-
Αρχική > Τοπικά νέα > Καστοριά: Μια πόλη… ανοιχτό μουσείο (Βίντεο )

Καστοριά: Μια πόλη… ανοιχτό μουσείο (Βίντεο )

Το ενδιαφέρον της ΕΡΤ προκάλεσαν οι ιστορικές ξεναγήσεις που πραγματοποίησε ο Δήμος Καστοριάς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση της πόλης!
Στο δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ συμπεριλαμβάνεται και το βίντεο που προβλήθηκε από την Ελληνική Τηλεόραση!

Μια μοναδική εμπειρία είχαν την τύχη να ζήσουν Καστοριανοί και επισκέπτες της πόλης, που συμμετείχαν στην περιήγηση στα ιστορικά και πολιτιστικά της μνημεία. Την ξενάγηση διοργάνωσε ο δήμος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό.

Το ραντεβού κλείστηκε στην πλατεία Ομονοίας. Γύρω από την πλατεία, στην περιοχή Τσαρσί, βρισκόταν η εβραϊκή συνοικία, αλλά και το εμπορικό κέντρο της Καστοριάς, περίπου μέχρι την δεκαετία του ’80. Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται το τοπόσημο της Καστοριάς, η Παναγία Κουμπελίδικη, που ονομάστηκε έτσι από τη λέξη κουμπές, που σημαίνει τρούλος.

Στην ίδια περιοχή, ένα ακόμα βυζαντινό μνημείο, ο Άγιος Αθανάσιος του Μουζάκη. Με μνημεία διάσπαρτα στον αστικό ιστό, η πόλη της Καστοριάς διεκδικεί δίκαια τον τίτλο του ανοιχτού μουσείου.

Οι συγκεκριμένες ξεναγήσεις διοργανώθηκαν από τον δήμο Καστοριάς, με αφορμή τον εορτασμό των ελευθέριων της πόλης, στις 11 Νοεμβρίου. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της Καστοριάς έσπευσαν με στόχο να μάθουν περισσότερα για την πόλη που ζουν.

Η βυζαντινή αρχόντισσα είναι ένας προορισμός γεμάτος εκπλήξεις, όλες τις εποχές του χρόνου με αξιοθέατα, που αξίζει να δει κανείς, αλλά και να μάθει την ιστορία τους.

Ρεπορτάζ: Σοφία Ζουζέλη

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks