τρία φυσικά ή
νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα, αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:
- 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
- 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
Υποχρεωτική η εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και βιβλίων
Υποχρεωτική θα είναι ακόμη η εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA: Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.
Επεκτείνεται και η υποχρέωση κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση βάσει Κωδικού Δραστηριότητος (ΚΑΔ).
Εφαρμόζεται επίσης, ψηφιακό δελτίο αποστολής με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
Εντούτοις, η ΑΑΔΕ το πάει από αναβολή σε αναβολή όσος αφορά στις καταληκτικές ημερομηνίες της διαβίβασης δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, της δήλωσης των επιχειρήσεων για την επιβεβαίωση των POS που διαθέτουν και της απόσυρσης των ΕΑΦΔΣΣ.
Ειδικότερα, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή οι παρακάτω καταληκτικές ημερομηνίες
μετατίθενται ως εξής:
Για το έτος 2022
• Έξοδα τιμολόγησης, έσοδα αυτοτιμολόγησης: Έως 31.12.2023
• Παράλειψη – Απόκλιση διαβίβασης δεδομένων: Έως 31.1.2024
• Εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων: Έως 31.1.2024
• Έσοδα λιανικής ΦΗΜ μέσω ERP ή Ειδικής Φόρμας
Καταχώρησης: Έως 31.3.2024
Επιπλέον εισάγονται σχετικές βελτιώσεις στη διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και προβλέπονται τα ακόλουθα:
• Εισάγονται νέοι Τύποι Παραστατικών για τη διασύνδεση των POS και συγκεκριμένα η Απόδειξη Είσπραξης POS και η Απόδειξη Επιστροφής POS και για την εστίαση το Δελτίο Παραγγελίας
• Παρέχεται δυνατότητα διαβίβασης παράλειψης και απόκλισης εντός μηνός για τους τηρούντες διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και εντός τριμήνου για τους τηρούντες απλογραφικό
• Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση QR code από την 1.1.2024 για τα παραστατικά που εκδίδονται με ERP
• Χρόνος διαβίβασης δεδομένων απώλειας διασύνδεσης εντός μίας ημέρας από την ημερομηνία έκδοσης
• Παρέχεται η δυνατότητα διαβίβασης δεδομένων εξόδων 2022 και 2023 με Τύπο Παραστατικού 14.30 για τα οποία ο Λήπτης έχει αντικειμενική δυσκολία διαβίβασης
Ταυτόχρονα, με σειρά Αποφάσεων του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή:
• Δίνεται παράταση στις επιχειρήσεις έως 17.11.2023 για την επιβεβαίωση των POS που διαθέτουν.
• Ορίζεται η διαδικασία συγκατάθεσης των επιχειρήσεων προς την ΑΑΔΕ για την χορήγηση στοιχείων ΦΗΜ που διαθέτουν για την ενημέρωση των Παρόχων POS.
• Δίνεται παράταση στις επιχειρήσεις έως 29.2.2024 για την απόσυρση ΕΑΦΔΣΣ
ενικος