-
Αρχική > Ελλάδα > Οικοδομή: Με ανοδικό ρυθμό «τρέχει» σε Μακεδονία και Θράκη – Πόσο αυξήθηκε το κόστος κατασκευής ακινήτων

Οικοδομή: Με ανοδικό ρυθμό «τρέχει» σε Μακεδονία και Θράκη – Πόσο αυξήθηκε το κόστος κατασκευής ακινήτων

Με ρυθμό 26,6% και 11,1% «έτρεξε» για τον μήνα Ιούλιο 2023 η οικοδομική δραστηριότητα στη Μακεδονία και τη Θράκη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα με τις τιμές των υλικών κατασκευής νέων κατοικιών να παραμένουν ωστόσο «τσιμπημένες».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής – δημόσιας), στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.423 άδειες, που αντιστοιχούν σε 612.421 m2 επιφάνειας και 3.112.259 m3 όγκου. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση κατά 7,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 17,5% στην επιφάνεια και κατά 20,6% στον όγκο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022.

Για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2023 οι οικοδομικές άδειες ανήλθαν σε 2.402, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8% στον αριθμό τους, αύξηση κατά 16% στην επιφάνεια και 18,5% στον όγκο, σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Αναφορικά με τη δημόσια οικοδομική δραστηριότητα, στο σύνολο της χώρας, ανήλθαν σε 21 οικοδομικές άδειες. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Ιούλιο 2023 ήταν 4,7%.

Οι περισσότερες άδειες στην Κεντρική Μακεδονία

Στη Μακεδονία και την Θράκη, σημαντική αύξηση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών σε σύγκριση με τη προηγούμενη χρονιά καταγράφηκε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (26,6%) ενώ για τον μήνα Ιούλιο οι περισσότερες άδειες εκδόθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία (330 συνολικά). Πιο αναλυτικά, για τον μήνα Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα:

-Στην Κεντρική Μακεδονία είχαμε άνοδο 11,1% στις οικοδομικές άδειες, 6% στην επιφάνεια και πτώση -1,2% στον όγκο.

-Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση κατά 26,6% στις άδειες που εκδόθηκαν, κατά 1,9% στην επιφάνεια και 15,7% αντίστοιχα στον όγκο. Σημειώνεται ότι είχε και τη μεγαλύτερη αύξηση στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατά 29,7% σε σχέση με το 2022.

-Στη Δυτική Μακεδονία, σημειώθηκε στασιμότητα στον αριθμό αδειών καθώς εκδόθηκαν 32 όπως ακριβώς και το περσινό διάστημα.

Σε θετική ρότα κινήθηκε παράλληλα και στην Κεντρική Μακεδονία ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα με την άνοδο να αγγίζει το 10,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, το 7,9% στην επιφάνεια και το 0,6% στον όγκο.

Η ακρίβεια στα οικοδομικά υλικά

Πανάκριβα παραμένουν ωστόσο τα υλικά κατασκευής νέων κατοικιών, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις τιμές των νεόδμητων ακινήτων, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στο σύνολο της χώρας, με την άνοδο να συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των υλικών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,4% τον μήνα Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 12,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το 2021. Άνοδος του κόστους παρατηρήθηκε και από μήνα σε μήνα καθώς σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον Σεπτέμβριο παρουσίασε αύξηση 0,4%.

Παράλληλα και ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2022 – Σεπτεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 9,1%, έναντι αύξησης 9,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα τούλβα (13,8%), στους υαλοπίνακες ασφαλείας (12,6%), στους σωλήνες (πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου) κατά 12,3% και στα θερμαντικά σώματα (11,3%).

Ακολούθησαν οι αυξήσεις σε υλικά όπως χάλκινοι αγωγοί, πλακίδια (δαπέδου, τοίχου), μαρμαρόπλακες, παρκέτα και κουφώματα αλουμινίου. Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, αύξηση κατά 4% σημείωσε το πετρέλαιο κίνησης.

Συγκρίνοντας τέλος τις αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά ετησίως 2023/2022, παρατηρείται ότι οι κυριότερες μεταβολές είναι στα τεχνητά πετρώδη υλικά κατά 12%, στα προϊόντα υάλου (11,3%), στα υλικά ύδρευσης, θέρμανσης, αποχέτευσης (8%) και στα ηλεκτρολογικά με 7% αύξηση.

Ακολούθηστε το Thesstoday σε Google NewsFacebookInstagramTwitter για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks