Ένα εκθαμβωτικό θέαμα αντικρίζουν όσοι επισκέπτονται τα Γρεβενά και πιο συγκεκριμένα την εκκλησία της Μεγάλης Παναγίας στο χωριό Σαμαρίνα. Αυτό δεν είναι άλλο από ένα δέντρο 100 χρονών που μεγαλώνει μέσα στο ιερό του ναού.
Η Σαμαρίνα, το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας όπως υπερήφανα λένε οι βλαχόφωνοι κάτοικοί του, είναι κυριολεκτικά και ουσιαστικά ο θρύλος του Σμόλικα με απίστευτο πλούτο παραδόσεων.
Απόμερα χωριά κρυμμένα σε γκρεμοτόπια και δάση, βουερά ποτάμια, σκιερές ρεματιές, χιονισμένες βουνοκορφές. Σε τούτη τη γωνιά της μακεδονικής γης κρύβεται όλη η μαγεία της άγριας φύσης, αλλά και η γοητεία των ορεινών βουκολικών κοινοτήτων με πολιτιστικές δομές ριζωμένες στα βάθη του χρόνου
Το περιβάλλον και τα τοπία του είναι ιδανικά για όσους λατρεύουν τα βουνά, τα δάση και την ανεξάντλητη φυσική ομορφιά.
Κρυμμένο στα στενά της Αθήνας: Το άγνωστο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική
Διάσπαρτες εκκλησίες, μικρά μοναστήρια και ναοί που κρέμονται σε βράχια ή στέκονται δίπλα στη θάλασσα. Αυτή είναι η εικόνα που θα συναντήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα ταξιδεύοντας. Κάποιες από αυτές τις εκκλησίες της Ελλάδας, ωστόσο, είναι πιο ιδιαίτερες όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τους. Όπως και μία εκκλησία η οποία έχει έναν αρχαίο κορινθιακό κίονα να εξέχει. Μια εικόνα όχι οικεία αλλά πολύ εντυπωσιακή. Μια εικόνα που μάλιστα συναντάς στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκι «θησαυρό» που βρίσκεται στην Σαντορίνη.
Μια από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες της Ελλάδας
Ο λόγος για την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη η οποία βρίσκεται στην οδό Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί ανάμεσα στα διάφορα καταστήματα με τα μπαχαρικά και τα μικροπράγματα. Πιθανόν να έχεις περάσει ακόμη και απ’ έξω και να μην την έχεις προσέξει αν δεν έχεις σηκώσει το βλέμμα σου. Την επόμενη φορά που θα περάσεις, όμως από εκεί θα το κάνεις. Καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς κρυμμένους θησαυρούς της Αθήνας. Αξίζει να τον ανακαλύψεις…
Η εκκλησία του Αγίου Ιωαννη χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και συγκεκριμένα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πρόκειται για έναν ναό με ιστορία στα θεμέλιά του. Χαρακτηριστικό είναι ότι από κα΄τω βρίσκονται πηγάδια που χρησιμοποιούνταν σε προηγούμενους αιώνες. Είναι ένα σημείο τις Αθήνας που έχει ζήσει πολλές αλλαγές και έχει αλλάξει πολλές φορές μορφή. Μέχρι που σήμερα αποτελεί πλέον αυτή την εκκλησία. Που μπορεί να ακούσεις να την αποκαλούν ακόμη και εκκλησία του Άη Γιάννη στην Κολώνα. Τώρα πια θα ξέρεις για ποια πρόκειται.
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη και ο κορινθιακός κίονας
Παρά το γεγονός ότι μικρότερα εκκλησάκια που βρίσκονταν παλιότερα στην περιοχή κατεδαφίστηκαν, με τον Άγιο Ιωάννη δε συνέβη το ίδιο. Κατάφερε να παραμείνει ζωντανός μέσα στους αιώνες και να έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ο λόγος φυσικά για τον κορινθιακό κίονα ο οποίος εξέχει μέσα από την εκκλησία.
Πρόκειται για έναν μεγάλο και αρχαίο κίονα Κορινθιακού ρυθμού. Πώς βρέθηκε όμως εκεί ο κίονας και ποια είναι η ιστορία του. Αυτό που είναι σήμερα γνωστό είναι ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Άγος Ιωάννης, παλαιότερα ονομαζόταν «Πλάτωμα των Αγίων Ολύμπων ή Κολύμπων». Το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο κίονας είναι ουσιαστικά στο ιερό. Αυτό που πολλοί πιστεύουν ερευνητές και αρχαιολόγοι πιστεύουν πλέον είναι ότι κάποτε σε εκείνη την περιοχή υπήρχε Ασκληπιείο και μνημείο αφιερωμένο στον Τόξαρι.
Περί τίνος πρόκειται; Ο λόγος για τον φημισμένο Αθηναίο γιατρό, ο οποίος το πρώτο μισό του αιώνα μετά Χριστόν θεωρείτο θεραπευτής των πυρετών. Λέγεται μάλιστα ότι βοήθησε τους Αθηναίους να ξεπεράσουν τον λοιμό του 430 μ.Χ. Όσον αφορά, τώρα, τη χριστιανική παράδοση ο Άγιος Ιωάννης, όπως και ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής, έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε αυτό το δρόμο στο κέντρο της Αθήνας κάνε μια στάση. Έχεις μπροστά σου μια από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες της Ελλάδας…
Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr: