-
Αρχική > Πολιτισμός > Επιμορφωτικός σύλλογος Ζούζουλης : Με πλήθος κόσμου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των δυο ηρώων που έπεσαν για την λευτεριά της Πατρίδας (φωτογραφίες )

Επιμορφωτικός σύλλογος Ζούζουλης : Με πλήθος κόσμου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των δυο ηρώων που έπεσαν για την λευτεριά της Πατρίδας (φωτογραφίες )

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

Θεοδώρα Κωτσοπούλου 

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν την  περασμένη Κυριακή   στο  χωριό Ζούζουλη, του Δήμου Νεστοριου  , πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των δυο παλικαριών που έπεσαν ηρωικά στο ύψωμα «Τσιούκα», τοποθεσία της Ζούζουλης. Οι πεσόντες ήταν οι αείμνηστοι, υπολοχαγός Διάκος Αλέξανδρος και ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Ντάσκας Ελευθέριος.

Στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος  του  μητροπολίτη Καστοριάς κκ Καλλίνικο , ενώ οι  εκπρόσωποι πολιτικών φορέων αλλά και εκπρόσωποι  αρχών του τόπου μας, κατέθεσαν στεφάνια, αποδίδοντας έτσι τον ύστατο φόρο τιμής στους ήρωες που έχυσαν το αίμα τους για την λευτεριά της πατρίδας μας.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΖΟΥΖΟΥΛΗΣ

Το χωριό Ζούζουλη ήταν από τα πρώτα ελληνικά μέρη που δέχτηκαν την επίθεση των αλπινιστών της Ιταλίας του έπους του 1940. Την πρώτη  κιόλας ημέρα,, οι μάχες έγιναν στα γύρω υψώματα του χωριού. Την  1η  Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και η ώρα 6:30 το πρωί, αρχίζει η επίθεση των Ιταλών, στο ύψωμα «Τσιούκα » Ήταν μια αποφράδα, συννεφιασμένη  ημέρα όπου το γενναίο παλικάρι, ο Αλέξανδρος Διάκος  αντιστέκεται ηρωικά βροντοφωνάζοντας με τις τελευταίες του δυνάμεις «Επάνω τους παιδιά». Τον Αλέξανδρο, τον αντικατέστησε ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Ντάσκας Ελευθέριος, δάσκαλος από τον πλάτανο Τρικάλων, ο οποίος στη συνέχεια πέφτει και αυτός ηρωικά από το βόλι των Ιταλών  αλπινιστών. Έτσι λοιπόν, από εκείνο το γεγονός και μετά, οι Ζουζουλιώτες, τιμώντας τους ήρωες τους, κάθε χρόνο τελούν επιμνημόσυνη δέηση για να μην τους ξεχνούν οι παλιοί και να τους θυμούνται οι νέοι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι παράλληλα με το μνημόσυνο, οι Ζουζουλιώτες ανταμώνουν  κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο χωριό τους, για να περάσουν μια ημέρα όλοι μαζί και να ζωντανέψουν μνήμες από τα περασμένα, αλλά ποτέ ξεχασμένα. Ανανέωσαν κιόλας το ραντεβού τους για του χρόνου και ευχήθηκαν να είναι όλοι γεροί και δυνατοί.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΖΟΥΖΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40

Η Ζούζουλη είναι κτισμένη στις παρυφές του Σμόλικα, στους πρόποδες της Πίνδου, σε υψόμετρο 850 μέτρων μέσα σε μια τοποθεσία πνιγμένη στο πράσινο. Οι φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού, μέσω βέβαια της μεγάλης προσφοράς του δραστήριου επιμορφωτικού και πολιτιστικού συλλόγου, εξακολουθούν να διατηρούν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις, προσπαθώντας παράλληλα να μεταλαμπαδεύσουν όλες αυτές τις πολιτιστικές αξίες και στις νεότερες γενιές.

Με σκοπό λοιπόν την μετάδοση των πολιτιστικών γεγονότων, ο σύλλογος πραγματοποίησε  εκδηλώσεις για να τιμήσει τους ήρωες που έπεσαν για την λευτεριά της πατρίδας μας. Στην προσφώνηση της, η πρόεδρος του συλλόγου  Δήμητρα Παπαδάμου ξεδίπλωσε  με μεγάλη συγκίνηση και γλαφυρότητα  την δύναμη ψυχής των δυο ηρώων του επος του  40  και αφού ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους στο καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο, το οποίο πραγματοποιείται από το 1959 τόνισε μεταξύ άλλων «Οι Ζουζουλιώτες τιμούν κάθε χρόνο με το καθιερωμένο μνημόσυνο τα ηρωικά παλικάρια του έπους του ’40 που έχυσαν το αγνό και τίμιο αίμα τους για την λευτεριά της πατρίδας μας. Εδώ, στα δικό μας χώμα, οι παππούδες μας κήδεψαν με πόνο, δάκρυ, και μοιρολόγια, τις σορούς του Αλέξανδρου και του Ελευθερίου, τις πήραν στη πλάτη τους και τις μετέφεραν στο νεκροταφείο της Ζουζουλης».

Αξιζει τέλος να αναφερθεί οτι σε μια τόσο σημαντική για τους Ζουζουλιώτες εκδήλωση παρευρέθηκαν φορείς του τόπου μας αλλά και πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks