-
Αρχική > Πολιτισμός > Βογατσικό : Με ευλάβεια και χριστιανική κατάνυξη η θεία λειτουργία από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο στον ιερό ναό Αγίου Χρυσοστόμου (φωτογραφίες )

Βογατσικό : Με ευλάβεια και χριστιανική κατάνυξη η θεία λειτουργία από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο στον ιερό ναό Αγίου Χρυσοστόμου (φωτογραφίες )

Με ευλάβεια και χριστιανική κατάνυξη  πραγματοποιήθηκε σήμερα στον ιερό ναό Χρυσοστόμου  του Βογατσικού θεία λειτουργία από τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο.

Στην λειτουργία παραβρέθηκαν κάτοικοι του χωριού αλλά και από των γύρω Χωριών

Ο μεγάλος αυτός πατέρας και διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 μ.Χ.(κατά άλλους το 354 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα.

Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του – χήρα τότε 20 ετών – τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια – κοντά στον τότε διάσημο ρήτορα Λιβάνιο – αλλά και στην Αθήνα, μαζί με τον αγαπημένο του φίλο Μέγα Βασίλειο

Ο ιερός Χρυσόστομος πέθανε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου. Επίσης την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του, αλλά η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Και τέλος την 26η Φεβρουαρίου εορτάζουμε την μνήμη της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο.

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks